HELP Autism lansează prima carte românească de împrietenire cu creierele diverse, pentru cei mici

Prezentă pentru prima dată la Târgul de Carte Gaudeamus, Asociația HELP Autism lansează prima carte despre minți diverse scrisă pentru copii, în limba română. Este vorba despre cartea Huptilup. O poveste megatare cu un burete-de-mare, scrisă de Alexandra Rusu și ilustrată de Ioana Pârvan, care apare în colecția AHA Books Kids.

Lansarea cărții are loc miercuri, 7 decembrie, la ora 13:30, în cadrul unui workshop pentru copii, în prezența autoarei și a ilustratoarei. De asemenea, vineri, 9 decembrie, între orele 18:00 și 19:00, se va desfășura o sesiune de autografe și discuții libere. Ambele evenimente vor avea loc la standul HELP Autism (nr. 181) din cadrul Târgului de Carte Gaudeamus.

După debutul în literatura pentru copii cu Cartea năsoaselor, scriitoarea Alexandra Rusu revine cu o nouă apariție. Huptilup. O poveste megatare cu un burete-de-mare face parte dintr-o serie de 3 cărți dedicate celor mici, fiind al nouălea titlu publicat în colecția AHA Books.

Huptilup spune o poveste emoționantă despre cât de stranii și de frumoase sunt creierele noastre, dar și ale altor viețuitoare, privite fără stigmatizare și prejudecăți prin ochii unui burete-de-mare care a pornit într-o călătorie inițiatică, plină de peripeții și presărată cu umor.

Huptilup este un burete-de-mare, o vietate marină despre care știința spune că nu are creier. În ciuda numelui său jucăuș, acesta stă lipit de o stâncă și i se pare că nu face nimic spectaculos, că e plictisitor și inutil. Până într-o zi, când decide să-și împlinească visul, pornind într-o aventură de-a lungul căreia va afla multe despre creierele lipitoarei, al calamarului uriaș, al lui Einstein, ale copiilor de la școală și poate chiar despre creierul tău.

„Pentru mine, cititul n-a fost niciodată o pasiune, ci, la diferite vârste, a reprezentat o metodă de supraviețuire, exit, meserie, terapie etc. Ca mamă și autoare de cărți pentru copii, mă pun în pielea cititorului și dau frâu liber imaginației. Același lucru l-am făcut și cu Huptilup, o carte ce deschide universul copiilor cu minți diverse, atât lor înșiși, cât și celor curioși să exploreze lumi noi, mai greu accesibile la prima vedere. Huptilup a fost o provocare superbă, pentru că știu cât de importante sunt primele cărți citite în copilărie. Acestea pun bazele creativității, îi ajută pe copii să interacționeze mai bine cu oamenii și mediul, le dezvoltă gândirea și îi pregătesc pentru noile etape și provocări ale vieții. Universul cărților le oferă cititorilor, indiferent de vârstă, accesul la o lume imaginară unde ei pot fi protagoniștii, astfel că, pe parcursul călătoriei inițiatice a lui Huptilup, am încercat să fiu confidentă, parteneră de joacă și ghid.” – Alexandra Rusu, autoare.

Pentru copii, cititul este o unealtă secretă și, asemeni Alexandrei Rusu, aceștia pot transforma lectura în propria cheie către dezvoltare, fie că o fac din pasiune, plăcere, nevoie, curiozitate sau dorință. Pentru părinți și cadre didactice, Huptilup se transformă în subiect de conversație despre diversitate, toleranță și comunitate.

„Cartea asta micuță, peste care, recunosc, am vărsat o lacrimă de uimire și emoție, îi dă voce micului burete, să ne spună cât de bine e că suntem diferiți, că nimeni nu e demn de dispreț, că și cel pe care îl credeam cel mai umil s-ar putea să fie foarte important pentru întreaga lume. (…) Călătoria prin neurodiversitate a lui Huptilup e precum călătoria pe care toți trebuie să o facem, prin alții, ca să ne întoarcem la noi înșine și la rostul pe care îl tot căutăm de atâta vreme.” – Vlad Stroescu, medic psihiatru și scriitor.

Extensie a colecției AHA Books pentru adulți, AHA Books Kids a apărut pentru a ajuta copiii cu autism să fie prietenii copiilor tipici. Huptilup. O poveste megatare cu un burete-de-mare se alătură volumului Toate dungile mele de Shaina Rudolph și Danielle Royer – o poveste ilustrată despre unicitatea unei zebre cu ,,dungi autiste” – și cărții de poezie Jucăria de vis. Poezii cu rime pentru cei mici, scrisă de Fineta Bloju, în colecția AHA Books Kids, care își propune să devină o editură cu tradiție în publicarea cărților pentru copii despre autism și alte neurodivergențe. Huptilup. O poveste megatare cu un burete-de-mare este tipărită în 2000 de exemplare și va fi disponibilă în rețelele marilor librării din țară, precum și în magazinul online al Asociației HELP Autism pentru precomandă.

Despre autoare:

Alexandra Rusu este editoare și scriitoare. A studiat literatura la București, Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, și la Berlin, European College of Liberal Arts. A coordonat mai multe colecții de ficțiune străină, la diverse edituri din România (Humanitas, All, Vellant, Nemira). A publicat în Evenimentul zilei, New York Times Book Review, Cosmopolitan, The Institute și în antologia De la Waters la Similea: Oameni cool scriu despre muzica lor (2013).
În 2017 i-a apărut Cartea năsoaselor, un basm pentru copii mari. Are un câine, doi motani și două broaște țestoase. Colaborează mereu, la ideile de cărți pentru copii, cu fiul ei, David (10 ani). Deocamdată face stand-up paddle, dar visează să devină surfer.

Despre ilustratoare:

Ioana Pârvan este în prezent graphic designer și ilustrator independent, dar cu o lungă și vastă experiență ca art director într-o agenție de comunicare de succes, unde niciun proiect nu semăna cu celălalt. Cei 12 ani de educație în artă au dat roade mult mai târziu, când ilustrația și-a câștigat un loc important în comunicarea vizuală. Huptilup este prima carte ilustrată de ea. Îi place nespus mirosul de tipar proaspăt și este pasionată de meserie și detalii, de litere și de acest colaj unic de oameni și întâmplări care construiesc o viață. Este mama unei fete Incredibile, cu creier diferit, care nu înțelege rostul pe lume al înmulțirilor, dar dă câte un nume fiecărei frunze cu care se joacă.


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s