Traditionala piramida a alimentelor a fost inlocuita cu imaginea unei farfurii, in care sunt reprezentate proportiile optime de fructe, legume, cereale si proteine din dieta zilnica, cu ocazia prezentarii la Washington a noului ghid pentru o alimentatie sanatoasa.
Noul ghid, lansat de Departamentul american pentru Agricultura (U.S. Department of Agriculture/ USDA) ii indeamna pe americani sa adopte o dieta zilnica in care fructele si legumele sa detina o pondere mai mare ca in trecut.
Astfel, potrivit USDA, jumatate din acea farfurie trebuie sa contina fructe si legume, iar cealalta jumatate trebuie sa contina cereale integrale si proteine provenind din carne slaba. In imaginea prezentata de USDA se afla si un mic bol, alaturi de farfuria principala, in care expertii americani sugereaza produsele lactate cu un continut mic de grasimi – lapte sau iaurt degresat sau semidegresat.
Noua imagine a farfuriei zilnice, denumita MyPlate, a fost conceputa pentru a le reaminti americanilor nevoia de a adopta obiceiuri alimentare mai sanatoase, intr-o epoca in care o treime dintre copiii americani si peste doua treimi din adultii din Statele Unite sunt supraponderali si obezi.
La eveniment, organizat joi, la Washington, au fost prezenti Tom Vilsack, secretarul de stat pentru Agricultura, prima doamna a Statelor Unite Michelle Obama si medicul chirurg Regina Benjamin.
De altfel, Michelle Obama a condus in ultimii ani o campanie nationala pentru promovarea dietei sanatoase si practicarea exercitiilor fizice, intitulata „Let's Move”, creata cu scopul de a reduce obezitatea infantila pe teritoriul american pe parcursul unei generatii.
Scopul pentru care a fost creata MyPlate este de a simplifica informatiile de ordin nutritional, a spus prima doamna a Statelor Unite. Totodata, Michelle Obama a spus ca noul logo nu va putea sa puna capat de unul singur epidemiei de obezitate care afecteaza aceasta tara. In opinia ei, copiii americani au nevoie de a duce un stil de viata activ, iar parintii lor trebuie sa ramana vigilenti, pentru a putea face alegerile alimentare corecte.
MyPlate reflecta, totodata, o alta schimbare care trebuie adoptata in dieta zilnica. Cerealele, care erau reprezentate cu precadere la baza precedentelor piramide ale alimentelor, ocupa o pozitie mai putin dominanta in noua farfurie. Acest lucru nu inseamna insa ca USDA pune un accident mai mic pe carbohidrati.
„Din punct de vedere nutritional, carbohidratii reprezinta centrul dietei noastre”, a declarat Marisa Moore, purtatoarea de cuvant a American Dietetic Association. „Fructele reprezinta o sursa buna de carbohidrati, iar cele mai multe dintre legume sunt si ele o sursa de carbohidrati, ca si pastele si orezul. Ele vor fi prezente in continuare in dieta. Noul ghid reprezinta o majorare a cotei de legume si fructe”, a adaugat Marisa Moore.
MyPlate a fost conceputa in concordanta cu cele mai recente recomandari formulate in ianuarie de USDA, potrivit carora americanii trebuie sa consume cereale integrale, nu cereale rafinate, precum orezul alb si paine alba, care sunt lipsite de anumite nutrimente precum vitamine, fibre si fier.
Ghidul de recomandari dietetice din 2010 le sugereaza americanilor sa consume mai putine calorii, sa isi alcatuiasca meniul astfel incat fructele si legumele sa ocupe jumatate din farfurie, sa reduca consumul de sare si sa bea apa, in loc de bauturi carbogazoase.
Sursa: Mediafax