Imunitatea puternică cu probiotice se câștigă!

Știați că 80% din sistemul imunitar se regăsește în intestin, unde există 2 kg de bacterii bune? Dar că tot același procent de bacterii intestinale sunt distruse de o singură rundă de antibiotic, iar refacerea intestinului poate dura chiar și 18 luni? Se aplică la adulți, și cu atât mai mult la copii, care au sistemul imunitar în formare, fragil, iar factorii patogeni trebuie ținuți în frâu cu mult mai mult efort și atenție.

Probioticele, vitale pentru un organism rezistent

Așadar, un lucru este cert: flora intestinală este importantă în foarte multe aspecte ale vieții noastre. Dacă până nu demult era considerată doar ca o zonă de echilibru pentru digestie, acum, numeroase studii au demonstrat, fără urmă de îndoială, rolul covârșitor, vital în anumite cazuri, pe care aceasta o are când vorbim de imunitate și de anumite boli, care par a nu-și găsi cauza, și nici rezolvarea.

Ce legatură există între intestin si boli?

”În prezent, sunt studii care arată legătura dintre disbioza intestinală, adică dezechilibrul florii intestinale și boala Parkinson, de exemplu, alergii, stări de anxietate. Vorbim aici de axa intestin-creier. E o strânsă legătură între tulburările microbiomului și starea noastră de sănătate”, explică Vlad Dima, medic primar Neonatologie, specialist în pediatrie, președintele Societății Academice de Ultrasonografie Clinică și vicepreședinte al Societății Române de Medicină Preventivă, în cadrul întâlnirii avute cu Simona Bălănescu la ”Jurnalul de sănătate”, un proiect susținut de Vedra International.

Este adevărat. Intestinul pare un mister greu de descifrat. O provocare încă, pentru lumea medicală, care își pune la bătaie toate cunoștințele, studiile și testele pentru a cerceta miliardele de organisme precum bacterii, ciuperci și drojdii, care trăiesc în corpul nostru și rolul extrem de important pe care acestea le au pentru sănătatea noastră. Cele mai multe dintre ele sunt inofensive, ajută corpul să funcționeze corect si formează ceea ce se numește microbiomul uman. Imbunatațesc digestia și ne protejează împotriva infecțiilor.

Ce facem însă, când intestinul este invadat de bacterii rele?

Cum funcționează intestinul nostru, ce-i face bine și ce-l provoacă suferință? Un lucru știm sigur: este populat atât de bacterii bune, cât și de bacterii rele. Iar lupta permanentă ce se dă este pentru a ne asigura că bacteriile bune sunt numeroase și că au capacitatea de a menține sănătatea intestinului nostru.
De aceea, mai ales în cazul copiilor mofturoși, care refuză mâncarea diversificată, fructele, legumele, care merg cu predilecție către fast food, dulciuri, hrană nesănătoasă, este nevoie să ajutăm intestinul prin administarea de probiotice. ”Să nu uităm că avem la nivel de microbiom intestinal două mari familii de probiotice esențiale: lactobacili și bifidobacterii.

Microbiomul intestinal, al doilea mare organ de apărare, după piele

Constatare relativ recentă, care însă, a ajutat la găsirea soluțiilor pentru multe dintre afecțiunile organismului uman. Microbiota echilibrată lucrează alături de celule Natural Killer, pe care le avem în organism la o fundamentare a scuturilor împotriva infecțiilor. Este nevoie însă, să ajutăm microbiota intestinală să fie echilibrată. Cu ajutorul probioticelor, dar și a prebioticelor (fibre și oligozaharide) care se găsesc în legume, fructe. Un exemplu de probiotic, care poate fi folosit cu încredere, este Omni Biotic 6, ce conține, așa cum îi spune și denumirea, 6 bacterii benefice pentru prevenirea, cu predilecție, a infecțiilor respiratorii, dar și digestive, atât de frecvente în rândul celor mici. Se adminstrează cu încrederere pentru cel puțin 3 luni de zile, mai ales că în sezonul rece, virozele respiratorii sunt frecvente. ”Nu există studii care să demonstreze că administrarea lor continuă ar fi dăunătoare, nu riscăm sa facem exces de probiotice. Dimpotrivă, probioticele ajută la echilibrarea miocobiotei și la o bună funcționare a sistemului nostru de apărare”, explică doctorul Dima.

Vlad Dima, medic primar Neonatologie

Când ne gândim la un sistem imunitar puternic, nu trebuie să luăm în calcul doar răcelile și virozele. O imunitate bună, puternică a copiilor nu se formează peste noapte. Ea începe să își facă simțită prezența încă din primele zile de viață, când intră în contact cu unele bacterii și virusuri.

”Până la 14 ani, sistemul imunitar al copiilor este fragil, un sistem care învață să lupte împotriva virusurilor, a bacteriilor și care capătă infomații de fiecare dată când intră în contact cu un patogen. Ni-l putem imagina ca fiind asemenea unei uzine care tot primește, care trebuie întreținută si ajutată să ducă pe picioare infecțiile și virozele. El nu se poate regla peste noapte. Astfel, susținem sistemul imunitar cu ajutorul probioticelor, dar oferim și sursă de energie pentru probiotice, și anume prebioticele. Dacă imunitatea nu este întărită, o banală răceală se poate transforma într-o dramă medicală. Pot apărea complicații în lipsa unui organism pregătit să lupte.

Probioticele și prebioticele, nelipsite din viața mamei și a copilului

Ba mai mult, încă de când ne pregătim să devenim părinți, trebuie să avem grijă de corpul și de mintea noastră. Tot ceea ce mănâcă, tot ceea ce trăiește mama se răsfrânge asupra fătului ce-l poartă în pântece. În toată această perioadă, au loc multe semnale care sunt transmise produsului de concepție, apoi copilului, care îi pot modifica într-un fel sau altul viața, în bine sau în rău. Până și emoțiile negative simțite de mamă în timpul sarcinii afectează dezvoltarea fătului. Nu degeaba, în țările aflate la limita săraciei, sunt întâlniți copii cu anxietate crescută, care nu se pot dezvolta psihic normal.

”Alimentația femeii însărcinate este foarte importantă. Ea trebuie să fie echilibrată. Diversificată. Trebuie să înțelegem că primele 1000 de zile ale copilului nu reprezintă, de fapt, primii 3 ani de viață. Ei se calculează de la momentul de concepție, când are loc aceea implantare a ovului fecundat și începe să se dezvolte produsul de concepție și va dura până la sfârșitul celui de-al doilea an de viață”, ne spune medicul. Nu trebuie să lipsească probioticele și prebioticele din viața mamei și nici a copilului.

”Este important ca flora intestinală să fie în echilibru. Tot ce se întâmplă în trupul mamei este transmis și copilului”, ne atențioanează specialistul și recomandă Omnibiotic Panda, folosit pentru a reechilibra flora intestinală la femei, în timpul sarcinii și pentru copii, încă din prima zi de viață. Este un probiotic care conține tulpini bacteriene ce se regăsesc în mod natural în tractul intestinal.

De asemenea, apariția alergiilor la copiii cu risc ar putea fi redusă cu 80%, dacă OmniBiotic Panda este utilizat zilnic, atât în ultimele două luni de sarcină și, cât și în primul an de viață al copilului.

Să punem preț pe sănătatea intestinului, căci în el găsim secretul unui trup și al unei minți sănătoase! Și să nu uităm în a ne face din probiotice si prebiotice un aliat de nădejde în lupta cu numeroasele afecțiuni cu care ne putem confrunta de-a lungul timpului!

Urmărește mai jos toate episoadele din Jurnalul de sănătate:


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s