In fiecare dintre relatiile tale, de cuplu, cu copilul, profesionale, de prietenie si celelalte, ai la dispozitie patru demersuri: sa dai, sa primesti, sa ceri si sa refuzi. Pentru ca relatiile tale sa fie sanatoase si fericite, este important sa existe un echilibru intre aceste patru demersuri.
Despre un Hopa-Mitica epuizat
Daca iti este greu sa refuzi atunci cand celalalt:
• iti cere ceva (timpul tau, efortul tau, implicarea ta, un obiect personal, o informatie, etc.)
• iti da ceva (sfaturi, cadouri, invitatii, ingrijiri, etc.),
atunci exercitiul relational de azi, cu ajutorul Metodei ESPERE®, iti va fi de mare folos.
Cand ceea ce vine, pana la jumatatea relatiei, nu este bun pentru tine (si stii ca nu este bun pentru ca ti-ai luat un moment sa asculti ce traiesti in legatura cu acestea), este important sa te respecti pe tine suficient de mult pentru a reusi sa spui Nu.
Cum de iti este greu sa spui Nu?
1. De mic ai fost obisnuit ca nu este frumos sa refuzi si ca trebuie sa ii asculti pe cei mari. Devenit astfel copil ascultator, continui si in prezent sa nu refuzi.
2. Confunzi cadoul sau cererea venita de la celalalt cu persoana lui. Iti imaginezi, in mod eronat, ca daca spui Nu inseamna ca il respingi pe celalalt sau renuti la relatie.
Ce efecte apar cand nu refuzi?
1. Devii un Hopa-Mitica, cel care sare rapid, la orice solicitare, cu un Da. Ajungi la epuizare.
2. Spui Da celuilalt si iti spui NU tie, nevoilor tale, dorintelor tale, planurilor tale si, in final spui NU vietii tale, traind-o pe cea pe care o doresc altii pentru tine.
3. Primesti si „gunoaiele relationale”, mesaje care iti fac rau. Acestea pot aparea in orice moment si in orice relatie. Chiar si in cele mai apropiate, iar efectele lor sunt devastatoare.
Cum sa afirmi un „NU”?
Te invit sa faci diferenta dintre celalalt ca persoana si cererea lui sau ceea ce el iti da (mesaj, gest, obiect). Atunci cand refuzi relational, refuzi ceea ce vine de la celalalt, in acest moment, nu pe el ca persoana si in acelasi timp te afirmi pe tine, cu ceea ce traiesti.
• Cerere: „Hai sa vedem un film.”
Raspuns: „Am auzit ca ai vrea sa mergem la film si eu am nevoie de o gura de aer; imi doresc sa ies cu bicicleta in parc. Ai si tu chef?” – am grija astfel de nevoile mele si de relatie.
• Cerere: „Tu chiar nu poti face nimic singur?”
Raspuns: „Da, tu crezi ca nu pot face nimic singur si eu cred despre mine ca stiu sa ma descurc bine in multe situatii.” – refuz astfel sa primesc un mesaj toxic, care mi-ar putea strica ziua.
• Cerere: „Mama, poti sa strangi tu in locul meu?”
Raspuns: „Nu, aceasta sarcina iti apartine tie si cred ca este important sa ai grija de propriile tale lucruri.” – nu sunt o „mama rea”, ci respect regulile stabilite in casa noastra.
Autor articol: Cati Calin, trainer si consultant in comunicare relationala la Centrul AmaneSer
sursa foto: AmaneSer.ro