Jocul de luni: Jocuri despre cum a fost la scoala

Jocul de Luni: Jocuri despre cum a fost la scoala

Pentru ca foarte multi parinti isi tot descos copiii despre cum a fost la scoala, fara a primi mai mult decat un „Bine”, am vrut sa gasim o solutie prin care sa ii facem pe cei mici mai comunicativi. Astfel, am invitat-o pe Adriana Mitu, parenting trainer, sa ne spuna la Happy Music cu Ruxandra si Marius cateva jocuri care sa rezolve aceasta dilema. Daca nu le-ai prins in direct, te invitam sa asculti podcastul aici.

Ti-ar placea sa descoperi mai multe lucruri despre ziua copilului tau, cum interactioneaza cu ceilalti, cum se integreaza in mediul de la gradinita/scoala si ce relatie are cu dascalul?

Multi parinti se gasesc in situatia in care vor sa comunice cu cel mic si sa afle cum si-a petrecut acesta ziua la gradinita sau la scoala. Insa, de cele mai multe ori, copilul ofera raspunsuri scurte, fara prea multe detalii.

Pentru a-i stimula si pe copii sa fie mai comunicativi, dar si pe parinti sa le ofere picilor un exemplu personal mai bun, Adriana Mitu a pregatit 3 jocuri de pornit discutii in familie. Asculta-le in acest podcast si vezi mai jos regulile detaliate.

Jocuri prin care aflam cum a fost la scoala

Jocul #1: Sa ne jucam de-a scoala/gradinita

Cand? De la 2 la 8 ani

Recuzita: Animalute din plus, papusi, masinute, pioni lego s.a.m.d.

Pentru acest joc, aveti nevoie de orice jucarii care pot interpreta rolul unor personaje din viata reala.

Cred ca ai observat deja ca, dupa o anumita experienta, copilul va integra in jocul sau ceea ce a trait. Spre exemplu, dupa ce merge la dentist, se va juca de-a dentistul cu papusile sale; dupa ce merge la gradinita, se va juca de-a gradinita s.a.m.d.

Pentru a descoperi lucruri interesante din ziua copilului, initiaza un joc cu animalute de plus, in care el este dascalul si papusile sunt elevii, sau tu esti elev alaturi de papusi. Lasa copilul sa ghideze jocul si observa incotro se indreapta. Aspectele pe care le aduce in discutie in joc sunt, de cele mai multe ori si cele din viata reala, de la gradinita sau de la scoala.

Intra in pielea personajelor si in universul ludic al copilului pentru a afla ce il framanta sau ce il bucura in interactiune sale cu ceilalti.

Jocul #2: Jurnalul zilei

Cand? Peste 4 ani

Recuzita: Un caiet, instrumente de scris sau colorat, stickere.

In cadrul acestui joc, veti construi un mic jurnal unde copilul poate scrie, poate desena, poate lipi anumite stickere sau imagini pentru a povesti despre interactiunile sale din ziua respectiva. Spre exemplu, colegul sau primeste un soare pentru ca s-a inteles bine cu el astazi, doamna invatatoare primeste o floare, iar baietelul din curtea scolii primeste un dragon pentru ca l-a imbrancit cand trecea in graba pe langa el.

De aici, puteti afla mai multe aspecte despre ceea ce se intampla la scoala. Pornind de la stickere sau de la ceea ce deseneaza copilul puteti discuta despre: ce emotii a simtit in acea situatie, ce variante de a reactiona a ales si ce poate face data viitoare intr-o astfel de situatie.

Jocul #3: Trei lucruri

Cand? Peste 4 ani

In acest joc, puteti implica intreaga familie, iar seara sa spuneti fiecare doua lucruri care v-au placut in ziua respectiva si unul care nu v-a placut. Pentru lucrul care nu v-a placut ce ati alege sa faceti diferit? Construiti o poveste care sa aiba un alt final.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s