Increderea in sine – innascuta sau invatata?

cu Cristina Trepcea

  • Daca ai putea numi un singur lucru care te ajuta sa capeti incredere in tine, care ar fi acela?
  • In ceea ce priveste stima de sine, crezi ca sunt diferente intre barbati si femei? Oare femeile se subapreciaza?
  • In ce moment din viata ai simtit ca pierzi controlul sau nu ai avut incredere in fortele prorpii?
  • Ce diferenta este intre o persoana cu tupeu si una cu incredere in sine? Sau inseamna unul si acelasi lucru?
  • Ce sfat i-ai oferi copilului tau, pentru a-l ajuta sa isi formeze increderea in sine?

Increderea in sine, stima si respectul de sine sunt subiecte delicate, care ne afecteaza viata pana la cele mai mici detalii. Modul in care interactionam cu ceilalti, cum ne crestem copiii, alegerile pe care le facem, chiar si ceea ce mancam, toate sunt influentate de increderea in sine.

caseta telefon anonim 2In aceasta editie de la Psihotaclale, vorbim despre cum ne vedem pe noi insine si cum suntem de fapt, despre stima de sine, autocontrol si iubire neconditionata. Tu ce zici – increderea in sine se mosteneste sau se invata?

Vrei sa asculti si alte subiecte dezbatute? Intra pe pagina Psihotaclale.


Ultimele articole

Un comentariu la „Increderea in sine – innascuta sau invatata?”

  1. Omul se naste doar cu temperamentul, partea „organica” a personalitatii sale (energia pe care o depune si o exprima cand face orice lucru). Abilitatile si comportamentul sunt trasaturi ale personalitatii care se descopera si se modeleaza in societate, incepand chiar din primele sale zile de viata. Erick Erikson are o teorie foarte interesanta in domeniul psihologiei sociale in care increderea vs neincrederea in sine se formeaza in primele 18 luni de viata, iar principala responsabila de acest lucru este mama. Unui copil caruia ii se satisfac toate nevoile fiziologice si emotionale va avea incredere in mediul inconjurator si in el. Va simti ca a venit intr-un mediu in care este primit cu dragoste si va capata increderea sa exploreze aceasta lume, despre care stie foarte putin, prin intermediul gurii. Daca noului omulet nu i ofere aceasta „imbratisare” si este primit ostil, foarte probabil va deveni preocupat sa isi satisfaca in permanenta nevoile. Are toate sansele sa devina una dintre personale foarte expansive care cauta sa fie permanent in centrul atentie, dar care sunt de fapt persoane care se simt neincrezatoare si care au mereu nevoie de aprobare. Cel mai vizibil exemplu este noua moda cu un selfie de fiecare data cand cineva se imbraca mai frumos, are o noua coafura sau viziteaza un loc interesant Nevoie de a arata si altora ceea ce faci, „miroase” a lipsa de incredere in ceea ce esti si dorinta de ati crea o imagine diferita pe care ceilalti sa o admire.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s