Artistul islandezo-danez Olafur Eliasson a oferit un interviu in exclusivitate pentru Itsy Bitsy, cu ocazia proiectului Earth Speakr.
Earth Speakr este o lucrare de arta interactiva realizata de artistul Olafur Eliasson si adresata in special copiilor. Ei sunt invitati sa vorbeasca in numele mediului inconjurator si al planetei, imprumutandu-si vocea unui copac, unei coji de banana, cerului sau unei strazi.
Earth Speakr este componenta centrala a programului cultural pregatit cu ocazia Presedintiei Germaniei la Consiliul Uniunii Europene in 2020 si indeamna persoanele de toate varstele si din toate colturile Europei sa colaboreze si sa se gandeasca la schimbarile climatice si viitorului planetei.
Citeste si: Copiii vorbesc in numele planetei, in cadrul Earth Speakr!
Cine este Olafur Eliasson
Nascut in 1967, artistul danez-islandez se ocupa de sculptura, pictura, fotografie, film, instalatii si digital media.
Eliasson este renumit la nivel international pentru instalatiile sale publice ce ne provoaca sa privim diferit mediile in care traim.
In 2019, Eliasson a fost numit Ambasador al Bunavointei pentru schimbari climatice de catre Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare.
Am fost curiosi sa-l cunoastem mai bine pe artistul care a gandit si a realizat Earth Speakr, asa i-am adresat lui Olafur Eliasson cateva intrebari.
Citeste mai jos interviul oferit in exclusivitate pentru Itsy Bitsy de artistul islandezo-danez:
- La Itsy Bitsy ne plac jocurile in care ne folosim imaginatia, asa ca suntem curiosi sa aflam ce animal ti-ar placea sa fii si de ce.
O.E.: In afara de a fi om? Am un caine pe nume Viggo si sunt sigur ca el n-ar fi fericit daca as vrea sa fiu tot caine. Ca sa intru in joc o sa-mi imaginez, mai intai, unde voi fi peste 30 de ani… Apoi, odata ce am calatorit in timp, o sa ma gandesc din nou la mine, cel de astazi. Acum, tinand cont de ceea ce am aflat despre clima, ma intreb ce animal ar fi cel mai bine sa aleg? Sa fiu OM sau altceva? Se pare ca, peste 30 de ani, a fi om n-ar fi o alegere prea buna. Nu vreau sa fiu nici urs polar, pentru ca, din pacate, ei s-ar putea sa dispara curand. Poate o buburuza? Mi-ar placea, dar mi-ar fi teama ca o sa fiu strivit. Mi-ar placea sa fiu un urs koala, doar ca… eucaliptul de care au nevoie e in flacari! Ma intristreza foarte mult acest lucru, pentru ca imi plac mult ursii koala.
Hmmm. Mi-ar placea sa fiu un puffin. Mi se par foarte draguti. Si traiesc in locurile indepartate ale Islandei, unde nu sunt multi oameni. Datorita legislatiei din Islanda, a devenit ilegal sa-mi fie furate ouale, ceea ce inseamna ca imi e bine din nou. Iar datorita eforturilor anumitor oameni de a-mi proteja familia, acum am ocazia sa am mai multi pui. Iar peste 30 de ani imi voi trimite mie, celui din prezent, o scrisoare cu un desen al unui puffin.
- Ce copac sau planta ti-ar placea sa fii?
O.E.: As fi un copac vorbitor. Dar, stai putin.. toti copacii sunt asa! Stim deja ca toti copacii comunica unii cu altii in padure, trimitandu-si mesaje prin miceliu si prin mineralele din sol. E fascinant sa-mi imaginez ca sunt un copac intr-o padure, comunicand cu restul copacilor prin intermediul radacinilor.
- Cum iti placea sa te joci cand erai copil?
O.E.: Imi placea sa fac mazgalituri. Tatal meu, care era si el artist, m-a invatat cum “sa vad” forme, lucruri si animale in mazgalelile pe care le faceam. Mi-a placut dintotdeauna sa descopar formele care apareau in haosul mazgalelilor.
- Daca ai fi un supererou, care ar fi superputerea ta?
O.E.: Daca as avea o superputere, aceea ar fi de a-i face pe oameni sa aiba incredere unii in altii, indiferent de granite, rasa sau preferinte sexuale. Toata lumea ar avea incredere in toata lumea si toti oamenii s-ar ajuta unii pe altii. Daca am fi decis cu totii pe 15 februarie anul acesta sa stam pe loc, avand incredere si fara sa trisam, am fi putut elimina coronavirusul rapid. Apoi, i-am fi putut spune Planetei ca oamenii nu sunt, de fapt, atat de rai pe cat par, si ca poate avea incredere in noi, ca nu vom disparea din cauza propriei ignorante si neincrederi. E nevoie sa facem un efort pentru a trai impreuna, cu respect, “pe crusta acestei sfere”.
- Ce crezi ca pot face copiii pentru a proteja Planeta?
O.E.: Copiii isi pot folosi vocea pentru a ajunge la urechile parintilor, ale ingrijitorilor si ale prietenilor adulti. Copiii pot fi vehementi si nu se dau batuti. Avem nevoie de acest tip de energie. Poate ca adultii nu asculta alti adulti, dar dorinta de a proteja viitorul de dragul familiei noastre si familiilor altora poate duce la actiuni responsabile.
- Care e mesajul tau pentru copiii care descopera Earth Speakr?
O.E.: Fiti creativi! Distrati-va! Impartasiti din ideile, sperantele si preocuparile voastre legate de mediul inconjurator si de clima. Sper ca toti copiii sa simta nu doar ca-si spun parerile, ci ca fac asta in cadrul unei comunitati tot mai puternice, ale carei mesaje ajung la adulti si la factorii de decizie. Sper sa se simta vazuti si ascultati.
- Ce i-ai spune lumii daca ai fi o parte din natura?
O.E.: “Ascultati-ma. Fiti cu picioarele pe pamant. Suntem impreuna in asta!”
Mai multe detalii despre activitatea lui Olafur Eliasson se gasesc pe olafureliasson.net.
Interviu realizat de Georgiana Purcarea