Hai sa ne jucam!

„Mami… Tati!…. Buni!…..Unchiule!..VRETI SA NE JUCAM?”
Joaca este principala preocupare a oricarui copil. Este o activitate foarte placuta, pe care nu ar schimba-o cu nimic altceva.

Parintii si toti cei din jur trebuie sa-l invete pe copil sa se joace. Implicarea parintilor, comportarea lor ca si un copil, nu fac altceva decat sa se stabileasca o mai buna comunicare in relatia parinte-copil. Copiii se bucura de cei din jur, sunt dornici de a relationa, de a lega noi prietenii, de a fi aplaudati si laudati.

Un rol important il ocupa recompensele, care pot fi buline rosii, o carte cu povesti, o plimbare cu barca sau un set nou de acuarele.

Joaca stimuleaza creativitatea, imaginatia, gandirea, inteligenta, memoria si nu numai. Dupa felul in care se joaca un copil sau chiar si un adult iti poti da seama ce fel de temperament are, care sunt trasaturile definitorii de personalitate si care este starea lui afectiv-emotionala.

Prin joaca copilul se obisnuieste cu diverse roluri pe care i le va oferi viata mai tarziu: azi esti castigator, maine esti invins. Important este ca s-a jucat (a acumulat experienta), s-a relaxat, a respectat regulile jocului si a participat la o activitate de grup.Majoritatea comportamentelor pozitive, precum si imbogatirea limbajului, stimularea si dezvoltarea increderii in sine sunt doar cateva din aspectele ce pot fi insusite si perfectionate prin joaca.

Unde si cand ne jucam?
Sunteti in parc, acasa, la munte sau in vizita? Nu pierdeti ocazia sa va jucati cu copilul vostru. Copiii sunt dispusi sa se joace indiferent de loc, timp sau persoane. De multe ori ne intrebam: ,,De unde are atata energie? A fost la gradinita, a facut lectii, s-a jucat si a alergat, apoi a continuat joaca acasa, iar acum cand este ora somnului de pranz se comporta de parca de-abia s-ar fi trezit?”

Ei bine, toata aceasta energie se datoreaza faptului ca cel mic a participat la activitati care i-au facut placere, a fost in compania altor prieteni, iar oboseala este doar fizica. In schimb, in cazul adultilor, care nu au parte doar de activitati relaxante pe parcursul unei zile, intervine si oboseala psihica. O metoda de a scapa de stresul si tensiunea de peste zi este sa incercam sa redevenim copii ori sa jucam un joc drag din copilarie. Bineinteles ca partenerul principal de joaca este copilul, iar daca participa intreaga familie distractia este in toi.

Joc in familie
Ati incercat vreodata sa jucati ,,Stafeta” la una din intrunirile de familie? Este nevoie sa va impartiti in doua echipe (cu un numar egal de membrii), va puteti alege cate un nume, iar fiecare membru al primei echipei primeste cate un obiect de imbracaminte sau incaltaminte de-al copilului. Se da startul, iar copilul trece pe rand pe la fiecare participant si acesta va trebui sa-l imbrace ori incalte. Se cronometreaza timpul in care toti membrii au reusit sa foloseasca obiectele de imbracaminte. Dupa aceea, trecem la cea de a doua echipa, care va repeta operatiunea. La sfarsit se compara timpii si se stabileste echipa castigatoare. Acestia pot acorda pedepse amuzante celeilate echipe. In cazul in care este vorba de mai multi copii prezenti, cele doua echipe pot imbraca simultan copiii si este castigatoare echipa care a reusit sa termine prima.
Acesta nu este doar un simplu joc, copilul este in centrul atentiei, se stabileste o legatura emotionala cu fiecare participant, toti se mobilizeaza, formeaza o echipa si la sfarsit cauta sau executa pedepse amuzante.
Pe locuri, fiti gata, START!

Iata alte cateva propuneri de jocuri in aer liber, in concediu, in tabara, in curtea casei ori in jurul blocului:

Jocuri distractive si de atentie

Vrei sa te imbat?
Este nevoie de 2 copii – unul intreaba si celalalt raspunde.
-Vrei sa te imbat? / Da.
-Repeta dupa mine: Whisky/ Whisky; Vin/Vin; Bere/bere; Gin/Gin; Pune mana la ceafa!
(iar tu pui mana la frunte). Daca celalalt a pus mana la frunte, imitandu-te, si nu la ceafa cum i-ai cerut, ii spui: -Ce faci? Te-ai imbatat numai din cuvinte?
Daca a pus mana la ceafa, continui jocul pana il pacalesti, sau te dai batut, considerandu-l invingator.

Vrei sa te fac sa spui “galben”?
Este nevoie de 2 copii – unul intreaba si celalalt raspunde.
-Vrei sa te fac sa spui galben?
-Da.
-Repeta dupa mine: Rosu/rosu:; Albastru/Albastru; Verde/ verde; Alb/Alb; Portocaliu/ Portocaliu; – Te-am facut sa spui portocaliu! Am castigat!
-Dar ai spus “galben”, nu “portocaliu”!
-Ha, ha, te-am facut sa spui “galben”!

Ameteala
Este nevoie de 2 copii – unul intreaba si celalalt raspunde.
Repeta dupa mine: Aproape/ Aproape; Departe/Departe; Lung/Lung; Scurt/Scurt; Mare/Mare; Mic/Mic; Cati pitici are Cenusareasa?/ Sapte pitici!
-Niciunul! Cenusareasa nu are pitici, Alba ca zapada are 7 pitici!

Sagetile (de la 9 ani)
Materiale necesare: O creta.

Pregatirea jocului: Se formeaza doua echipe cu numar egal de participanti. Prin numaratoare se stabileste care din echipe se ascunde si care se pune. Se deseneaza pe jos un cerc mare pe care scrie « Bar ».
Desfasurare: Echipa care se pune isi acopera ochii si incepe sa numere pana la 100. Ca sa nu triseze, este pazita de unul din copiii din echipa adversa. Echipa care se ascunde isi face dinainte un plan si apoi, cand numaratoarea incepe, fuge sa se ascunda. Un membru al acestei echipe are o creta si trebuie sa lase pe jos sageti din loc in loc, dar nu foarte departate unele de altele. Aceste sageti marcheaza directia in care a fugit echipa care se ascunde, dar ele pot pacali pe membrii echipei care se pune, pentru ca pot desemna trasee in cerc, care sa-i incurce.
Dupa ce a sfarsit numaratoarea, echipa care se pune urmeaza sagetile, cautand echipa care se ascunde. Daca o gaseste, amandoua echipele alearga catre « Bar » si cea care ajunge prima (cu toti membrii) striga « Bar ! » si a castigat jocul. Echipa care castiga va fi echipa care se ascunde la urmatorul joc. Devine din ce in ce mai palpitnt pe masura ce se joaca mai multe jocuri, deoarece sagetile incep sa se incurce cu cele de la jocul precedent.

Leapsa
Pregatirea jocului:
Acest joc poate fi jucat numai in aer liber, de nu mai putin de 2 jucatori. Copiii trebuie sa se deplaseze intr-un cerc in aceeasi directie si sa repete : „Pe mine nu ma poate prinde”. In centrul cercului se asaza un copil care este Leapsa, care a fost ales inainte prin numaratoare.
Desfasurare:
La semnalul de incepere a jocului, toti copiii alearga intr-un spatiu restrans, fixat dinainte, iar Leapsa alearga sa atinga unul dintre copii. Daca acesta reuseste sa se ghemuiasca inainte de a fi atins, scapa. Daca urmaritorul, adica Leapsa, il atinge spunand chiar „Leapsa!”, schimba rolurile si jocul se reia.

Statuile
Materiale necesare:
Rochii, esarfe, farduri, etc – daca se joaca in casa. Bete, flori, frunze, etc – daca se joaca afara.
Pregatirea jocului:
Este nevoie de cel putin trei copii. Se alege prin numaratoare unul care va porunci si ceilalti vor trebui sa execute aceste porunci.
Desfasurare:
Cel care porunceste va alege: « Vreau statui frumoase ! » sau « Vreau statui urate ! » dupa cum are chef. Apoi se va intoarce cu spatele si va astepta. Cei care executa vor trebui sa se aranjeze in asa fel incat fiecare sa inchipuie o « statuie » frumoasa sau urata, dupa caz. De exemplu, daca s-a cerut sa fie statui frumoase, fetele se pot deghiza in printese iar baietii in cavaleri, sau ingeri, etc, iar daca s-a cerut sa fie statui urate, in monstri. Dar aceasta deghizare nu trebuie sa dureze mult.
Cand sunt gata, « statuile » il anunta pe cel care porunceste ca se poate intoarce. Foarte important: « statuile » trebuie sa stea nemiscate pana se face alegerea, altfel vor fi descalificate! Cel care porunceste le va examina cu grija si va alege statuia care i s-a parut cea mai frumoasa sau cea mai urata, dupa caz.
Copilul care a fost ales va fi cel care va porunci urmatoarea deghizare, si tot asa.

Imparate-luminate
Pregatirea jocului:
Un copil va fi Imparatul, iar ceilalti copii vor sta in fata lui, in linie dreapta, dar la o distanta anume, stabilita de ei. Ca sa ajunga la Imparat vor face pasi de furnica (pasi foarte mici) sau pasi de urias (pasi mari).
Materiale necesare:
Nu este nevoie de materiale.
Desfasurare:
Fiecare copil va intreba pe rand:
– Imparate luminate, cati pasi sa fac?
Imparatul raspunde, dupa cum vrea el, de exemplu: “Doi pasi de furnica si unul de urias!” sau “Un pas de urias!”, ori “ Un pas de furnica!”, etc. Copilul va inainta asa cum i-a poruncit Imparatul.
Si tot asa, fiecare intreaba si inainteaza, pe rand. Castigator este cel care ajunge primul la Imparat, il atinge si trece in locul lui, incepandu-se alt joc.

De-a inghetatea (de la 5 ani)
Materiale necesare: O minge.
Pregatirea jocului:
Copiii sunt aranjati intr-un cerc.
Desfasurare:
Unul din copii va arunca mingea spre altul, care trebuie s-o prinda. Daca nu o prinde, ramane nemiscat, “inghetat”, in pozitia in care s-a intins dupa minge. Mingea este luata de un alt copil care o arunca din nou, pana cand alt copil ingheata, si tot asa… Castiga copilul care nu a scapat deloc mingea.

Tic-Tac (de la 5 ani)
Materiale necesare: O bucata de creta sau un bat, pentru a trasa linia.

Pregatirea jocului:
Se trage o linie foarte lunga pe asfalt sau pe pamant. Pentru joc este nevoie de doi copii. Daca vor sa joace mai multi, atunci vor juca pe rand, cu invingatorul.
Desfasurare:
Fiecare copil se asaza la cele doua capete ale liniei. Apoi primul face un pas pe linie, punand piciorul chiar in continuarea talpii celuilalt picior, spunand « Tic ! ». Al doilea copil face si el un pas in acelasi mod, spunand « Tac ! ». Si tot asa, pe rand, pana cand, ajunsi unul langa altul, unul din copii il va calca pe celalat, in functie de cine va fi la rand sa paseasca. Cel care a fost calcat este scos din joc, iar celalalt copil este castigatorul.

Capcaunul (de la 3 ani)
Pregatirea jocului:
La a cest joc pot participa cat mai multi copii. Unul este Mama, iar un alt copil este Capcaunul. Mai intai trebuie format un cerc in jurul Mamei.
Desfasurare:
Copiii, asezati in cerc, o intreaba pe Mama: „Putem sa mergem afara sa ne jucam?” Mama raspunde: „Da, puteti, dar sa nu va apropiati de pestera Capcaunului!”
Capcaunul poate sta ascuns intr-un cerc desenat cu creta pe asfalt sau se poate ascunde in alta parte, cum ar fi: dupa un tufis, dupa un copac, dupa scara blocului. Copiii se indeparteaza de Mama, alearga, se joaca, ce le pasa lor… dar Mama le spune: „Copii, veniti acasa sau Capcaunul va va prinde!”.
Atunci apare Capcaunul si incearca sa prinda un copil. Cel prins devine Capcaun si jocul continua la fel, dar vor fi doi Capcauni, apoi trei, etc.
Jocul se termina cand ramane doar un Copil, si acesta este castigatorul.

De-a Baba Gaia (de la 5 ani)
Materiale necesare: Un betisor.
Pregatirea jocului:
Este un joc si pentru baieti, dar si pentru fete. Un copil va fi Closca, altul Baba Gaia, iar ceilalti – Puii, care se vor insira in spatele Closcai.
Desfasurare:
Baba Gaia vine in fata clostii, iar closca o intreaba: „Ce cauti, babo?” „Acul doamnei!”, raspunse Baba Gaia. „O fi asta?” si arata spre piciorusul unui puiut. „Nuuu, nu e asta!!”, vor raspunde Closca si Puiul.
Asa merge Baba Gaia mai departe si intreaba toti Puii. Apoi se intoarce la Closca si ii da betisorul, pentru ca ea cu betisorul arata „Asta o fi acul doamnei?”. Numai ca saraca Closca, pentru a salva Puii, arunca betisorul, dupa ce l-a primit de la Baba Gaia, cat mai departe.
In timp ce Baba se duce dupa el, Closca se roteste cu Puii dupa ea zicand: „Trei-trei colacei, pana vine Baba Gaia cu tigaia”. Baba cand se intoarce, incearca sa ii fure din pui. Daca reuseste, daca ei sunt slabi si nu se tin bine unul de altul, ii duce mai departe, unde se face ca-i mananca, iar daca nu reuseste, zice: „Ma duc la viorele”. Si pleaca, departandu-se de Closca care se roteste cu Puii dupa ea si zice „Trei-trei colacei, pana vine Baba Gaia cu tigaia”. Baba Gaia se intoarce, incercand din nou sa prinda un pui. Jocul se termina dupa ce Baba Gaia prinde toti puii.

Pisica si soarecele
Desfasurarea jocului:
Cand jocul incepe, Pisica trebuie sa prinda Soarecele. Jucatorii din cerc usureaza fuga Soricelului, permitandu-i intrarea si iesirea in cerc ridicandu-si bratele. In schimb, trebuie sa impiedice Pisicuta sa treaca prin cerc. Daca Pisicuta prinde Soarecele, atunci conducatorul jocului, arbitrul, alege alti 2 copii pentru cele 2 roluri. Apoi se reia jocul, la fel si daca Pisica nu reuseste sa prinda Soarecele, dar depaseste minutul, cele 2 minute sau sfertul de ora de joc stabilit.

Leapsa pe cocotate (de la 4 ani)
Pregatirea jocului: La acest joc pot participa foarte multi copii, dar nu mai putin de 2. Copiii se asaza intr-un cerc, iar unul dintre ei este ales Leapsa cu ajutorul numaratorii:
“Una-doua hai ca ploua,
Trei-patru hai la teatru,
Cinci-sase spala vase,
Sapte-opt sufla-n tort,
Noua-zece, un pahar cu apa rece
Pentru omul care trece,
Si-o cafea amara
Iesi te rog afara.”
Copilul la care s-a terminat ultima silaba devine Leapsa si trebuie sa-i prinda pe ceilalti copii.
Desfasurare:
In timpul jocului, copiii se deplaseaza pe suprafata de joc, alearga, se zbenguie, dar sunt atenti la Leapsa, sa nu fie atinsi in timp ce se joaca. Cand sunt in pericol sa fie atinsi de Leapsa, trebuie sa se cocoate, se se urce pe o banca, pe o buturuga, pe o lada, intr-un copacel sau pe alte obiecte plasate de la inceput pe terenul de joc. Astfel, Leapsa nu ii poate atinge, daca sunt cocotati. Dupa ce Leapsa se indeparteaza, copiii incep din nou sa alerge.
Copilul care este atins inainte de a se cocota devine Leapsa. Rolurile se schimba si jocul se reia.

 


Ultimele articole

Un comentariu la „Hai sa ne jucam!”

  1. Foarte multe idei noi de joaca, multumim. Dupa parerea mea jucăriile constituie un rol important în creşterea şi dezvoltarea armonioasă a celor mici, stimulandu-le creativitatea si imaginatia. Fetita mea este pasionata de jucariile Playmobil, cu care ne jucam ore in sir impreuna, si inventam tot felul de povesti. Le recomand cu incredere si le gasiti la cel mai mic pret pe http://www.bebeardealul.ro.https://bebe.farmaciaardealul.ro/playmobil-parc-acvatic-cu-tobogane

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s