Instalații de realitate augmentată în aer liber, la Cluj-Napoca

Începând din 19 octombrie, vizitatorii Parcului Central din Cluj-Napoca se pot imersa într-o serie de instalații interactive de realitate augmentată care explorează elemente mai puțin cunoscute ale biodiversității acestui loc.

Instalațiile virtuale au fost dezvoltate de artiști locali în colaborare cu specialiști în ecologie și biodiversitate, în urma unei colaborări dintre Reactor de creație și experiment și Clujul Sustenabil.

Lucrările au fost concepute de Gál Orsolya, Ioana Hogman, Marius Mornea și Mihai Păcurar. În cadrul unui workshop derulat la începutul lunii iulie, aceștia s-au întâlnit cu specialiștii în ecologie și biologie Natalia Ciobanu, Eliana Sevianu și Mihai Savu și au explorat împreună câteva din ideile care stau la intersecția conviețuirii oamenilor cu ecosistemele existente în spațiile verzi ale orașului. Accentul s-a pus pe Parcul Central și în special pe conceptul de biodiversitate, precum și pe felul în care acțiunile umane din ultimele decenii impactează acest ecosistem.

O parte din aceste procese de explorare comune, dar și individuale, vor putea fi găsite într-o carte care documentează proiectul LOC. Parcul Central și care va fi lansată odată cu lucrările interactive.

În data de 19 octombrie 2024, la ora 16:00, instalațiile de realitate augmentată din Parcul Central vor deveni active și vor putea fi explorate la fața locului.

Turul de inițiere al instalațiilor va fi însoțit de realizatorii acestora și va începe de la intrarea principală a parcului (dinspre Teatrul Maghiar de Stat) și va ajunge până în zona Casinoului și a Lacului Chios, unde se află o mare parte din lucrări.

Evenimentul se adresează publicului de toate vârstele. Pentru a accesa instalațiile este nevoie de un telefon mobil cu acces la internet și de căști.

Experiențele de realitate augmentată poartă vizitatorii prin lumea ascunsă a păsărilor acestui loc, prin istoria parcului din ultimii 200 de ani din perspectiva insectelor, dar creează și punți noi de înțelegere a relației oamenilor cu plantele și ecosistemul actual, trecut și posibil viitor.

Labirint este creația artistei Gál Orsolya, în care vizitatorii sunt invitați să parcurgă un labirint ascuns în zona verde a parcului. Pe parcursul experienței, aceștia vor trece prin mai multe zone senzoriale care aparțin unor ecosisteme diferite de cel al parcului, deschizând astfel porți secrete spre lumi paralele posibile.

În Monumente ale latenței, Ioana Hogman propune o serie de instalații care explorează relația noastră cu plantele, atât cele pe care le creștem pentru hrană, cât și cele care ne însoțesc zi de zi în spațiile publice ale orașului. Experiențele vor fi deopotrivă vizuale și auditive, dând ocazia participanților să exploreze conceptul de relație simbiotică cu mediul.

Marius Mornea, în dublă calitate de specialist în probleme de sustenabilitate și artist, propune în lucrarea Paletar de maluri, o parcurgere a istoriei parcului prin prisma unei specii de insecte care e prezentă și în lacul Chios. Larvele Trihopterelor se dezvoltă sub luciul apei și sunt cunoscute pentru structurile tubulare pe care le construiesc pentru a se adăposti pe parcursul acestei etape de dezvoltare. Instalația va face o paralelă între etapele dezvoltării parcului și materialele de construcție disponibile pentru aceste larve pe parcursul ultimilor 200 de ani.

Păsări din parc este o instalație creată de Mihai Păcurar în care vizitatorii pot întâlni cinci dintre speciile de păsări prezente în parc. Ele vor fi vizualizate la o scară supradimensionată, asemenea unei experiențe dintr-un parc de dinozauri. Experiența va avea și o componentă sonoră prin care vor fi transmise informații despre relația acestor specii cu ecosistemul parcului.

LOC este o platformă dedicată investigării modelelor alternative de locuire din Cluj-Napoca. Scopul principal al platformei este de a oferi spațiul și instrumentele pentru ca oamenii care locuiesc în Cluj să exploreze conceptul de locuire în interiorul orașului din perspectiva încălzirii globale, a accesului la resurse, a gentrificării și segregării, a planificării urbane și nu în ultimul rând, a impactului asupra mediului.

Interfața platformei LOC este o aplicație de realitate augmentată care funcționează ca o galerie de proiecte AR. Acestea pot fi accesate fie la fața locului, în orașul Cluj, fie în orice alt mediu, cu un set diferit de instrucțiuni.Acest proiect se va întinde pe mai mulți ani, fiecare etapă a proiectului dezvoltând o instalație nouă, aplicată pe un spațiu real al orașului Cluj.

Ce este LOC?

LOC este un proiect dezvoltat de artistul Mihai Păcurar, artist interdisciplinar a cărui creație cuprinde un spectru larg de medii interconectate. Principala arie a preocupărilor sale artistice a fost în mare parte teatrul. A lucrat ca scenograf și artist video la peste 80 de producții, atât în spații de stat cât și în spații independente. În continuare, Mihai este interesat să exploreze posibilitățile de intersecție ale artei și tehnologiei pentru a crea o platformă de cercetare și educație și să ducă mai departe linia experimentelor de imagine și sunet în cadrul companiei pe care o conduce în cadrul Teatrului Postnațional Interfonic.

Proiectul a fost inițiat și dezvoltat de Reactor de creație și experiment.

Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s