Consumatorii vor putea face alegeri in mai buna cunostinta de cauza si mai sanatoase atunci cand cumpara alimente, acesta fiind principalul obiectiv al noilor reguli UE de etichetare a alimentelor adoptate, miercuri, de Parlamentul European (PE).Pe viitor, valoarea energetica, precum si cantitatile de lipide, acizi grasi saturati, carbohidrati, glucide, proteine si sare vor trebui sa fie usor de observat pe pachetele alimentare, astfel incat consumatorii sa poata identifica mai repede aceste informatii, potrivit unui comunicat de miercuri al PE.
Potrivit noilor reguli, valoarea nutritionala si cantitatile de lipide, acizi grasi saturati, carbohidrati, glucide, proteine si sare, trebuie sa apara intr-un mod vizibil pe ambalaj, in forma de tabel, impreuna si in acelasi camp vizual. Toate aceste informatii trebuie sa fie raportate la 100 de grame sau 100 de mililitri. In plus, aceste informatii ar putea fi raportate si per portie.
In prezent, toate ingredientele – incluzand aici substantele alergene – trebuie sa fie specificate pe etichetele alimentelor pre-ambalate. Pe viitor, va fi mai usor pentru consumatori sa observe daca un produs contine substante alergene, odata ce acestea vor fi obligatoriu subliniate in lista de ingrediente. Prin urmare, consumatorii vor gasi informatiile despre alergeni la prima vedere.
Noile reguli prevad, de asemenea, ca informatiile despre alergeni vor trebui facute disponibile si in cazul alimentelor neambalate, asa cum este cazul mancarii vandute in restaurante sau cantine. In acest caz, statele membre pot lua masuri in ceea ce priveste modalitatea in care vor face disponibile aceste informatii catre consumatori.
Provenienta anumitor alimente, cum sunt carnea de vaca, mierea, uleiul de masline, fructele proaspete si legumele, trebuie deja indicata pe etichete in concordanta cu legislatia sectoriala specifica. Acest lucru a devenit deja obligatoriu acolo unde absenta sa ar duce la inducerea in eroare a consumatorului. La solicitarea Parlamentului, aceasta obligatie va fi acum extinsa la carnea proaspata provenita de la porci, oi, capre si pasari. La doi ani de la intrarea in vigoare a noului regulament, Comisia va trebui sa introduca regulile de implementare in acest scop.
Odata ce legislatia va fi aprobata si publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, intreprinderile din industria alimentara vor avea la dispozitie trei ani sa se conformeze. Acestea vor beneficia de inca doi ani, deci cinci ani in total, pentru a respecta normele referitoare la declaratia nutritionala.
Sursa: Mediafax