Reinscrierea copiilor in gradinite pentru anul scolar 2017-2018 incepe din 8 mai, iar inscrierile in gradinite pentru copiii nou-veniti se va face incepand cu 22 mai, anunta Ministerul Educatiei Nationale.
Gradinitele trebuie sa afiseze intr-un loc vizibil autorizatia de functionare provizorie sau acreditarea de la Agentia pentru Asigurarea Calitatii in Invatamantul Preuniversitar.
Ministerul Educatiei a stabilit procedurile si calendarul pentru inscrierea si reinscrierea in invatamantul prescolar a copiilor cu varste intre 3 si 6 ani, pentru anul scolar 2017-2018, anuntand ca vor avea loc succesiv mai multe etape la nivelul fiecarei unitati de invatamant.
Astfel, reinscrierea copiilor care vor sa ramana in aceeasi gradinita va incepe in 8 mai, iar inscrierile in gradinite pentru nou-veniti se vor derula din 22 mai.
Intervalele orare pentru reinscrieri si inscrieri vor fi stabilite de conducerile unitatilor de invatamant si vor fi afisate la loc vizibil in fiecare gradinita, precum si pe site-urile institutiilor, pentru informarea parintilor.
Ocuparea locurilor libere, dupa finalizarea procesului de reinscriere, se va face, de regula, in ordinea descrescatoare a grupelor de varsta, respectiv: grupa mare (copii de 5 ani), grupa mijlocie (copii de 4 ani) si grupa mica (copii de 3 ani), explica Ministerul Educatiei.
In grupa mica, pot fi inscrisi si copii cu varsta cuprinsa intre 2 si 3 ani, in limita locurilor disponibile, iar in situatia in care, intr-o unitate de invatamant, numarul cererilor de inscriere este mai mare decat numarul locurilor libere, repartizarea copiilor se va face in ordinea descrescatoare a numarului de criterii generale de departajare cumulate de catre fiecare copil.
Ministerul Educatiei cere conducerilor gradinitelor sa afiseze la vedere informatii privind capacitatea institutiei (numarul de copii pentru care a fost proiectata), numarul de locuri aprobat prin planul de scolarizare pentru anul scolar 2017-2018 (pe grupe de varsta: mica, mijlocie, mare), criteriile generale si criteriile specifice pentru inscrierea copiilor, cat si numarul de copii reinscrisi/inscrisi zilnic (in perioada stabilita) din totalul disponibil.
Criteriile specifice de departajare (elaborate de fiecare unitate de invatamant prescolar, aprobate de Consiliul de administratie al acesteia si avizate de consilierul juridic al Inspectoratului Scolar Judetean/al municipiului Bucuresti pana la data de 19 mai) nu pot fi discriminatorii si nu pot include liste de preinscrieri si vor fi aplicate doar dupa epuizarea criteriilor generale, mai spune Ministerul Educatiei.
De asemenea, institutia avertizeaza ca unitatile de invatamant prescolar au obligatia afisarii la loc vizibil a informatiilor privind statutul acestora: autorizata sa functioneze provizoriu sau acreditata de Agentia pentru Asigurarea Calitatii in Invatamantul Preuniversitar (ARACIP).
Pe site-ul Ministerului Educatiei este un ghid ce poate fi consultat de parinti, inainte de a alege o gradinita pentru cei mici.