Ipohondria parintilor

Este normal ca parintii sa isi faca griji pentru sanatatea micutilor lor. Odata cu sezonul rece, adultii cauta metode de a preveni imbolnavirea copiilor. Din pacate, „remediile babesti”, cum ar fi un ceai cald si un fular la gat, nu mai sunt considerate suficiente. Din pricina reclamelor la medicamente ce ii sperie pe oameni si din cauza microbilor ce pot fi intalniti la tot pasul, din ce in ce mai multi parinti devin intr-o oarecare masura ipohondri.

 

Doctorul Sorin Popescu, din partea Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente, vorbeste despre cum poate ipohondria parintilor sa influenteze sanatatea copiilor. Din prea multa dragoste, adultii le administreaza celor mici medicamente fara sa consulte un medic.

Mai jos, puteti afla de ce nu este indicata supra-medicarea si de ce nu ar trebui sa ne diagnosticam singuri copiii.

A.T.: Orice parinte modern, din nefericire, pentru ca are acces la prea multa informatie, are si aceasta tendinta spre ipohondrie. De ce parintii moderni sunt mult mai dispusi sa mearga la farmacie si sa cumpere tot felul de medicamente numai pentru ca copilului a inceput sa ii curga putin nasul sau l-au auzit de doua ori stranutand sau incep sa isi auto-medicheze copilul dupa ce a dat nu-stiu-cate cautari pe internet si a vazut ca paloarea si cearcanele usor vinetii ar putea sa…

S.P.: Parintii care actioneaza astfel, din punctul lor de vedere, o fac pentru ca isi iubesc copiii. Din punct de vedere medical, o fac pentru ca nu sunt informati si pentru ca au si niste probleme – as putea sa le numesc chiar psihice pentru ca merg spre latura asta de ipohondrie. Sunt oameni care cred ca, daca se cauta in fiecare zi de boli sau daca iau medicamente in fiecare zi, vor fi protejati. Ceea ce este total fals.

A.T.: Poate fi o boala.

S.P.: Poate sa fie la un moment dat o boala. Pentru ca, atunci cand nu mai asculti nici de doctor, nici de cel in care ai incredere si totusi te duci si iti faci analize o data pe saptamana si iei cate un punct de medicamente doar ca sa nu contactezi vreo boala, cred ca deja e o chestiune de zona psihologica. Dar nu as vrea sa vorbesc despre asta. Acesta este un caz rar. Numai ca, tendinta exista. si cu cat iubesti mai mult, cu atat – cum zice romanul – iti pierzi mintile mai tare.

E normal ca, daca iti iubesti copilul, sa faci pentru el tot ceea ce este mai bine. si, de multe ori, este bine sa te abtii. incercam sa incurajam parintii sa se abtina de a mai face auto-medicatie, adica de a da medicamente copiilor lor dupa ureche. Pentru ca medicamentele nu sunt bomboane.

A.T.: Asta este foarte important: medicamentele nu sunt bomboane. Dar as vrea sa stiu, pentru ca presupun ca dumneavoastra aveti date: care este motivul pentru care parintele, mai nou, se considera apt de a-si auto-medica micutul? si mai e o moda: cea a reclamelor care ne indeamna intr-una sa luam „multivitamine”. E posibil sa facem acest lucru fara sa mergem in prealabil la un control medical?

in general se spune ca sunt „pentru imunizare”, ca el, copilul, sa nu ia de la scoala racelile care urmeaza sa vina. Pentru ca, stim cu totii, va veni vremea rece. Va ploua, va fi frig. Toti vom fi supusi acestor temperaturi scazute. E in regula sa facem asta copiilor nostri?

S.P.: Nu este in regula. Asociatia noastra a avut un studiu pe care l-am desfasurat intreband mai multi parinti si bunici cum se comporta vizavi de copiii si nepotii lor. Am ajuns la un rezultat stupefiant, care ne-a si determinat sa facem aceasta informare publica: peste 60% din parinti au administrat de capul lor cel putin o data medicamente copiilor lor.

Pornind de la asta, vreau sa raspund direct intrebarii dumneavoastra. Nu tot ceea ce nu face rau face automat si bine. si nu tot ceea ce este natural sau pe baza de vitamine nu face rau. Cu alte cuvinte, nu inseamna ca, daca iei un medicament pe baza de plante, sigur nu are cum sa iti faca rau. Vreau sa va aduc aminte ca cele mai puternice otravuri – cum ar fi tutunul – sunt pe baza de plante. Asta nu inseamna ca aceste otravuri ar exista in medicamentele pe baza de plante – nu ma intelegeti gresit – dar nu inseamna ca, daca este pe baza de plante, nu iti face rau.

La momentul de fata, la nivel international, deja se pune problema ca si aceste medicamente pe baza de plante sa fie supuse aceluiasi regim ca celelalte medicamente; adica, sa fie testate.

Pentru ca astazi, dupa cum ati vazut, si in majoritatea reclamelor se spune corect, ele nu sunt medicamente, ci sunt considerate suplimente alimentare. Un supliment nutritiv sau alimentar nu este controlat din punctul de vedere al efectelor adverse pe care le-ar putea aduce organismului. Nu exista astfel de legislatie. Ci el primeste numai un aviz de import, uneori de la Ministerul Agriculturii.

Deci aveti mare grija! Nu inseamna ca fac rau, dar nu sunt testate din punct de vedere al sigurantei.

[page]

A.T.: Eu nu vorbesc doar de acele suplimente nutritive pe baza de plante. Vorbesc si de cealalta categorie: de vitamine-medicamente; de vitamine care nu sunt pe baza de plante si nu sunt vandute ca atare. Dar la finalul reclamelor ni se spune: „Ele te vor ajuta sa iti mentii copilul sanatos”.

S.P.: Este o jumatate de adevar. La intrebarea daca vitaminele sunt bune, raspunsul este categoric DA. Vitaminele sunt bune. Cand sunt bune? Cand copilul are lipsa de vitamine.

A.T.: Cum afli ca are copilul carente de anumite vitamine?

S.P.: Te faci doctor. Sau, daca nu esti doctor deja, mergi la un doctor. Pentru ca doctorul – fie el pediatru, fie de familie – cunoaste semnele si simptomatologia acelor boli care au ca baza lipsa de vitamine. Aceasta lipsa are si ea la baza fie un aport redus de vitamine, legume, fructe si asa mai departe, fie nste probleme de sanatate ale copiilor.

O sa va dau exemplul rahitismului. Rahitismul este declansat de lipsa de vitamina D. in unele cazuri, este generat din cauza ca nu sta copilul suficient la soare, in alte cazuri pentru ca are o problema care conduce la o avitaminoza, indiferent cat sta la soare. Atunci, trebuie sa i se administreze obligatoriu vitamina D.

stiti ca si vitaminele, in exces, pot sa dauneze oamenilor?

A.T.: Inclusiv vitamina C, care, de obicei, ne este recomandata oricand.

S.P.: Vitamina C este acid ascorbic. Credeti ca este in regula pentru un copil sau pentru un adult sa inghita la nesfarsit acid?

Asta inseamna ca, asa cum am zis de la inceput, ele fac bine atunci cand este nevoie, dar pot face si rau. si ce sens are sa expui copilul la un risc, de a-i face rau cu vitamina respectiva, daca nu e nevoie?

A.T.: E adevarat ca anumite carente de vitamine se pot stabili – cu certitudine – doar in urma analizelor sangvine?

S.P.: in anumite cazuri, da. Aceste analize nu sunt usor de facut. Sunt complexe, de mare finete si destul de costisitoare. Sunt boli, de exemplu, digestive care pot fi provocate de lipsa de vitamina B12. Atunci cand medicul banuieste o anumita boala, se recomanda si analizele respective. Dar sa nu punem raul inainte. De aceea, sa ducem copilul la medic, fara sa ii dam vitamine doar ca sa nu faca vreo boala. Pentru ca nici vitaminele nu sunt bomboane.

A.T.: Eu am in jurul meu parinti, prieteni, care spun: „A venit toamna, ii dau copilului calciu, chiar daca nu a fost recomandat de medic, ii dau multivitamine; nu de alta, dar vine sezonul rece si copilul trebuie sa fie bine pazit”.

S.P.: si eu am cunostinte si prieteni care fac asa, dar stiu si oameni care, indiferent daca este toamna sau vara, ii dau copilului lapte – si sigur acolo are vitamina D si are calciu – dau copilului, mai mult decat ciocolata, fructe si incearca sa ii invete sa isi ia desertul din fructe, iar la mesele principale le dau legume, mai degraba decat multa paine alba. Deci exista posibilitatea ca aceste vitamine sa fie luate si din alimente. De exemplu, tonul este un peste bogat in vitamina D; ouale la fel.

Cred ca o alimentatie variata si administrata in mod constant face mult mai bine la boli decat un pumn de vitamine.

A.T.: Totusi, ce ar trebui sa faca parintele, astfel incat sa fie linistit? Recunosc ca a crescut aceasta tendinta spre ipohondria parintelui. Dar, in general, parintele poate sa isi mentina un echilibru. Pentru ca nu vorbim acum de patologie, nu vorbim despre zonele grave sau zone de interes pentru alte domenii. Care e datoria unui parinte? Ce are de facut un parinte pentru a mentine acasa un copil sanatos?

S.P.: Dupa mine, parintele are de facut doua lucruri: sa nu ii faca rau copilului cu mana lui si sa incerce sa ii faca bine copilului cu mana lui. Cum poti face rau unui copil? Daca ii dai medicamente care sunt expirate.

Atentie mare! De foarte multe ori, parintii strang medicamente si uita sa le controleze data expirarii. Ar trebui, cel putin de doua ori pe ani, sa isi faca un inventar al acelor medicamente. Tot ce este expirat sau in pragul expirarii trebuie dus la farmacie, nu aruncat la gunoi. Farmaciile sunt cele care colecteaza aceste medicamente expirate. Daca le aruncam la gunoi, ele se duc in apa si tot pe noi ne intoxica in cele din urma.

Dupa ce au facut aceasta curatenie, sa aiba grija, chiar si cu medicamentele bune, sa fie pastrate in conditiile recomandate in prospectele medicamentelor. De aceea, nu trebuie sa arunce cutiile si prospectele atunci cand depoziteaza medicamentele. Adica, nu in dulapiorul de la baie, cum facea bunica, pentru ca exact acolo nu trebuie, si nici la geam pentru ca acolo e lumina.

Dupa ce se asigura ca au aceste medicamente pastrate in conditii corespunzatoare, sa nu le dea copiilor decat cu avizul medicului. Asta este ceea ce ar trebui sa evite parintii.

Ceea ce trebuie sa faca pentru a le face bine copiilor este sa ii duca la medic.

A.T.: O data pe an?

S.P.: O data pe an, de doua ori pe an, depinde foarte mult si de starea generala a copilului.

Dupa ce il duce la medic, parintele trebuie sa si faca ceea ce a recomandat medicul. Nu sa ii dea medicamente in plus sau cumva sa reduca doza. Deci, sa se duca si sa il asculte pe medic.

Sa va spun un lucru: niciun medic din lumea asta nu te face bine cu o vorba buna. Daca medicul ti-a recomandat si ti-a spus ce trebuie sa faci, nu este suficient. Trebuie sa urmezi ceea ce a spus medicul respectiv, indiferent ca este vorba de tratament medicamentos sau de alte tipuri de tratament.

Al treilea lucru pe care cred ca un parinte trebuie sa il faca, cel mai sigur intre vizitele la medic, este sa mearga cu micutul in parc. Sa stea impreuna la aer curat, cat de mult posibil. Asta ajuta copilul mult mai mult decat pumnii de vitamine pe care i-ar administra preventiv. Nu tineti copilul la calculator, cu un pumn de vitamine langa el, ca nu va fi mai sanatos decat cel care sta si se joaca in gradina, in fata blocului sau in parc.

si, nu in cele din urma, igiena trebuie sa fie implementata copiilor inca de mici. Sunt sau nu murdari pe maini, cand au ajuns in casa, cei mici trebuie invatati sa se spele pe manute.


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s