Imunitatea copiilor

Este cunoscut faptul ca organismul uman detine doua tipuri de imunitate: imunitatea naturala, transmisa in timpul sarcinii prin placenta si in prima perioada a vietii prin alaptatre si imunitatea dobandita, care se realizeaza pe parcursul vietii prin vaccinare si prin  lupta cu diferite boli ce instaleaza in organism anticorpii.

Pe langa imunizarea realizata prin vaccinare, orice parinte incearca sa asigure copilului un mediu propice dezvoltarii optime a imunitatii. Constienti de faptul ca introducerea in colectivitate a micutului creste riscul contactarii virusilor, bacteriilor si altor tipuri de germeni cauzatori de boli, parintii cauta modalitati pentru a se asigura ca organismul copilului este destul de rezistent in momentul intrarii in contact cu mai multe persoane, in special copii.

Sistemul imunitar al unui copil se maturizeaza in jurul varstei de 11-12 ani. Pana la aceasta varsta afectiunile legate de amigdale si, in general, bolile cailor respiratorii sunt extrem de des intalnite. Tot aceasta este perioada in care „bolile copilariei” imunizeaza organismul pentru toata viata. Boli precum oreionul, rujeola, varicela sau rubeola, odata instalate si trecute prin organism, furnizeaza sistemului inunitar anicorpi ce vor ramane in organism toata viata.

Pana atunci insa trebuie tinut cont de un anumit regim de viata ce trebuie impus micutului pentru a i se asigura dezvoltarea imunitatii, in limitele normale.

Lupta impotriva afectiunilor respiratorii, atat de des intalnite pe perioada anotimpului rece, se realizeaza in primul rand prin petrecerea timpului in aer liber, cat mai mult posibil.

O alimentatie naturala, bazata pe fructe si legume proaspete asigura organismului copilului aportul necesar de vitamine atat de important in dezvoltarea imunitatii.

Igiena exagerata, dezinfectarea excesiva a suprafetelor cu care intra in contact micutul, poate diminua capacitatea organismului de a lupta cu factorii externi.

Practicarea unui sport in aer liber este benefica dezvoltarii inunitatii copiilor. Faptul ca petrec mult timp in aer curat si intra in contact direct cu razele soarelui, activitatea fizica sustinuta  care stimuleaza circulatia sanguina si celulele sistemului imunitar, toate au ca urmare cresterea poftei de mancare si un somn odihnitor, implicit, duc la intarirea sistemului imunitar.

Foarte important pentru buna dezvoltare o imunitatii este aspectul legat de calitatea mediului in care se dezvolta copilul. Un copil care creste intr-un mediu linistit, inconjurat de iubirea si aprecierea celor din jur, va avea o stare generala buna si va beneficia de un sistem imunitar rezistent, dezvoltat corespunzator.

Stimularea imunitatii se poate realiza si pe cale artificiala, prin introducerea de suplimente. Este indicat ca acest fapt sa se realizeze doar la indicatiile si sub supravegherea medicului pediatru care va sti ce tip de remedii de potrivesc micutului, sub ce forma, din ce componente, in ce cantitate si pe ce perioada. Acestea pot fi administrate sub forma de sirop, gustos si aromat, pe placul copiilor, sub forma de tablete sau prafuri.

Inainte de a recurge la administrarea suplimentelor de acest tip, trebuie tinut cont ca toate celelalte aspecte legate de alimentatie, petrecerea timpului in aer curat, miscare, mediul linistit si sigur pentru copil, sa fie tratate cu maxima seriozitate.

Vezi mai multe despre imunitatea copiilor pe imunitateaforte.ro.

Scopul acestui material redactional este de a informa parintii. Credem ca un parinte bine informat poate lua mai responsabil decizii privind educatia copilului sau. Informatiile transmise de intervievat reprezinta parerea personala a acestuia, nu au valoare de adevar absolut si nu reprezinta pozitia oficiala a Itsy Bitsy.


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s