Jucariile reprezinta o mare parte din dezvoltarea copilului. Ce jucarii ii oferim, cum si in ce context sunt lucruri care conteaza foarte mult la formarea viitorului adult.
Solutia pentru o crestere armonioasa a puiului tau nu este sa il privezi complet de jucarii. Jocul, joaca si jucariile contribuie la dezvoltarea copilului, pe toate planurile – fizic, mental si emotional.
Pe de alta parte, exista si o tendinta a parintilor de a exagera cu lucrurile cumparate celor mici. De exemplu, mama care a stat mai mult la serviciu si care stie ca va fi prea obosita sa se mai joace cu micutul ei se opreste la un magazin si ii mai ia copilului ei o jucarie. Ea inlocuieste astfel timpul in familie cu un obiect material. Problema este, dupa cum ne spune si Oana Mihalcea, consilier pentru parinti, ca cel mic va ajunge sa considere jucariile (si, mai departe, bunurile materiale) drept afectiune. Si va continua pe acest drum.
In acelasi timp, este important sa tinem cont si de tipul jucariilor pe care le luam copiilor. In ziua de azi, sunt din ce in ce mai multe figurine si obiecte pentru copii, care parca fac totul pentru ei. Sigur, sunt colorate, le vezi in reclame si sunt „cool”, dar il si ingradesc pe copil.
Cei mici au nevoie de jucariile care le provoaca creativitatea, care ii invata sa relationeze, sa comunice, sa isi exprime emotiile.
Care sunt jucariile potrivite pentru copii? Cum gasim un echilibru intre a le cumpara celor mici jucarii si a nu-i rasfata? Afla din aceasta editie a emisiunii Meditatii pentru parinti.
Vezi si: