Cele aproape 70 de scoli si gradinite din Capitala cu efectivele mai mici decat cele prevazute in Legea educatiei ar trebui comasate din 1 septembrie, insa autoritatile locale pot decide pastrarea lor, asumandu-si functionarea unitatilor cu numar mic de elevi.”In prezent, avem cam 70 de unitati fara personalitate juridica care ar putea intra in structura altor scoli. De asemenea, Scoala generala 45 ar trebui sa se unesca din toamna cu Liceul I.L Caragiale, iar Scoala 79 cu Liceul Ion Creanga, intrucat Legea educatiei prevede ca doua unitati de invatamant nu pot functiona la aceeasi adresa, a declarat, marti, pentru MEDIAFAX, inspectorul general scolar al Capitalei, Cristian Alexandrescu.
Cele doua unitati cu aceeasi adresa rezultate prin comasare se vor numi licee cu clasele 1-12, a spus inspectorul general scolar.
Numai ca mai multi directori au actionat in instanta deciziile ISMB de comasare, astfel incat structura retelei scolare nu poate fi inca stabilita.
„Daca actiunile in instanta ale scolilor generale 45 si 79 vor fi in favoarea acestora s-ar putea ca sa nu poata fi realizata comasarea pe moment. In schimb, scolile sub efectiv nu mai au personalitate juridica si atunci ar trebui sa se comaseze cu o unitate care are acest statut.
Noua lege a Educatiei prevede ca unitatile de invatamant fara personalitate juridica se reorganizeaza astfel incat sa existe doar unitati cu personalitate juridica.
„Daca va fi respectata legea, din toamna, reteaua de invatamant din Capitala ar putea cuprinde cuprinde aproximativ 390 de unitati de invatamant fata de 450 in prezent”, a explicat profesorul Cristian Alexandrescu.
Potrivit inspectorului general, aceste comasari, absorbtii sau reorganizari tin cont de doua aspecte importante, respectiv organizarea retelei in functie de cifra de scolarizare si schimbarile in ceea ce priveste efectivele de elevi prevazute in Legea educatiei, pentru ca o unitate sa aiba personalitate juridica.
Prin crearea noilor structuri nu vor fi afectate cadrele didactice, doar functiile de conducere vor fi reduse si numarul de suplinitori.
Potrivit dispozitiilor tranzitorii la Legea Educatiei, in sistemul national de invatamant scolile de stat dobandesc personalitate juridica, in conditiile Legii 1/2011, incepand cu anul scolar 2011/2012.
Articolul 19 din Legea 1 prevede ca in sistemul national de invatamant, unitatile de stat au personalitate juridica daca se organizeaza si functioneaza astfel: cu minimum 300 de elevi; cu minimum 300 de elevi, prescolari si anteprescolari; cu minimum 150 de prescolari si anteprescolari sau cu minimum 100 de elevi si/sau prescolari, in cazul unitatilor de invatamant special.
Prin exceptie de la prevederile amintite, in unitatile administrativ-teritoriale in care numarul total al elevilor, prescolarilor si anteprescolarilor nu se incadreaza in limitele legale, se organizeaza o singura unitate de invatamant cu personalitate juridica.
Tot ca o exceptie, in functie de necesitatile locale, se organizeaza, la cererea parintilor sau tutorilor legali si in conditiile legii, grupe, clase sau unitati de invatamant preuniversitar cu personalitate juridica, cu predare in limba romana.
Lege prevede, de asemenea, ca pentru asigurarea accesului egal la educatie si formare profesionala, autoritatile administratiei publice locale, in baza avizului conform al inspectoratelor scolare, aproba organizarea, functionarea si, dupa caz, dizolvarea unor structuri de invatamant, fara personalitate juridica – ca parti ale unei unitati de invatamant cu personalitate juridica – si subordonate aceluiasi ordonator principal de credite, in conditiile legii.
In cazul unitatilor de invatamant confesional preuniversitar de stat existente la data intrarii in vigoare a legi, cultele respective si Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului au obligatia ca, in termen de sase luni de la intrarea in vigoare a legii sa elaboreze o metodologie de functionare aprobata prin hotarare a Guvernului, care stabileste relatia juridica, patrimoniala, financiara si administrativa, potrivit legii educatiei.
Actul normativ prevede ca autoritatile administratiei publice locale asigura buna desfasurare a invatamantului preuniversitar in localitatile in care acestea isi exercita autoritatea.
Potrivit legii, autoritatile administratiei publice locale care nu indeplinesc obligatiile ce le revin in organizarea si functionarea invatamantului preuniversitar se sanctioneaza.
Sursa: gandul.info