Joaca-te cu copilul tau!

Din lipsa de timp, din cauza oboselii sau problemelor zilnice, parintii uita sa se mai joace cu copiii, nestiind ca asta ii face fericiti.

 Jocul dintre parinte si copil este o modalitate de cunoastere reciproca dar si de relaxare.  
Cristina Negut ne invita sa meditam pe aceasta tema si ne vorbeste despre rolul jocului in dezvoltarea ulterioara a copilului.

Interviu cu Cristina Negut, trainer specializat in comunicarea prin metoda ESPERE, realizat de Adriana Titieni in cadrul emisiunii „Meditatii pentru parinti”

A: Mai gasim timp sa ne jucam cu copiii nostri?

I: Pentru unii dintre copiii nostri timpul petrecut cu ei devine limbajul de iubire. Este momentul in care se simt iubiti, in care ei isi cunosc parintii. Jocul cu ei este un moment foarte pretios insa nu stiu cati parinti stiu ca jocul nu are doar aceasta componenta de placere, ci si reguli pe care trebuie sa le respectam, si tocmai pentru ca exista si le respectam, putem obtine satisfactia ca am castigat sau ca fost impreuna, un prilej foarte bun de a exersa cunoasterea reciproca. Jocul are reguli pe care copilul le invata de la parintele lui, care este modelul copilului in prima parte a copilariei.
Copiii au ocazia sa ne cunoasca pe fiecare dintre noi, sa cunoasca forma in care noi insine respectam regulile sau propunem reguli pentru ei. Este o ocazie buna si pentru noi, parintii, sa observam: cat de mult ascultam in timp ce ne jucam, sa vedem comportamentele copiilor nostri si ce jocuri ii plac. Exista jocuri in care nu avem nevoie de materiale. Eu cred ca nu e nevoie ca un parinte sa cumpere jucarii foarte scumpe, ci din contra, jucariile simple ii dau voie copilului sa se simta valoros. El integreaza jucaria simpla in viata lui, in jocul lui.

A: Copilul ii cere atentie parintelui insa acesta este obosit si agasat de problemele zilnice. M-am gandit de multe ori cum sa fac eu, parinte ocupat, sa fiu alaturi de copilul meu?

I: Timpul pe care il dedicam copiilor trebuie sa nu fie timp de chin, ci unul in care si noi sa ne relaxam. Asa cum in agenda ne punem intalniri, proiecte, eu va invit sa va puneti in agenda minim 15minute sa petreceti cu copilul vostru in fiecare seara. Daca veti reusi asta timp de o saptamana, va garantez ca timpul pe care copii il vor cere se va diminua si nu va mai fi nevoie de trei sau cinci ore. Deci, va invit sa puneti in agenta 15minute, dedicate copiilor. Ce-ar fi ca atunci cand gatiti sau pregatiti masa sa faceti impreuna o poveste despre farfurii, furculite, pentru ca registrul imaginar functioneaza foarte bine la varsta de 7 ani. Aduceti-va copiii cu voi in aceasta poveste si astfel, acel timp se va transforma in ceva valoros pentru copii. Mai puteti spune: am 15minute si vreau sa vi le dedic. Sa ne jucam ce vreti voi!
Jocul cu copiii nostri nu trebuie sa se rezume la: “Ai mancat?” “Ti-ai facut lectiile?” Nu, asta nu e joc. Ii invit pe parinti sa-si schimbe strategia iar copilul va raspunde cererilor noastre.
In joc, noi insine putem sa fim altcineva.V-ati schimbat vreodata vocea? E minunat sa-ti schimbi vocea, sa te entuziasmezi extraordinar; e o stare de bine pe care ti-o aduci tu tie, si din clipa aceea esti dispus sa continui sa creezi. Eu m-am simtit foarte stimulata de lucrul acesta, in relatia cu fetita mea. Este ceva unic, este un personaj pe care tu l-ai creat.
Daca va e greu sa va jucati cu copilul, va propun sa faceti urmatorul lucru: stati cocosati, cu capul in piept, cu ochii lasati si sa spuneti: “Sunt trist, foarte trist, nu mai pot face nimic in seara asta”. Faceti asta timp de trei minute, dupa care incercati si urmatoarea varianta: va ridicati, si spuneti: “Sunt vesel, mai am energie pentru o ora! Sunt optimist, vesel!” Spuneti-va asta voua insiva pentru trei minute si vedeti apoi cu care dintre aceste stari puteti sa va jucati cu copilul vostru.
Revin cu rugamintea sa va jucati cu copilul, pentru ca va face bine in primul rand voua si face foarte bine relatiei voastre cu copilul; sunt momente pe care copii si le vor aminti. Daca intr-o seara biroul a ramas nestrans sau nu ati strans toate rufele imprastiate, sa stiti ca asta nu va veti aminti cand copiii vor fi mari, in schimb orice moment pe care l-ati petrecut jucandu-va cu ei, vi le veti aminti cu mult drag.
Joaca-te cu copilul tau!


Un comentariu la „Joaca-te cu copilul tau!”

  1. Chiar este important sa stim cum sa alegem cele mai potrivite activitati pentru cei mici, mai ales ca acestia se plictisesc destul de repede. Sunt multe site-uri care ne pun la dispozitie o selectie imensa de joculete online gratuite, astfel incat noi sa le putem alege pe cele care corespund pasiunilor copiilor nostri. Cel mai important lucru este sa avem in vedere ideea de varietate, tocmai pentru ca cei mici nu se pot concentra constant pe un task prelungit. Insa acesta este realul avantaj pe care il au aceste platforme: ne ofera diversitate, versatilitate, si eficienta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s