Jocul de Luni: Jocuri senzoriale

Jocul de Luni: Jocuri senzoriale – Simtul tactil

Pentru prichindeii cu varste intre 1 si 3 ani, dezvoltarea simturilor este extrem de importanta. Pentru a-ti ajuta piciul sa isi descopere si sa isi valorifice simturile vaz, auz, miros, gust si atingere, puteti sa va jucati cu ele. La Happy Music cu Ruxandra si Marius, Adriana Mitu, parenting trainer, ne-a oferit cateva idei de jocuri senzoriale, pentru simtul tactil. Descopera-le in podcastul de aici.

Prin intermediul simturilor, ne cunoastem pe noi insine si stabilim un contact cu lumea. Abilitatea de a deosebi senzatii tactile diferite este o functie cognitiva importanta.

Aceste jocuri il ajuta pe copil:

  • la dezvoltarea conexiunilor neuronale;
  • sa isi formeze abilitatile de perceptie, diferentiere si coordonare;
  • la dezvoltarea motricitatii fine (lucrul cu mainile).

Jocuri senzoriale pentru simtul tactil

Gaseste obiectul

Pentru acest joc, ai nevoie de un saculet si de mai multe obiecte. Pune obiecte de diferite dimensiuni, texturi si compozitii in saculet. Poti pune: un creion, o nuca, o scoica, o minge moale, un nasture, un fulg, un obiect din metal si asa mai departe.

Apoi, roaga-l pe copil sa bage mana in saculet si sa scoata un anumit obiect. Pentru copiii mai micuti, poti doar sa ii rogi sa scoata un obiect la intamplare si sa spuna cum se simte acesta.

Apoi, inversati rolul si lasa-l pe copil sa iti spuna ce sa cauti in saculet.

Tavita cu obiecte

Pune pe o tavita obiecte care au texturi diferite: metal, catifea, blana, hârtie, lemn, piatra, glaspapir, orz, malai, lipici si asa mai departe.

Apoi, invita-l pe copil sa le atinga pe fiecare in parte, chiar cu diferite parti ale corpului (degete, coate, nas) si vorbiti impreuna despre cum se simte fiecare si daca simt diferit cu fiecare parte a corpului.

Pe copiii mai mari ii poti intreba daca senzatia le aminteste de ceva anume din viata lor.

Conversatia prin atingeri

Deschide o conversatie cu cel mic doar prin intermediul gesturilor si atingerilor.

Pune un timp anume – 2-3 minute, iar la final povestiti despre cum a fost aceasta experienta pentru fiecare dintre voi si ce ati inteles din atingerile celuilalt.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s