Nevoia de a fi valorizat este a patra dintre nevoile relationale, descrise de Jacques Salomé, creatorul Metodei ESPERE®. Nevoia de a fi valorizat ti-o implinesti atunci cand primesti de la celalalt aprecieri. Adica mesaje cadou, de valorizare, pentru ceva ce ai spus sau ai facut.
Aceste mesaje cadou sunt un fel de “vitamine relationale”. Si pentru tine si pentru copilul tau. Cu ajutorul lor, va cresteti energia, increderea in voi si cheful de viata.
Cum spui aceste mesaje de valorizare? In primul rand, fii precis. Te referi la ceva concret si le formulezi pozitiv:
- „Sunt bucuros ca azi ai venit la timp.”
- „Mi-a placut cand l-ai salutat pe vecin.”
- „Sunt incantata sa vad ca ai asezat jucariile.”
Uitam adesea sa oferim mesaje de valorizare, pentru ca am fost obisnuiti sa vedem doar greselile. Rareori sa apreciem realizarile.
De exemplu: Copilul vine cu 9 la teza. Reactia obisnuita este: „Dar de ce nu ai luat 10?” In primul rand, apreciaza punctele obtinute. Apoi, te poti concentra pe imbunatatirea acelui ultim punct.
Mesajele cadou din partea ta, ca parinte, il ajuta sa isi construiasca increderea in sine. O poate construi pornind de la etichete negative: „Esti rau. Nu esti cuminte. Nu esti in stare niciodata sa faci cum trebuie.” Sau o poate construi pornind de la mesaje cadou, care apreciaza ce face mai bun in fiecare zi.
Si precizez faptul ca nu este vorba despre laude desarte: „Esti cel mai minunat, frumos si destept din lume.” Ci este vorba despre aprecierile tale fata de comportamentele lui: „Ce bine. Ai reusit sa te imbraci cu pantalonii tu insuti.”
Te invit sa oferi astfel de mesaje in toate relatiile tale, in fiecare zi. Si, de asemenea, sa ti le oferi si tie insuti/ insati. Si tu ai nevoie de valorizare. In loc de „Ce prost sunt, iar am uitat cheile!” Mai degraba felicita-te pentru ca ai gasit o solutie ingenioasa acestei probleme.
Autor articol: Cati Calin, trainer si consultant in comunicare relationala la Centrul AmaneSer / facebook / amaneser@amaneser.ro / 021/327.54.45 / 0723.396.368