In intreaga lume se sarbatoreste, in perioada 1-8 august, incepand din 1991, Saptamana mondiala a alaptarii.In acest an, evenimentul se desfasoara sub sloganul „Vorbeste cu mine! – Alaptarea o experienta a timpului, a locului si a comunicarii” si are ca scop sublinierea importantei comunicarii si a mijloacelor moderne de transmitere a informatiei pentru educare ca o investitie intr-un viitor sanatos.
Alaptarea este recunoscuta ca standardul de aur in ceea ce priveste hranirea sugarului si a copilului mic. Pe langa faptul ca reduce riscurile aparitiei multor infectii (meningite, infectii respiratorii, digestive, infectii ale urechii sau infectii urinare), alaptarea asigura o dezvoltare emotionala armonioasa si are si beneficii economice atat pentru mama, cat si pentru sistemul de sanatate. Alaptarea exclusiva reduce mortalitatea infantila din cauza unor boli comune copilariei (diaree sau pneumonie) si ajuta la refacerea rapida dupa boala.
La nivel global si european rata de alaptare este in crestere, pe cand in Romania rata alaptarii exclusive a scazut la 12,6%. Spre comparatie, urmatoarea cea mai mica rata de alaptare exclusiva din Europa este de 53% in Irlanda. In tarile nordice rata alaptarii exclusive se cifreaza in jurul valorilor de 89-94%.
La nivel national cresterea ratei alaptarii este unul din obiectivele majore de atins, astfel UNICEF Romania prin sustinerea programelor Ministerului Sanatatii de promovare a alaptarii si Initiativa Spital Prieten al Copilului este un promotor al alaptarii.
In prezent, 41 de maternitati sunt active in Initiativa Spital Prieten al Copilului, 26 primind deja acest titlu.
In toate aceste maternitati care promoveaza alaptarea exclusiva pana la 6 luni se nasc 40% din copiii din Romania. Este important de subliniat ca in Europa se afla doar 300 din cele aproape 20.000 de Spitale Prietene ale Copilului din lume.
Cele 26 de maternitati din Romania reprezinta aproape 9% din totalul Spitalelor europene Prietene ale Copilului, ceea ce constituie o baza excelenta de crestere a numarului de copii alaptati.
Printre cauzele principale ale malnutritiei la sugar si copilul mic se afla lipsa alaptarii si folosirea nejustificata a substituentilor de lapte matern. Tot mai multe studii avertizeaza asupra pericolelor folosirii substituentilor de lapte matern si recomanda ca masura corectiva principala a malnutritiei la sugari si copii mici promovarea alaptarii.
Una din activitatile UNICEF intreprinse pentru promovarea alaptarii este sustinerea adoptarii unei Legi privind marketingul substituentilor de lapte matern care reglementeaza modul in care aceste produse pot fi plasate in piata pentru a evita inlocuirea laptelui matern cu substituenti.
Initiativa legislativa a celor doua Camere ale Parlamentului Romaniei sprijinita de UNICEF este sustinuta si de Ministerul Sanatatii, care va fi principalul implementator al legii.
De asemenea Initiativa UNICEF Spital Prieten al Copilului, care este si un Program al Ministerului Sanatatii, include si prevederea 'incetarii distribuirii gratuite de substituenti de lapte matern'.
De asemenea, recomandarile Comisiei Europene specifica ca o obligatie a tuturor guvernelor statelor membre UE faptul ca schemele de distribuire gratuita a formulelor de lapte pentru toti, dar mai ales pentru grupurile dezavantajate, trebuie sa fie oprite si inlocuite cu sprijinirea alaptarii.
In Bucuresti, Saptamana Mondiala a Alaptarii va fi sarbatorita cu cateva evenimente dedicate mamicilor si taticilor: o intalnire a mamelor blogger-ite maine, 2 august, de la ora 17:00, la Arts Concept Cafe si o intalnire pentru tatici joi, 4 august, la Centrul Ceh, unde intre orele 17:00 – 19:00, D-na Dr. Oriana Goleanu va conduce Atelierul „Implicarea tatalui in sustinerea mamei” – un atelier in care se vor dezbate teme importante legate de tranzitia de la viata de cuplu la viata de parinti, implicarea tatalui in ingrijirea nou-nascutului si a copilului mic, influenta relatiei tatalui cu propriul tata in cresterea copilului si multe altele.
Sambata, 6 august, intre orele 17:30 – 19:00, in cadrul Arts Concept Cafe va avea loc intalnirea cu tema: „Parintii fata in fata cu consultantul de lactatie”. Mame, tati si bebelusi deopotriva sunt asteptati pentru a dezbate impreuna despre beneficiile alaptarii, despre dificultatile si implinirile traite in perioada alaptarii, pentru a-si oferi sprijin reciproc si pentru a identifica solutii si resurse alaturi de specialistii in domeniu care vor dirija discutia.
Duminica, 7 august, AFI Palace Cotroceni va gazdui intre orele 17:30 – 20:00 o noua intalnire intre parinti, bebelusi si specialisti in consiliere in alaptare cu tema „Vorbeste-mi despre alaptare”.