Mai mari sau mai mici, cu totii avem temeri, indiferent de varsta. La Happy Music cu Ruxandra si Marius, am incercat niste jocuri despre emotii, menite sa lupte cu fricile copiilor. Descopera regulile lor in acest podcast.
Frica este o emotie care ne insoteste inca de cand venim pe lume si are rolul de a ne proteja.
Pentru a-si depasi temerile, copiii au nevoie de sprijin; altfel, ele pot continua si la maturitate sub o forma sau alta. De multe ori, cei mici reusesc sa construiasca ei insisi, prin joc, prin cercetare, prin experimentare si invatare, strategii sanatoase de a face fata temerilor.
Insa sunt si acele situatii in fricile copiilor cresc odata cu ei. Ca urmare, aceste jocuri despre emotii, prezentate de Adriana Mitu, au rolul de a-i ajuta pe prichindei sa:
- inteleaga cum se raporteaza la situatiile provocatoare;
- gaseasca o modalitate de a face fata temerii;
- capete mai multa incredere in ei insisi.
3 Jocuri despre emotii, pentru fricile copiilor
Luptand cu ursul
Incepe prin a spune o poveste despre o persoana care merge prin padure si se intalneste cu un urs. Roaga-l pe copil sa dea un raspuns format dintr-un singur cuvant, in care sa spuna ce ar face el intr-o asemenea situatie. Apoi, spune-i ca raspunsul dat este modul in care reactioneaza la „ursii” pe care ii intalneste zilnic – provocarile cu care se confrunta.
Piatra magica
Pentru acest joc, ai nevoie de o piatra mica. Intreaba copilul care este locul unde simt teama in corp. Apoi, indruma-l sa tina piatra acolo, spunandu-i o poveste despre o piatra maigica ce absoarbe teama. Dupa ce teama este absorbita, copilul va decide cum vrea sa curete piatra magica de frici – sa o spele, sa sufle peste ea, sa ii spuna cuvinte de incurajare s.a.m.d.
Povestea eroului
Incurajeaza-ti copilul sa creeze o poveste despre modul in care eroul sau favorit si-a dobandit o anumita calitate, precum curajul, sau increderea in sine. Peste ce provocari a trebuit sa treaca si ce frici a avut el? Cum a reusit sa le depaseasca?