Din 1975, in fiecare an, pe 8 martie, sarbatorim Ziua Internationala a Femeii. Care este istoricul acestei sarbatori? Hai sa aflam!
In istoria feminismului, 8 martie are o insemnatate foarte mare, fiind o celebrare a realizarilor femeilor si, in acelasi timp, o amintire a luptei pentru drepturi si egalitate.
Prima oara cand Ziua Internationala a Femeii a fost sarbatorita a fost in data de 19 martie 1911, in cateva tari europene (Austria, Danemarca, Germania si Elvetia). In acea zi, peste un milion de femei si barbati au iesit in strada pentru a-si cere drepturile.
Insa aceasta sarbatoare a fost recunoscuta oficial mult mai tarziu, in 1975, de catre Natiunile Unite. In 1977, Adunarea Generala ONU invita fiecare tara sa proclame orice zi a anului, in acord cu obiceiurile si traditiile sale, ca “Zi a Natiunilor Unite pentru Drepturile Femeii si Pace Internationala”.
Nu a fost mentionata in mod specific data de 8 martie, insa multe tari au ales sa celebreze femeile in aceasta zi.
“Este o zi cand femeile sunt recunoscute pentru realizarile lor, netinand cont de diviziuni nationale, etnice, lingvistice, culturale, economice sau politice. Este o ocazie cand trebuie sa ne amintim eforturile si realizarile din trecut si, cel mai important, sa privim in perspectiva la potentialul neexploatat al femeilor si la oportunitatile ce le astepata pe femeile viitoarelor generatii”. (UN Womenwatch – organism ONU).