Pentru ca piciul tau sa isi dezvolte inteligenta emotionala, este nevoie sa il inveti cum sa fie mai empatic. Dar cum ii explici aceasta atitudine micutului tau? Adriana Mitu, parenting trainer, iti vine in ajutor cu doua activitati de jucat in familie, menite sa creasca empatia la copii.
„Este o abilitate esentiala in disciplinare, desi rareori ne gandim la ea”, spune Adriana despre empatie.
Capacitatea de a fi empatic inseamna sa te poti pune in papucii celuilalt si sa simti prin ce trece persoana respectiva. Este o componenta-cheie in inteligenta emotionala, atitudine care nu este innascuta, ci se invata.
Si, pentru a dezvolta mai usor empatia la copii, cel mai usor este sa le oferim exemple prin jocuri. Asculta si incearca in familie jocurile propuse de Adriana Mitu, in cadrul emisiunii Happy Music cu Ruxandra si Marius.
Jocuri care dezvolta empatia la copii
Urmatoarele jocuri ajuta la:
- dezvoltarea inteligentei interpersonale – formarea unor relatii sanatoase cu ceilalti;
- intelegerea modului in care se simt ceilalti si, astfel, reducerea comportamentelor care le dauneaza acestora;
- reducerea actiunilor agresive ale copiilor, precum si fenomenul de bullying;
- construirea moralitatii si a responsabilitatii fata de propriul comportament.
Jocul #1: Detectivul emotiilor
Stati pe banca, in parc, asteptati la coada si va plictisiti, ori asteptati sa intrati in cabinetul medicului? Acestea sunt momente grozave pentru a va juca de-a „detectivul emotiilor”. Ii propuneti copilului un joc in care fiecare dintre voi ii observa pe ceilalti si incearca sa gaseasca cat mai multe indicii despre ei – ce varsta au, ce fac in acel loc, ce gandesc, cum se simt si asa mai departe.
Jocul ajuta la dezvoltarea inteligentei interpersonale si a capacitatii de a empatiza.
Jocul #2: Pune-te in papucii mei
Pentru acest joc, aveti nevoie sa strangeti perechile de papuci ale tuturor membrilor casei. Mai apoi, il invitati pe copil sa se puna in papucii fiecarei persoane din casa, sa gandeasca precum acea persoana, sa simta ce simte acea persoana. Ii puteti oferi diferite situatii.
Spre exemplu, dimineata, cand toti va pregatiti sa plecati de acasa si sunteti pe fuga pentru a ajunge la timp la serviciu/scoala/gradinita. Prin acest joc, copilul intelege modul in care se simt ceilalti intr-un anumit context. Foloseste si alte situatii din viata reala in care ai vrea ca cel mic sa constientizeze cum se simt ceilalti.