Jocul de Luni: Jocuri pentru inteligenta intrapersonala

Jocul de Luni: Jocuri pentru inteligenta intrapersonala

Daca inteligenta interpersonala se refera la priceperea in relationarea cu cei din jur, inteligenta intrapersonala are legatura cu modul in care te raportezi la tine insuti. Desi copilul ajunge sa dobandeasca aceasta abilitate cand este mai maricel, intotdeauna poti incepe de mai devreme sa ii arati ce inseamna acest tip de inteligenta, prin jocuri si activitati. Te invitam sa te inspiri din propunerile Adrianei Mitu, parenting trainer, din podcastul de aici.

Inteligenta intrapersonala este acel tip de inteligenta ce are in vedere relatia cu sine si cunoasterea de sine. „Este un tip de inteligenta ce se dezvolta mai tarziu, in general dupa varsta de 11-12 ani, pentru ca aceasta necesita introspectie, adica abilitatea de a te uita in interior”, mentioneaza Adriana Mitu, invitata in emisiunea Happy Music cu Ruxandra si Marius.

Acest tip de inteligenta se refera la modul in care copilul se raporteaza la el insusi. Si, chiar daca piciul tau nu a ajuns inca la varsta la care sa fie mai atent la propriile ganduri, emotii si actiuni, tot poti sa ii oferi un punct de plecare, prin urmatoarele jocuri si activitati.

La ce folosesc jocurile de inteligenta intrapersonala

Urmatoarele activitati il vor ajuta pe copil sa:

  • se cunoasca pe sine;
  • isi recunoasca punctele forte si punctele slabe;
  • isi cunoasca rolurile si sa inteleaga cum se raporteaza la cei importanti din viata sa.

Jocuri si activitati pentru inteligenta intrapersonala:

Activitatea #1: Ajuta-l sa isi descopere propriile puncte forte si punctele slabe, astfel incat sa se cunoasca pe sine, prin jocuri si activitati in care sa descopere cine este el. Un exemplu de joc ar fi cel in care copilul se gandeste la o calitate a sa si un exemplu de situatie cand a manifestat acea calitate.

  • „Am fost curajos cand….”
  • „Am fost destept cand…”

Daca nu il invatam sa isi puna calitatile in contexte, copilul le va primi ca pe niste etichete. M ult mai bine este sa se autoevalueze, in functie de cum reactioneaza in diverse evenimente din viata sa.

Activitatea #2: Incurajeaza-l sa isi tina un jurnal personal in care sa deseneze, sau sa scrie evenimentele si emotiile de peste zi. Desenatul si scrisul sunt modalitati de exprimare care au si un rol terapeutic, vindecator. Asadar, sprijinindu-l pe copil sa-si exteriorizeze emotiile astfel, il vei ajuta sa fie mult mai conectat cu sine.

Activitatea #3: Eu puzzle – Este un joc care il ajuta pe copil sa constientizeze care sunt rolurile sale in raport cu ceilalti si ce presupune fiecare rol. Tipareste pe o foaie de hartie mai multe piese de puzzle si incurajeaza-l pe cel mic sa scrie, sau sa deseneze, toate rolurile sale. Discutati impreuna despre aceste roluri: Ce presupune sa fii copil? Dar fratele mai mare? Dar prieten? Dar elev? Si tot asa.

Sigur va fi un rol in care copilul se simte mai puternic, mai competent. Odata identificat acel rol, poate imprumuta din el in rolurile in care se simte mai vulnerabil.

Activitatea #4: Jocurile de rol sunt extrem de utile pentru dezvoltarea empatiei. Poate pretinde ca este cineva anume, spre exemplu un batran si sa exprime cum se simte in papucii acelui personaj, ce gandeste, ce simte.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s