Patrick Davies de la Universitatea Rochester din New York a efectuat un studiu din care a rezultat ca, in zilele noastre, din cauza neintelegerilor unor parinti – determinate in special de probleme materiale majore –, copiii risca sa cunoasca stresul mai devreme decat ar trebui.In cercetarea sa, in care au fost analizati 201 copii cu varste de doi ani care provin din familii sarace si cu tipuri de probleme asemanatoare, Davies a aratat ca personalitatile micutilor se pot modifica in rau si foarte rau daca nu se iau masuri la timp.
Davies si colegii sai au descoperit ca micutii expusi la agresiuni interparentale raspund diferit la auzul unor certuri la telefon. Copiii plapanzi care-si aud parintii certandu-se „ca-n gara” produc un nivel ridicat de cortizol, un hormon secretat de glandele suprarenale despre care se spune ca ajuta la cresterea sensibilitatii la stres.
Pe de alta parte, la auzul unor replici violente intre mamica si taticul lui, copilul agitat nu mai produce cortizol in limitele normale. Reactiile piticilor din cele doua categorii sus-amintite determina crearea unor avantaje, respectiv dezavantaje in devoltarea micutilor, sustin autorii studiului. Profesorul Davies arata totodata ca un copilas care are un nivel ridicat de cortizol tinde sa nu mai acorde suficienta atentie nici unui fel de situatie si se expune unui risc destul de ridicat pentru dezvoltarea, in timp, a anxietatii si a depresiei.
In schimb, piticul care la numai doi ani produce o cantitate foarte mica de cortizol, cu mult sub limita normala, va avea probleme legate de anxietate, iar mai tarziu un comportament problematic, marcat de lipsa atentiei si hiperactivitate, informeaza site-ul Medicalexpress.com, care citeaza revista Development and Psychopathology.
„Aceste reactii biologice ar fi putut fi «oferite» de stramosii nostri ca elemente pentru adaptarea la supravietuire”, sustine psihologul Davies.
Sursa: Jurnalul.ro