Pentru ca jocurile si muzica sunt doua elemente esentiale in dezvoltarea copilului, iti propunem o serie de jocuri cu sunete, atat pentru divertismentul in familie, cat si pentru educatia celui mic.
Este cu adevarat fascinant sa urmaresti puiul de om cum incepe sa exploreze tot ce ii sta in cale. Atinge obiectele, pentru a se lamuri ce simte. Le impinge, ca sa vada cum se misca. Si, bineinteles, probabil partea preferata, le bate pentru a auzi ce sunete scot.
Asa ca, pentru puii de om care bat in orice oala si tigaie, care imita orice sunete aud si care pot gasi muzica in absolut orice, propun urmatoarele jocuri cu sunete.
- Chestionarul sunetelor
Ai nevoie de: un reportofon (care are si optiunea de a reda ce ai inregistrat – orice smartphone ar trebui sa aiba o aplicatie de reportofon, iar daca nu are, gasesti de descarcat gratuit).
Cum se joaca: Practic, jocul are doua parti – prima parte este provocarea parintelui, iar a doua este pentru copil. Astfel, este un joc interactiv pentru toata familia!
Plimba-te prin casa, prin parc, pe la gradinita/ scoala copilului tau si inregistreaza sunete interesante. Daca inregistrezi un singur fisier audio, lasa cate o pauza de 10 secunde dupa fiecare sunet. (Sau poti face cate o inregistrare pentru fiecare sunet.) De asemenea, cel mai bine ar fi ca, inainte de fiecare sunet, sa spui si numarul inregistrarii. Exemple de sunete: vrabiute, un claxon, o oala care fierbe, masina de spalat etc.
Apoi, imparte familiei foi numerotate (pentru ca e mai amuzant cand toata lumea este implicata). Pentru fiecare numar, cei care asculta inregistrarile tale trebuie sa noteze ce sunet au auzit. Daca micutul tau inca nu stie sa scrie, atunci poate ghici cu voce tare.
- Paharele muzicale
Ai nevoie de: 5 sau mai multe pahare de sticla, apa si un betisor de lemn (poate fi un creion sau un bat de inghetata; daca preferi, poti incerca si cu degetele).
Cum se joaca: Ai incercat pana acum sa faci muzica, folosind doar niste pahare sau sticle umplute cu apa? Este un experiment si un joc, in acelasi timp.
Umple paharele cu diferite cantitati de apa. Iti recomand sa le asezi in ordine crescatoare – de la paharul cu cel mai mic volum de apa, pana la cel care are cea mai mare cantitate.
Daca folosesti un betisor de lemn, loveste usor fiecare pahar si observa ce sunet scoate. Fiecare pahar va reda o nota muzicala diferita. Paharul cu cel mai mare volum de apa va reda o nota mult mai joasa decat cel cu o cantitate mica de apa. Cand lovesti paharul, se creeaza mici vibratii, mici unde sonore, care circula prin apa.
Daca folosesti degetele, umezeste gurile paharelor si plimba-ti degetul usor, pe gura fiecarui pahar. Miscarile circulare vor crea vibratii si, astfel, vei auzi sunete.
Provoaca-ti micutul la un concert la pahare!
Pentru si mai multe jocuri cu sunete, muzica si bucurie in familie, vezi si:
Iar daca ai si alte idei, le asteptam cu drag in rubrica de comentarii.
Autor articol: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy