Ingrijirea femeii gravide

Starea de graviditate este una dintre cele mai frumoase perioade din viata unei femei, cand aceasta se simte mai mult ca niciodata speciala, rasfatata si iubita.

Atunci de ce n-ar fi cea mai frumoasa si in ochii ei? Doar se pregateste pentru cel mai important eveniment al vietii: nasterea si intalnirea cu copilul asteptat.
Ea trebuie sa fie frumoasa pentru ca bebelusul sa fie mandru de mamica lui. De aceea oglinda devine consilierul ei principal.
Dar ce ne facem cand aceasta nu este generoasa?

De pilda, ea poate oglindi prezenta vergeturilor – acele benzi rozalii sau rosii care apar in mod tipic pe abdomen, sani, brate, solduri si coapse si care apar in special in a doua jumatate a sarcinii.
Trebuie sa stiti insa ca aceste vergeturi nu semnifica o crestere ponderala excesiva, ele fiind cauzate de intinderea pielii si de cresterea secretiei de cortizon – un hormon produs de glandele suprarenale. Aceasta crestere a nivelului de cortizon determina slabirea si relaxarea fibrelor elastice ale pielii.
Ereditatea joaca un rol important in dezvoltarea vergeturilor, unele gravide avand numeroase vergeturi chair daca au castigat putin in greutate in timpul sarcinii. Vergeturile nu dispar complet, dar de obicei dupa nastere culoarea lor se estompeaza, devenind albe sau rozaliu inchis.

Industria cosmeticelor ne ofera cu generozitate fel de fel de creme miraculoase, dar o sa va dezamagesc spunandu-va ca nicio crema sau lotiune de piele nu poate preveni vergeturile si nici nu le poate face sa dispara, deoarece acestea se dezvolta in profunzimea tesutului conjunctiv de sub piele. Marele beneficiu al cremelor consta in cresterea gradului de confort si accentuarea starii de bine.
Referitor la vopsirea parului, studiile nu au descoperit nicio legatura intre vopsele de par si malformatiile fetale, iar colorantii pentru par nu se absorb prin piele. Totusi, unii specialisti sfatuiesc gravidele ca este mai bine sa exagereze prin prudenta, alegand o vopsea de par fara substante toxice sau chiar evitand vopsirea parului in primul trimestru de sarcina.

De ce? Pentru ca modificarile hormonale din sarcina pot cauza o reactie diferita a parului dvs., astfel incat culoarea parului poate sa nu iasa cea pe care o asteptati.
In privinta epilatului, acesta nu are contraindicatii in absenta unor modificari la nivelul tegumentelor, cu conditia ca acesta sa fie un epilat usor, care sa nu provoace disconfort si nervozitate.

Prin urmare, sfatul pe care-l dau unei femei gravide este sa faca tot ce facea inainte de sarcina ca sa fie frumoasa, sa nu se neglijeze, pentru ca nimic pe lume nu este mai frumos ca o femeie insarcinata!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s