Influenta culorilor

Descopera caracteristicile culorilor pe care le porti, le mananci si care te inconjoara. Afla astfel mai multe despre influenta culorilor in viata ta si cum poti beneficia de acest lucru.

Tot ceea ce ne inconjoara are un parfum, un sunet, o culoare. Suntem adesea tentati sa ne intrebam care este culoarea care ni se potriveste cel mai bine, care este acea culoare care ne face sa ne simtim bine. Se stie ca fiecarei persoane i se potriveste o anumita culoare, care este de natura sa-i potenteze personalitatea.

Fiecare culoare are anumite semnificatii si ne ajuta anumite functii ale metabolismului. Hai sa aflam mai multe despre influenta culorilor!

Rosul capteaza foarte repede atentia, fiind o culoare foarte puternica si calda, dar creeaza si pofta de mancare. Din acest motiv, culorile preferate in restaurante sunt rosul si portocaliul.

Rozul este culoarea armoniei, dar totodata este si o culoare rece, avand astfel un rol inhibitor atat in ceea ce priveste sentimentele cat si apetitul. Medicii nutritionisti recomanda aceasta culoare pentru reducerea apetitului si pentru prevenirea acceselor de supraalimentatie.

Galbenul stimuleaza metabolismul. Aceasta culoare creste puterea de concentrare si este stimulata activitatea creierului.

Folosit excesiv insa, galbenul poate deveni extrem de obositoare pentru ochi. Culoarea reflectata stimuleaza prea mult ochiul, creand iritatea retinei. Intr-o camera galbena copii mici plang incontinuu si adultii isi pierd cumpatul.

Galbenul folosit in cantitati mici creeaza senzatia de caldura si stralucire. El reprezinta ludicul, lumina, creativitatea, caldura si o atitudine lejera in ceea ce priveste viata. Galbenul este asemeni razelor soarelui, ai nevoie de ele pentru a te simti bine, dar nu vrei sa iti intre in ochi.

Alegerea nuantei este esentiala atunci cand vrei sa folosesti galbenul. Galbenul poate avea multe nuante:

  • Galbenul simplu este culoarea care te inveseleste cel mai tare. Oricum, cu cat este mai palid, cu atat este mai placut de privit.
  • Galbenul murdar este simbolul prudentei, decaderii, bolii, geloziei, duplicitatii.
  • Galbenul deschis este culoarea care iti atrage cel mai mult atentia.

In multe religii acesta este simbolul supranaturalului.

Albastrul reprezinta singuratate, tristete, depresie, intelepciune, incredere, loialitate. Albastrul este una din cele mai populare culori in ceea ce priveste imbracamintea.

Asocierea sa cu mancarea trebuie sa se faca insa cu foarte multa atentie – ea reduce apetitul si creaza repulsie. Acest lucru se intampla intrucat rareori mancarea naturala este albastra. Cel mai adesea daca este asa, atunci ea este toxica, sau pur si simplu stricata.

Albastrul relaxeaza sistemul nervos. El da efect de somnolenta, ii face pe oameni contemplativi, o reactie opusa rosului. Albastrul deschis este o buna culoare pentru dormitoare intrucat calmeaza. Albastrul inchis insa da senzatia de raceala si creaza depresie.

Intr-un mediu albastru creste productivitatea. Studiile au aratat ca studentii obtin note mai bune si halterofilii reusesc sa ridice mai mult in incaperi albastre. Atunci cand citesc un text albastru oamenii reusesc sa retina mai multe informatii.

Verdele are multe semnificatii. Cel mai des este folosit pentru a simboliza natura. Prin corelatie simbolizeaza si viata, tineretea, renasterea, speranta si vigoarea. In Evul Mediu, miresele purtau verde pentru a simboliza fertilitatea.

Verdele este culoarea pe care ochiul o accepta cel mai usor si poate imbunatati vederea. Este o culoare care are un efect neutru asupra psihicului uman. Aceasta culoare este utilizata in camerele unde asteapta oamenii care vor fi filmati pentru a aparea la televizor. Verdele este deseori utilizat si in spitale intrucat relaxeaza pacientii.

Nuantele de verde au semnificatii diferite:

  • Verde inchis = deosebit, masculin, conservativ, bogatie
  • Verde smarald = imortalitate
  • Verde maslina = culoarea pacii
  • Verde galbui = cea mai putin atragatoare culoare pentru consumatori.

Portocaliul este asociat caldurii, multumirii, prosperitatii si onestitatii. Pare puternic si generos. Portocaliul pare sa se adreseze tuturor.

Poate fi folosit pentru a indica produse de care poate beneficia toata lumea. Face ca si produsele scumpe sa para usor de obtinut. Alunga spaimele, previne caderile nervoase si stimuleaza pofta de mancare.

Persoanele care opteaza pentru aceasta culoare au un nivel ridicat al sociabilitatii, o buna capacitate de organizare si o incredere puternica in fortele proprii.

Negrul este o culoare controversata. Pe de o parte, este asociata demonilor, vrajitoarelor; pe de alta parte – durabilitatii si increderii. Pe de o parte, inspira autoritate si putere, pe de alta parte – disperare, jale. Pe de o parte, simbolizeaza rautate si activitati criminale; pe de alta parte – constanta, prudenta si intelepciune.

Negrul este culoarea preferata a multor oameni. Unii poarta negru pentru ca este formal si inspira putere. Mult timp, hainele negre au fost un simbol al stilului, sofisticarii.

Albul simbolizeaza puritate, castitate, inocenta. Din aceasta cauza, rochia traditionala pentru mirese este alba. De asemenea simbolizeaza si curatenia. Doctorii, asistentele, laborantii poarta alb pentru a sugera un mediu steril.

Albul reflecta lumina, dar da senzatia de racoare. De aceea, preferat in zonele toride.

Violetul este culoarea regilor. Ea sugereaza luxul, bogatia si sofisticarea. Este culoarea pasiunii, romantismului si emotiilor. Violetul este o culoare care se gaseste rar in natura. Unii oameni prefera violetul in design intrucat pare elegant, creaza o atmosfera artistica. Pentru altii pare insa artificial.

Maroul este culoarea pamantului si padurii. Este solid, de incredere si ajuta la crearea unei atmosfere neutre, confortabile si primitoare. El comunica sinceritate, putere, maturitate.

Nu se poate spune ca o anumita culoare are tot timpul aceleasi efecte asupra tuturor. Reactiile noastre sunt influentate de o serie de factori biologici, psihologici, sociali si chiar culturali.

Care este culoarea ta preferata, care te influenteaza pozitiv? Raspunde-ne in rubrica de comentarii!

Autor articol: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy

sursa foto: freedigitalphotos.net


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s