La Opera Comică pentru Copii, ultimele două weekend-uri din luna martie sunt dedicate cărților, lecturii și poveștilor, îmbogățind experiența tuturor pasionaților de literatură.
A doua ediție a Festivalului Cărților Deschise se desfășoară în perioada 22-31 martie 2024, astfel: vineri între orele 17:00 și 21:00, sâmbătă între orele 10:00 și 21:00, iar duminică între orele 10:00 și 16:00. Accesul publicului este gratuit, iar pentru participarea la anumite activități și ateliere se pot procura tichete OCC disponibile la Magazinul OCC din incinta instituției, la un cost de 3 lei per tichet.
Festivalul Cărților Deschise se adresează tuturor vârstelor, inclusiv celor mai tineri potențiali cititori (0-3 ani), oferind zone senzoriale și de relaxare, concursuri și oferte speciale pentru cărțile dedicate bebelușilor. Programul său variat include prezentări și lansări de carte, întâlniri cu autori români, ateliere tematice de creație, vizionări de lungmetraje și dezbateri captivante despre carte vs. film. Festivalul devine astfel ocazia perfectă pentru ca toți copiii să descopere fascinația poveștilor citite.
Tot în cadrul Festivalului Cărților Deschise, Bookster asigură un spațiu de relaxare pentru public. Vizitatorii au oportunitatea de a se destinde într-un ambient plăcut și prietenos și în același timp pot împrumuta și citi cărți din selecția oferită de Bookster. Acest parteneriat adaugă o dimensiune suplimentară evenimentului, oferind participanților posibilitatea de a se bucura de lectură într-un mediu confortabil și atrăgător.
O altă noutate a acestei ediții este dată de includerea în programul festivalului a patru ecranizări după romane celebre pentru copii, în parteneriat cu Pro Video, două dintre ele fiind urmate și de o dezbatere cu public pe tema carte vs. film: Chemarea străbunilor (dublat), după romanul omonim al lui Jack London, duminică, 24 martie, de la ora 13.30, respectiv Matilda (subtitrat), după romanul omonim al lui Roald Dahl, duminică, 31 martie, de la ora 13.30. Celelalte două filme incluse în festival sunt Charlie și fabrica de ciocolată (subtitrat), programat sâmbătă, 23 martie, de la ora 13.30, și Marele uriaș prietenos (dublat), programat sâmbătă, 30 martie, de la ora 13.30, ambele fiind ecranizări după volume scrise de Roald Dahl. Proiecțiile au loc în Sala Mare, iar biletele sunt disponibile în rețeaua bilete.ro, la prețul de 10 lei.
În cadrul Festivalului Cărților Deschise, câștigătorii Concursului „Micii Scriitori” vor avea ocazia să-și prezinte creațiile pe 29 martie, în deschiderea celui de-al doilea weekend al evenimentului. Concursul a debutat pe 15 februarie, de Ziua Națională a Lecturii, și s-a încheiat pe 15 martie, perioadă în care toți micuții scriitori au fost încurajați să trimită organizatorilor poveștile lor originale. Cele mai apreciate texte vor fi premiate în cadrul Festivalului Cărților Deschise cu invitații la spectacolele Operei Comice pentru Copii, cărți captivante și multe alte surprize oferite de partenerii evenimentului, contribuind astfel la inspirația continuă a micilor autori.
Și la această a doua ediţie vizitatorii vor putea aduce o carte şi pleca acasă cu o alta! De asemenea, pot dona din propriile cărţi. Nu vor lipsi din program atelierele de creație având ca tematică lectura pentru copii, susținute de parteneri și invitați: editurile Arthur, Casa Radio, Corint, Creator, DPH, Gama, Katartis, Litera, Nemira, Paralela 45, Sofiami, Univers, Usborne, asociația CUAC și proiectele EDUMI, Eloega și NABU.
Programul Festivalului Cărților Deschise este disponibil aici (primul weekend) și aici (al doilea weekend).
Gala Extraordinară de Balet a Operei Comice pentru Copii
Între cele două weekend-uri ale Festivalului Cărților Deschise, de Ziua Mondială a Teatrului, cei mai aplaudați balerini ai teatrelor din România se întâlnesc pentru a treia oară la Opera Comică pentru Copii într-o gală extraordinară, care are loc pe 27 martie, de la ora 19, în Sala Mare.
OCC aduce împreună artiști de excepție de la teatrele mari de operă și balet din țară – din București, Iași, Cluj, Sibiu, Constanța, Craiova, Brașov – într-un spectacol unic, alcătuit din cele mai frumoase fragmente din producții de balet, dans contemporan, dans modern și dans de caracter.
Invitații Galei sunt prim-soliști ai companiilor de balet de renume din România, printre care se numără Opera Maghiară și Opera Română din Cluj-Napoca, Opera Română din Craiova, Opera din Brașov, Opera Națională din București, Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” din Constanța, Opera Națională Română din Iași și Teatrul de Balet din Sibiu. Programul evenimentului cuprinde lucrări remarcabile semnate de compozitori celebri în universul baletului precum este P.I. Ceaikovski.
Grația și eleganța mișcării, farmecul și armonia dansului prind viață pe scenă într-un spectacol de neuitat. Acțiunea se petrece la Viena, în palatul Prințului Siegfried – protagonistul baletului „Lacul Lebedelor”, care a avut premiera în stagiunea curentă a Operei Comice pentru Copii, în regia și coregrafia Andreei Soare. Pentru a sublinia frumusețea acestui eveniment, spectatorii sunt rugați să aleagă o ținută de gală – mănușile, diademele, rochiile elegante, costumele și papioanele sunt binevenite – iar organizatorii promit o seară memorabilă.