Inca 5 minute!

Dimineata este un calvar, intarziem de fiecare data.

Asa este, pentru ca avem de facut multe activitati intr-un timp foarte scurt. Si noi si copiii. Iar pentru ca suntem grabiti, ne transformam in comandanti de osti. Dam ordine si asteptam executarea lor:

  • Trezeste-te!
  • Spala-te!
  • Mananca!
  • Unde ti-e ghiozdanul?!
  • De ce nu ai facut tema?!

Bineinteles ca toate sunt cu cele mai bune intentii. Doar cu totii vrem sa ne crestem copiii descurcareti si independenti. Insa toate aceste ordine ca la armata nu sunt deloc metoda potrivita. Cred ca am vazut deja cu totii ca nu functioneaza.

Dimineata da tonul zilei noastre. O putem petrece placut alaturi de copii sau o putem tensiona si umple de mesaje toxice. „Nu esti in stare sa iti pui pantalonii cum trebuie?!”

Pentru a putea petrece altfel diminetile, iti propun sa incerci ceva diferit.

Cand mergi sa il trezesti pe cel mic, lasa-ti 5 minute pentru a-l trezi. Fa-o bland sau jucaus. Tu stii ce ii place mai mult micutului. O mangaiere, un pupic, un cantec distractiv de trezire, un gadilat usor, orice pentru a-l face sa zambeasca. Revederea de dimineata sa fie ceva placut pentru amandoi. Va spuneti secrete sau planuiti un joc pentru cand va revedeti. Apoi, treceti la spalat, mancat si imbracat. Cel mai bine ar fi sa faceti toate acestea impreuna. Petrece timp cu el si asigura-te ca ceea ce face este corect. In plus, poate fi si distractiv:

  • Va strambati in oglinda.
  • Faceti concurs de imbracat rapid.

Transforma astfel diminetile dintr-o corvoada in timp placut petrecut impreuna. Cand esti ingrijorat(a) ca vei intarzia, spune adevarul, in loc de „Hai odata, mocaitule”. (Fara sa iti dai seama, ii aplici eticheta ”mocait” copilului.) De fapt, ce ai putea spune este: „Mie mi-e teama ca vom ajunge tarziu, de aceea iti cer sa te grabesti.”

Astfel, cel mic nu mai aude ordine si etichete. Poate deveni cooperant, in loc de a se opune permanent. Impreuna, veti putea gasi solutii creative de organizare a timpului.

Autor articol: Cati Calin, trainer si consultant in comunicare relationala la Centrul AmaneSer / facebook / amaneser@amaneser.ro / 021/327.54.45 / 0723.396.368


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s