In pielea celuilalt – despre jocul de rol

Ai schimbat vreodata „rolurile” cu micutul tau? Ai incercat sa fii tu copilul, iar el parintele? Este un exercitiu bun pentru certurile in familie. Pune-te in locul persoanei pe care esti suparat(a). Vei avea ocazia sa vezi problema cu alti ochi. Totodata, iti vei da seama cum te percepe copilul tau, cum iti imita comportamentul si limbajul.

Este un joc relaxant, dar in acelasi timp o metoda eficace de imbunatatire a relatiei parinte-copil, dar si de dezvoltare a empatiei (capacitatea de a te pune in locul altcuiva si de a incerca sa-i cunosti mai bine trairile). Schimbarea rolurilor te poate ajuta sa rezolvi multe conflicte si sa gasesti cheia propriilor dileme legate de diverse probleme.

De exemplu, vrei sa iti convingi copilul sa nu mai ia jucariile altor copii fara sa ceara voie. Roaga-l sa se puna in situatia celui caruia i se smulge jucaria din mana, iar tu joaca rolul “agresorului”: smulge-i jucaria din mana si pleaca mai departe cu ea, intr-un loc unde te poti juca nestingherit(a). Dupa aceea, intreaba-l cum s-a simtit in locul acelui copil. La ce s-a gandit in acel moment? A fost o postura placuta?

Metoda se numeste jocul de rol si este folosita atat in activitatile didactice (la gradinita sau scoala), cat si in cele de training. Ideea activitatii este de a plasa ,,participantii” in situatii diferite, ipotetice sau reale, ajutandu-i sa inteleaga conflictul dintr-o alta ipostaza, sa accepte diferentele de opinii si sa gaseasca solutii.

Utilitatea jocului de rol

De multe ori, cei care sunt provocati isi pot juca rolul foarte bine, discutand foarte mult situatia si argumentand-o, chiar daca mai inainte se aflau de partea opusa. Acesta este un lucru benefic, pentru ca ajungi sa descoperi aspecte interesante despre persoana respectiva si sa o cunosti mai bine.

O alta utilitate a jocului de rol iese la iveala in situatiile in care crezi ca nu exista solutie la rezolvarea unei probleme. Te pu in postura celui care iti pune bete-n roate, sa zicem, incercand sa iti dai seama ce il motiveaza sa actioneze asa sau cum ar rezolva problema partenerul tau.

Poate te-ai gandit la un moment dat ,,daca eram X, procedam asa….”. De ce nu poti proceda si tu asa, daca aceasta este solutia buna? Ce iti lipseste, de ce sau de cine anume ai nevoie? Care sunt neajunsurile?

Jocurile de rol sunt avantajoase si pentru ca se pot schimba rolurile intre participanti destul de des, ei sunt liberi sa spuna ce gandesc, fiind in acelasi timp in acord cu rolurile pe care le joaca. Astfel se stimuleaza cooperarea, competitia, interactiunea cu cei din jur si, nu in ultimul rand, empatia.

Exista mai multe tipuri de jocuri de rol.

Exemple de jocuri de rol

Exemplele sunt nenumarate. Copiii se folosesc in mod curent de jocul de rol atunci cand se prefac, adica isi asuma diverse identitati: ,,De-a mama si de-a tata”, ,,De-a Scufita Rosie”, ,,De-a magazinul”, ,,De-a doctorul”, ,,De-a scoala”.

Exista jocuri de rol si mai complexe, care le-ar fi mai utile… parintilor; de pilda, ,,Palariile ganditoare” ale dr. Eduard de Bono si metoda ,,Frisco”, propusa de echipa de cercetare The four boys of Frisco (prescurtare de la San Francisco). Le vom detalia in cele ce urmeaza pe ultimele doua, mai putin cunoscute.

Metoda celor 6 palarii ganditoare

Metoda celor 6 palarii ganditoare pleaca de la 6 roluri simbolice, atribuite prin conventie unor palarii. Fiecare palarie are o culoare: alba, rosie, galbena, verde, albastra si neagra. Culoarea palariei iti influenteaza modul de gandire si trebuie sa te exprimi in acord cu semnficatia acesteia:
palaria alba este neutra, posesorul ei trebuie sa gandeasca obiectiv
– palaria rosie te determina sa dai frau liber sentimentelor si sa tratezi conflictul din punct de vedere afectiv
palaria verde te determina sa fii creativ, sa-ti folosesti foarte mult imaginatia
palaria galbena este a optimistului, a increzatorului
palaria neagra este a pesimistului, a gandirii negativiste
palaria albastra o detine cel ce conduce actiunea, si el rezuma ceea ce gandesc celelalte palarii.

Prin aceasta metoda, fiecare persoana este pusa in situatia de a rezolva o problema din perspectiva fiecarei palarii. Metoda este un joc in sine, dar si o metoda interactiva de predare-invatare in invatamant si de consiliere in management.

Metoda Frisco

Metoda ,,Frisco” isi propune sa identifice problemele complexe si dificile si sa le rezolve pe cai simple si eficiente. Ea are la baza interpretarea din partea participantilor a unui rol specific. Fiecare va juca pe rand rolul conservatorului, rolul exuberantului, rolul pesimistului si rolul optimistului:
– conservatorul apreciaza meritele solutiilor vechi, fara a exclude posibilitatea unor imbunatatiri
– exuberantul emite idei aparent imposibil de aplicat in practica
– pesimistul releva aspectele nefaste ale oricaror imbunatatiri
– optimistul gaseste posibilitati de realizare a solutiilor propuse de exuberant.

Dincolo de toate aceste metode si jocuri de rol, nu uitati sa priviti problemele sub toate aspectele, pentru a le putea rezolva mai usor si mai eficient. Iar expresia : ,,Pune-te in locul meu! Cum crezi ca m-am simtit eu in acel moment?” sa fie valabila si invers – puneti-va si voi in locul celui din fata voastra, incercand sa-l intelegeti.

Incearca si tu un joc de rol in familie si povesteste-ne aici cum a fost.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s