Gospodar de mic

Va mai aduceti aminte de un joc incantator din copilaria voastra a parintilor, si anume ,,Bunul gospodar”? Cand il jucati, aveati idee care era scopul acestui joc? Probabil ca nu, toti eram preocupati de jocul in sine, ne bucuram cand reuseam sa ne ,,cumparam “ un apartament, sa-l mobilam si la finalul jocului unii dintre noi adunasem si ceva bani, economisind.

Chiar daca micutul vostru are doar trei anisori, puteti incepe sa-l antrenati in diverse activitati casnice, care il vor responsabiliza. Asadar, exista job-uri pentru fiecare varsta, iar recompensele sunt in functie de munca prestata si de varsta ,,salariatului” . Toate activitatile desfasurate in familie, tot ceea ce implica participarea la diverse treburi pot fi sursa de inspiratie pentru parinti si oferindu-i copilului diverse munci. El va lucra alaturi de ceilalti, va accepta responsabilitati si un set de reguli, care ii vor ghida comportamentul, iar mai tarziu il vor ajuta sa se adapteze mai usor si mai rapid la diversele sarcini primite acasa, la scoala ori la locul de munca.

Nu uitati insa de cateva explicatii pe care trebuie sa i le oferiti copilului inainte de a-l antrena in diverse treburi:

– nicio munca nu este rusinoasa,
– fiecare activitate este necesara,
– o treaba nerealizata ii va afecta si pe ceilalti, mai mult sau mai putin;
– recompensele vor fi primite doar in cazul in care a muncit,
– o sarcina indeplinita pe jumatate ori mai putin va vorbi in locul lui in fata celorlalti;
– exista treburi mai grele si altele mai usoare, important este sa participi;

Iata cateva exemple de job-uri in casa, pe care le pot indeplini cu succes cei mici:
– micul ospatar – copiii adora sa serveasca masa, sa aranjeze tacamurile si servetelele pe masa, sa puna painea in cos, iar in functie de varsta, responsabilitatile pot creste;

– bucatarul de serviciu – doriti sa-l implicati pe copil in prepararea mancarii ori a deserturilor? Folositi tacamuri de plastic, ceva mai rezistente si lasati pe cel mic sa taie fructele pentru salata de fructe, cartofii ori morcovii fierti pentru salata de boeuf, sa bata albusurile pentru prajitura, ori sa garniseasca tortul cu bombonele/ frisca;

– micutul gradinar – cu ajutorul unei sticle cu pompite cel mic poate stropi frunzele florilor, ori le poate sterge de praf cu o carpa, iar daca este un pic mai mare. Poate chiar sa le ude periodic, dupa ce i s-au explicat cateva reguli: cantitatea de apa necesara, momentul in care se uda.

– micul creator – o data sau doua ori pe saptamana copilul va primi responsabilitatea sa aleaga activitatile de creatie in care sa fie implicata intreaga familie- sa realizeze un colaj, sa invete un dansulet, sa picteze, sa modeleze, dupa tema aleasa de cel mic, etc

– ingrijitorul casei – tot ceea ce tine de ordinea si curatenia casei/ camerei intr-una din zile va trebui sa revina in organizarea copilului. Astfel, el va imparti treburile tuturor, dar fara a se uita pe el insusi. De aceea este bines a i se explica dinainte ca toata familia participa la treburile gospodaresti, iar fiecare va primi treburi mai mult sau mai putin placate. El trebuie sa le imparta echitabil fiecaruia.

In final, important este sa acordati recompense, fiindca orice ,,fapta are si rasplata”. Copilul poate primi o carte sau o revista dorita, o jucarie sau un joc, o trusa de pictura, un dvd, chiar o anumita suma de bani pe care s-o economiseasca in propria pusculita.

De obicei, mesajul ca ,,munca este intotdeauna rasplatita in functie de modul in care a fost realizata”, trebuie transmis si prin recompense. Acestea sunt utile in cazul in care copilul primeste un obiect pe care il poate pastra, o dovada ca a fost rasplatit. Nu este nevoie insa sa recompensam pentru orice, pentru ca vom cadea in extrema cealalta: copilul nu va face nimic daca nu va primi ceva in schimb. Ganditi-va doar ca nici noi adultii nu primim salariul in fiecare zi, chiar daca mergem la serviciu si lucram zilnic. Stabiliti impreuna cu cel mic atributiile lui, precum si modalitatea de recompensare, frecventa (de ex. o data la doua saptamani), acordati penalitati in cazul in care nu au fost indeplinite anumite sarcini din rea vointa. Treceti cu vederea faptul ca uneori copilul a gresit si din neatentie ori nu s-a simtit bine in acel moment.

Daca cel mic indeplineste totul cu placere, fara constrangeri ori amenintari, sigur treaba va fi realizata, poate cateodata si depasita. Tu ce preferi un copil ,,gospodar”, care va reusi sa se descurce mai tarziu in viata, ori un copil ,,supraveghetor” (,,coach potatoe’), care asteapta sa i se aduca totul si sa ii fie indeplinite nevoile si dorintele, fiind menajat de parinti.
Ganditi-va doar ca poate intr-una din zile nu puteti sa-i faceti ghiozdanul celui mic, pentru ca nu va simtiti bine, ori sunteti plecati. Sau poate aveti ceva urgent de rezolvat, iar copilul va asteapta pana seara tarziu sa-i cautati caietul de matematica, ori sa- aduceti pijamele din dulap, pregatindu-l de culcare. Chiar daca va doriti sa-l protejati, nu exagerati, deoarece mai tarziu hiperprotectia parintilor va avea consecinte negative in adaptarea copilului la cerintele mediului.


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s