Investitia in educatia timpurie, cheia pregatirii noilor generatii pentru profesiile viitorului

Ministerul Educatiei Nationale, Asociatia Centrul Step by Step pentru Educatie si Dezvoltare Profesionala, Aspen Institute Romania, ReadyNation Romania si UNICEF in Romania au organizat marti, 21 mai 2019, la sediul BNR, cea de-a patra editie a conferintei „Primele 1000 de zile din urmatorii 100 de ani”  pentru promovarea educatiei timpurii. Tema din acest an a conferintei a fost „Educatia timpurie si profesionistii viitorului”.

„Guvernul Romaniei saluta orice initiativa menita sa sprijine dezvoltarea sistemului de educatie timpurie. Prin Programul de Guvernare ne-am asumat sa investim in domeniul invatamantului si sa luam masuri pentru ca toti copiii Romaniei sa aiba acces la educatie de la varste mici si la conditii decente de viata. Asa cum bine puncteaza genericul conferintei din acest an, educatia timpurie formeaza profesionistii de maine”, le-a transmis participantilor la conferinta Viorica Dancila, Prim-ministrul Romaniei, prin intermediul Consilierului de Stat Daniela Gabriela Cota.

Conferinta a facilitat dialogul intre decidenti institutionali, specialisti si reprezentanti ai mediului de afaceri pentru schimbul de bune practici si identificarea modalitatilor de promovare a investitiei in educatia timpurie, avand in vedere necesitatea pregatirii tinerei generatii in perspectiva provocarilor pe care le va ridica piata muncii pe termen scurt, mediu si lung.

“Copiii care merg acum la crese si la gradinite vor avea meserii inca neinventate, dar stim sigur ca angajatorii cauta profesionisti care stiu sa comunice, sa lucreze in echipa, sa rezolve conflicte, sa se adapteze, sa gaseasca solutii. Bazele tuturor acestor abilitati se pun prin educatie timpurie. De aceea, trebuie sa investim strategic in educatia timpurie si in ingrijirea copiilor si trebuie sa comunicam constant despre importanta primelor 1.000 de zile din viata copiilor”, a declarat Ionel Florian Lixandru, Secretar de Stat, Ministerul Educatiei Nationale.

“Conform studiilor internationale si experientelor practice din Romania, investitia in educatia timpurie de calitate este o investitie strategica, cu rezultate extraordinare pe termen lung. in acest sens, parteneriatul dintre autoritati centrale, judetene si locale, mediul de afaceri si cel non-guvernamental, profesionisti si parinti, este esential pentru a oferi fiecarui copil si, cu atat mai mult, copiilor vulnerabili sansa unui viitor mai bun. Abilitatile formate in copilaria timpurie sunt esentiale pentru reusita la scoala si, mai tarziu, pe piata fortei de munca”, a spus Pieter Bult, Reprezentantul UNICEF in Romania.

 

“Implicarea mediului de afaceri in promovarea educatiei timpurii este extrem de importanta intrucat prin resursele umane si materiale de care dispun, antreprenorii au puterea de a contribui la proiectele de modernizare a educatiei romanesti, astfel incat, peste ani, sa ne mandrim impreuna cu faptul ca am sustinut progresul Romaniei si am deschis noilor generatii drumul catre succes”, susţine Radu Enache, Presedinte Board ReadyNation Romania.

Discutiile au vizat gasirea acelor prioritati comune care sa ofere tuturor copiilor sanse egale pentru atingerea adevaratului lor potential in societate.

“Importanta cruciala a primelor 1000 de zile din viata copiilor este o certitudine ştiinţifica şi ma bucur ca este inţeleasa de categorii tot mai vaste, dar mai ales de catre factorii de decizie. E momentul sa actionam pentru a face tot posibilul ca generatiile care se nasc sa beneficieze de cele mai bune sanse pentru viitor. Investitia in educatia timpurie ne poate da siguranta ca aceşti copii işi vor atinge adevaratul potential si vor avea abilitatile si competentele necesare pentru a cunoaste succesul in viaţa personala şi profesionala”, a afirmat Carmen Lica, Director CEDP Step by Step.

Pentru a contribui la dezvoltarea politicilor publice in domeniul copilariei timpurii si la imbunatatirea cadrului de implementare a acestora la nivel national, judetean si local, Ministerul Educatiei Nationale in parteneriat cu Asociatia Centrul Step by Step pentru Educatie si Dezvoltare Profesionala si UNICEF in Romania implementeaza proiectul „Romania creste cu tine – Educatia timpurie, o investitie in viitor”.

In cadrul acestui proiect, 22 de comunitati din judetele Bacau si Brasov si un sector din municipiul Bucuresti vor beneficia de implicarea mai multor echipe de specialisti (din domeniul educatiei, al sanatatii, al protectiei sociale, ONG-uri, culte religioase, oameni de afaceri etc.) pentru a dezvolta strategii in domeniul copilariei timpurii care sa fie adaptate fiecarei comunitati in parte.

„Educatia timpurie a reprezentat un model de succes acolo unde a fost aplicat, producand cele mai mari beneficii economice si sociale in timp si avand un rol cheie in pregatirea fortei de munca a viitorului. Investitiile in educatie prescolara, pe modelul aplicat in tarile nordice, dezvolta competentele copiilor la varsta la care se formeaza cele mai multe structuri neuronale. Pentru a oferi copiilor accesul la educatie inclusiva de calitate si pentru a dezvolta servicii de educatie timpurie inovative, este nevoie de parteneriate intre sectorul public si mediul de afaceri”, este de parere Mircea Geoana, Presedintele Aspen Institute Romania.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s