Greseli in alimentatia copilului mic

Greseli in alimentatia copilului mic

Odata ce bebelusii incep diversificarea, parintii risca sa faca o serie de greseli, avand cele mai bune intentii. Descopera acum, la Parinti de Pici, ce este bine sa faci si ce sa eviti in alimentatia copilului mic.

„Daca ai trecut deja de perioada diversificarii ai observat, probabil, cat de mult se complica lucrurile atunci cand cel mic ajunge sa poata manca aproape orice”, mentioneaza Georgiana, mama de pici.

Este important ca, odata ce bebelusul incepe sa pape si altceva in afara de laptele matern, sa stii cum sa ii insufli o serie de obiceiuri alimentare sanatoase. Vei descoperi ca este mai greu decat pare, dar suntem aici sa te sustinem pe acest drum.

In aceasta editie a emisiunii Parinti de Pici, punctam cele mai frecvente greseli pe care noi, parintii, le facem in alimentatia copilului mic si iti oferim solutii pentru fiecare in parte.

Alimentatia copilului mic se face cu rabdare

  • Una dintre marile greseli pe care le facem in alimentatia copilului este ca il familiarizam prea devreme cu alimente prea bogate in zahar sau prea sarate sau, in general, nu foarte sanatoase. Asta se intampla pentru ca vrem sa pregatim gustari rapide, pentru plimbare sau pentru momentele de joaca, si, de multe ori, nu stam sa le planificam.

Solutia este sa ai mereu la tine fructe, pe care sa i le dai puiului tau, atunci cand are chef de o gustare.

  • O alta greseala pe care o facem multi dintre noi este ca insistam ca cei mici sa pape tot din farfurie. „Chiar si mie, mama de copil mancacios si nemofturos, mi se intampla uneori sa insist sa ia inca o lingurita, de teama ca n-a mancat suficient”, recunoaste mamica Georgiana. Cu un copil mofturos, este si mai greu. Bineinteles ca vrei sa iti stii copilul bine hranit, insa insistentele tale nu vor face decat sa il provoace sa fie si mai mofturos.

Solutia este sa ii oferi mai multe optiuni (doua sau trei), astfel incat sa aiba libertatea de a alege. De asemenea, lasa-l sa manance cat poate si nu il obliga sa ia „inca o gurita pentru mami”.

  • A treia greseala de care vorbim acum este atunci cand le punem celor mici mai multa mancare in farfurie decat au ei nevoie si pot manca.

Solutia este sa urmaresti alimentatia copilului tau, sa vezi cat si cum mananca si sa ii dozezi portiile ca atare. Pe masura ce creste, poti sa mai maresti portiile, in functie de apetitul sau.


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s