Incidenta ingrijoratoare a cazurilor de autism

In anul 2007, unul din 110 copii nascuti prezenta semne de tulburari de spectru autist, in timp ce in 1970 se inregistrau cel mult trei cazuri la 10.000 de persoane, conform unui studiu realizat de Institutul pentru Studierea Autismului din SUA.

Si in Romania, cazurile de autism depistate au crescut semnificativ, fiind estimate aproximativ 15.000 de cazuri de tulburari de spectru autist, desi in evidenta Directiei Generale pentru Protectia Copilului se afla doar 3159 de copii si tineri diagnosticati, potrivit SanatateaTv.

Astfel, de la 20-35 de cazuri diagnosticate anual la Clinica de Psihiatrie a Copilului si Adolescentului din cadrul Spitalului „Prof. Dr. Alexandru Obregia”, in perioada anilor ’80- ’90, la aceeasi clinica se evalueaza, in prezent, 10-14 cazuri noi pe saptamana.

Cu toate acestea, cele mai multe dintre cazurile de tulburari de spectru autist sunt diagnosticate tarziu, dupa varsta de trei ani, deoarece in Romania nu exista un program national de depistare timpurie bazat pe identificarea si verificarea tuturor indicatorilor de devoltare normala la copii.

Exista doar 190 de servicii specializate in cadrul carora sunt asistati un numar de 1504 de copii si tineri cu autism, dintre care 1328 beneficiind si de servicii de asistenta sociala.

Trebuie mentionat faptul ca serviciile specializate din Romania nu ofera si terapie in vederea recuperarii, doarece personalul nu este instruit si nu detine certificare in aplicarea terapiilor de recuperare a persoanelor cu tulburari de spectru autist.

Studiile, in special cele internationale, atesta faptul ca depistarea timpurie si orientarea pacientilor catre servicii specializate de recuperare cresc cu 47% sansele de recuperare si integrare sociala, inclusiv pe piata muncii, a persoanelor cu autism, conform unui studiu realizat in anul 1987.


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s