„Glasul copilariei”, in premiera la Teatrul Ion Creanga

Luna decembrie aduce in scena spectacolul „Glasul copilariei”, la Sala Mica a Teatrului Ion Creanga. Copilaria este pentru noi toti un taram de basm, in care binele este amenintat, mai mereu, de raul ascuns. Bullyingul a ajuns un fenomen care ii ingrijoreaza pe parinti si ii afecteaza pe copii. Este o realitate. Este o tema care se afla pe buzele tuturor. Putem spune ca bullyingul a existat dintotdeauna, fie ca ne raportam la copilaria celor mici, fie ca ne referim la propria noastra copilarie sau la amintiri care ne leaga de ea.

Spectacolul „Glasul copilariei” ofera o radiografie a acestei teme, adresandu-se parintilor care traiesc cu impresia ca viata copiilor lor este fericita si lipsita de griji. Dar daca vom asculta „glasul”, vom constata ca situaţia nu se prezinta intotdeauna aşa.
Din discutia dintre o mama si fiica ei, ies la iveala anumite probleme pe care fetita le intampina la scoala. Cele doua personaje nu au nume, dar nu din lipsa de inspiratie, ci pentru ca ele devin metafora unei probleme general valabile.

Privita prin ochii unui copil, o zi petrecuta la scoala poate parea mai complicata decat ne putem imagina. Colegii rad de fetita, doamna invatatoare nu ii da posibilitatea sa raspunda la intrebari, colega ei Rebeca devine un icon pentru ceilalti copii, iar sentimentul de neintegrare apare pe nesimtite. Eroina noastra traieste frustrarea, furia si neputinta, iar lipsa de incredere in sine ii erodeaza personalitatea.
In spectacol mai apar si o serie de lucruri neinsufleţite. Dar asa sa fie? Oare aceste obiecte nu au si ele insemnatate, emotii? Aflam, de fapt, ca lucrurile stau chiar pe dos. O radiera, un caiet, un creion, o ascutitoare şi un ursulet de plus au mai mult decat sentimente, au si o voce. Iar ce ne transmit este mai mult decat graitor, este patrunzator si important pentru copii, dar mai ales pentru parinti.

Finalul surprinde „glasurile” care ne aduc in realitate. Constientizam ca, de fapt, lucrurile nu sunt asa cum mintea noastra le-a perceput.
Vis sau realitate – uneori pare ca visam realitatea, iar alteori ne dorim ca realitatea sa fie doar un vis.

Ani Creţu, regizor: „Glasul Copilariei” este despre noi toti. Relatia parinte-copil-scoala. Cand spun scoala ma refer la intregul aparat educational. Toti stim cum se face bullying, dar nimeni nu ne spune si cum sa ne pozitionam in fata lui. Nu se va opri niciodata. Furia uneori ne activeaza mintea care incepe sa caute solutii. Ce-ar fi daca vindecarea vine tocmai din zona obiectelor pe care le folosim zilnic la scoala? Este posibil? Da. Mintea umana nu cunoaste limite. Estomparea acestui fenomen depinde de noi, parintii, in primul rand. Validarea, ascultarea si motivarea copiilor nostri incepe din prima zi de viata. Un copil care stie cine este si ce poate deveni, un copil iubit asa cum este el si nu pentru cat poate performa, devine un copil „stapan” al mintii lui.”

Din distributie fac parte: Daria Caraivan, Ani Cretu, Oana Banuta, Mihai Marcu, Julieana Draghici, Daniel Tudorica si Camelia Andrita. Scenariul si regia sunt semnate de Ani Cretu, scenografia de Andrei Radut, iar muzica originala, de Radu Mihalache. Spectacolul, recomandat copiiilor cu varsta peste 6 ani, se va juca in premiera miercuri, 22 decembrie, de la ora 18.00.
Sunt programate, de asemenea, doua reprezentaţii in avanpremiera, joi, 16 decembrie, de la ora 18:00, şi marti, 21 decembrie, de la ora 17:00, la Sala Mica a Teatrului Ion Creanga (Str. Biserica Amzei nr. 21-23).

Biletele sunt disponibile in reteaua Entertix, Myticket sau la Casa de Bilete a Teatrului Ion Creanga – tel. 0767 934 374.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s