Daca esti invatatoare, sigur vrei sa ai in clasa copii care sa participe la ore cu bucurie, cu performanta scolara creascuta. Dar stiai ca problemele emotionale ii fac pe copii sa nu se poata concentra la ore? Multi copii sunt afectati emotional de bullying, iar conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, Romania este pe locul 3 in Europa in ce priveste bullying-ul. Participa la conferinta si afla cum poti preveni si interveni in cazurile de bullying din clasa ta.
Implica-te pentru elevii tai!
Asociatia Parintilor Isteti, in parteneriat cu Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti si Radio Itsy Bitsy organizeaza o conferinta pentru cadrele didactice din invatamantul primar: Scoli fara Bullying.
Inscrie-te in formular aici si citeste mai jos pentru detalii in plus despre eveniment.
Conferinta „Scoli fara Bullying in Sectorul 3”
25 octombrie 2018, 13:00 – 17:00, Bucuresti
Vino si tu sa afli de la specialisti de top cum poti depista, preveni si interveni in cazurile de bullying din clasa ta:
Gáspár György: psiholog clinician, psihoterapeut relational, co-fondator al conceptului paginadepsihologie.ro si presedintele Asociatiei Multiculturale de Psihologie si Psihoterapie; este membru al Colegiului Psihologilor din Romania si autorul cartilor „Copilul invizibil” si „Revolutia iubirii”;
Mirela Horumba: psihologul parintilor si psihoterapeut cu drept de libera practica, acreditat de Colegiul Psihologilor din Romania (www.mirelahorumba.ro), cu certificare internationala in metoda Feuerstein Instrumental Enrichment;
Gabriela Maalouf: psihoterapeut si consilier scolar, este primul practician NLP din Romania care s-a specializat in programare neurolingvistica pentru copii si parinti, in Marea Britanie. Proiectul de suflet al Gabrielei ramane Atelierul de Parenting “Ghidul Familiei Implinite”, in cadrul caruia ii ajuta pe parinti sa aiba o comunicare cat mai frumoasa cu copilul lor.
Leon Magdan: cadru didactic, autor de manuale si caiete scolare, jocuri, povesti si spectacole pentru copii. A realizat numeroase workshopuri pentru cadre didactice si tabere pentru familii, unde „s-a jucat istet” cu cei mici si cei mari deopotriva. Are o vasta experienta de educatie prin joc si este cunoscut ca Profesorul de Joaca.
Adriana Mitu: fondatoarea centrului EDUC – Centrul pentru Educatie si Dezvoltare Umana Continua, construieste si faciliteaza programe pentru dezvoltarea cognitiv-emotionala a copiilor si adolescenților; este instructor de parenting acreditat international in metoda Aware Parenting; este trainer specializat pe dezvoltarea emotionala si psihoterapeut in formare in psihoterapia copilului si adolescentului;
Andreea Neagu este psiholog clinician si psihoterapeut, formator si consilier parental, cu o experienta de peste 8 ani in lucrul cu copiii, adolescentii si familiile lor, dar si cu adulti, atat in mediul scolar de stat sau privat, cat si in practica privata de cabinet. Preda cursuri de invatare sociala si emotionala pentru copii si adolescenti;
Nadia Tataru este co-fondator al Itsy Bitsy FM si presedinta a Asociatiei Parintilor Isteti. Este consilier dezvoltare personala si trainer. A initiat in 2017 campania nationala de prevenire a bullyingului;
si alti reprezentanti ai asociatiilor care desfasoara programe ce previn bullying-ul.
Vei avea ocazia sa afli:
- despre diferitele forme de bullying;
- despre victima, agresor si martor in comportamentele de tip bullying;
- care sunt categoriile vulnerabile, in randul copiilor;
- cum sa comunici eficient cu parintii pentru solutionarea situatiilor de bullying;
- metode de prevenire a fenomenului;
- metode de interventie in caz de bullying.
La finalul conferintei vei primi diploma de participare.
Participarea este gratuita, insa locurile sunt limitate. Inscrie-te in formularul de mai jos, pentru a-ti rezerva un loc si pentru a primi informatii suplimentare.
Locul de desfasurare a conferintei va fi anuntat doar participantilor.
Fenomenul bullying in Romania
Romania se claseaza pe locul 3 (din 42 de tari) privind fenomenul de bullying, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii.
Bullying-ul este definit ca fiind „actiunea sau seria de actiuni fizice, verbale, relationale si/sau cibernetice, intr-un context social dificil de evitat, savarsite cu intentie, in mod constant si repetat, care implica un dezechilibru de putere, care au drept consecinta atingerea demnitatii ori crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare, indreptate impotriva unei persoane sau grup de persoane.” Aceasta definitie a rezulta in urma unor mese rotunde initiate si organizate de Asociatia Parintilor Isteti si Itsy BItsy FM si, in curand, aceasta definitie va aparea si in Legea Educatiei, care va prevedea ca bullying-ul este o forma de violenta psihologica, la fel de nociva ca violenta fizica. Proiectul legislativ de modificare a Legii Educatiei este in discutie in Parlament.
Organizatia Salvati Copiii, Asociatia Telefonul Copilului, Itsy Bitsy FM au derulat cercetari si programe in anii 2016, 2017 si 2018 privind bullying-ul in randul copiilor din Romania. Datele au ilustrat ca acesta apare inca de la varste mici si este in crestere.
Odata cu intrarea copiilor in colectivitate, bullying-ul poate sa devina o normalitate fara sa ne dam seama. In ultimii ani, fenomenul a crescut mai mult in intensitate.
Potrivit Asociatiei Telefonul Copilului, in 2016, sesizarile legate de fenomenul bullying au crescut cu 25% fata de anul precedent. Formele in care s-a manifestat fenomenul bullying au fost: insulte, jigniri, porecle, sarcasm (42,98%), loviri, imbranciri (38,58%) si intimidare, denigrare, insulte cu privire la statutul social (18,44%). Abuzul de tip bullying a avut loc, cu precadere, in scoala sau la gradinita si in mediul online. Iar cei reclamati ca fiind bullies/agresori au fost, in proportie de peste 97%, tot copii.
Conferinta “Scoli fara bullying in sectorul 3” este organizata de Asociatia Parintilor Isteti in parteneriat cu Itsy Bitsy FM si Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti si este finantata de Primaria Sectorului 3 Bucuresti.
Adresa:
Va asteptam la conferinta pe 25 octombrie, la Colegiul National „Matei Basarab” (Str. Matei Basarab, nr. 32).
Inregistrarea participantilor se va face intre orele 12:15 si 13:00, pe baza listei de inregistari.
Buna dimineata,
va rog, Conferinta „Scoli fara Bullying in Sectorul 3” este doar pentru cadrele didactice din sectorul 3?! Din sectorul 4, pe cand?
Buna ziua. Speram sa primim finantari sa ajungem peste tot. Intre timp, va invitam sa va inscrieti si la aceasta conferinta, pentru ca vom face tot posibilul sa avem o sala cat mai mare, in care sa incapa cat mai multi participanti.
Multumesc pentru raspuns. Eu sunt parinte de copil agresat(ce poarta proteze auditive)ce a devenit si agresor , nu sunt cadru didactic in prezent, dar as dori sa particip.
De la scoala fiului meu, nu stiu daca va participa cineva – desi am share-uit anuntul dvs.
Cum imi pot ajuta copilul si colegii lui, pana cand cadrele didactice direct implicate, o vor face corespunzator?! Multumesc. Lucia Ionita – tel. 0749792.533