Ce inseamna o viata implinita? Studiul despre fericire, de peste 75 de ani, isi propune sa raspunda fix la aceasta intrebare. Iata si rezultatele.
„Imagini ale unor vieti intregi, cu alegerile facute si cu rezultatele lor, astfel de imagini sunt aproape imposibil de gasit. Majoritatea lucrurilor pe care le stim despre viata le aflam cerandu-le oamenilor sa-si aminteasca trecutul. Si stim bine ca trecutul nu se vede deloc clar. Uitam enorm din ce ni se intampla pe parcursul vietii si, uneori, memoria e de-a dreptul creativa”, explica psihiatrul Robert Waldinger, al patrulea director al unuia dintre cele mai lungi studii din lume.
Inceput in 1938, cercetarea despre fericire, realizata la Harvard, a urmarit vietile a 724 de barbati cu statute sociale diferite. An de an, subiectii primeau chestionare despre viata lor, erau intervievati, le erau consultate fisele medicale si li se faceau analize amanuntite.
„Studii ca acesta sunt extrem de rare. Aproape toate proiectele de acest fel se destrama intr-un deceniu, deoarece prea multi oameni se retrag din studiu sau se termina fondurile alocate cercetarii sau cercetatorii pierd interesul sau mor si nimeni nu preia stafeta”, continua Robert Waldinger.
Insa aceasta cercetare a rezistat timpului. Iar subiectii, cei care mai traiesc, continua sa contribuie cu informatii anuale despre munca, viata de acasa, sanatate.
Si ce inseamna conceptul de fericire pentru acesti oameni? Se pare ca cheia fericirii pe termen lung apare la polul opus fata de dorintele imediate, de imbogatire si faima.
Afla in aceasta conferinta TED rezultatele studiului si raspunsul la clasica intrebare „Ce ne face fericiti?”
[ted id=2399 lang=ro]