Girafa si sacalul in comunicarea nonviolenta

Marshall Rosenberg, psihologul care a pus bazele comunicarii nonviolente, a ales girafa si sacalul pentru a simboliza doua comportamente diferite pe care o persoana le poate avea intr-o anumita situatie. Monica Reu, trainer specializat in comunicarea nonviolenta, ne spune ce inseamna sa te comporti ca o girafa si cum poti transforma sacalul din tine intr-un prieten.

Girafa si sacalul sunt doua simboluri cu care “ne jucam” adesea in comunicarea nonviolenta si care “prind” foarte bine atat in randul copiilor, cat si in randul oamenilor mari. In momentul in care a pus bazele acestei metode a comunicarii nonviolente, Marshall Rosenberg s-a gandit la girafa ca simbol reprezentativ al acestui mod de a comunica. De aceea, comunicarea nonviolenta mai este prezentata si sub denumirea de “limbajul girafei”.

Se pare ca dintre toate animalele terestre girafa are cea mai mare inima in raport cu dimensiunile corpului. Asadar, Marshall Rosenberg a vrut sa redea faptul ca girafa este un animal cu o inima foarte mare, iar comunicarea nonviolenta incurajeaza un tip de comunicare mai profunda, de la inima la inima, care sa dezvaluie mai multe lucruri despre noi.
De asemenea, girafa are un gat foarte lung, datorita caruia are si o perspectiva mult mai larga asupra lucrurilor si nu se “ambaleaza” foarte tare.

Noua, oamenilor, ni se intampla adesea ca atunci cand avem o problema sa permitem mintii sa preia conducerea asupra situatiei si sa ne pierdem astfel in noianul de ganduri, judecati si interpretari. Ori girafa este un animal calm, detasat, ea isi permite sa priveasca in tihna lucrurile exact asa cum sunt, poate face o observatie pura. Cu alte cuvinte, girafa reprezinta, in fiecare dintre noi, acele momente in care avem capacitatea de a face o pauza intre stimulul pe care il primim si reactia noastra. Girafa reprezinta acele momente in care suntem in contact cu ceea ce simtim si cu ceea ce avem nevoie.

Comunicarea nonviolenta se bazeaza foarte mult pe constientizarea si exprimarea sentimentelor pe care le avem. Din punctul de vedere al acestei comunicari avem nevoie de multa munca, pentru ca detinem un limbaj al sentimentelor foarte saracacios, n-am fost educati sa descoperim ceea ce simtim. Din contra, suntem incurajati de mici sa ignoram acest univers minunat al sentimentelor, sa ne ascundem sentimentele si sa ne concentram pe ce avem de facut si de invatat.

Un al doilea simbol din comunicarea nonviolenta este sacalul. Multe persoane se gandesc ca e vorba de o fiinta rea, malefica, periculoasa, insa pentru comunicarea nonviolenta sacalul reprezinta acele momente in care nu suntem in contact cu ceea ce simtim si cu ceea ce avem nevoie, momente in care reactionam in virtutea inertiei, in care ne lasam mintea sa fie invadata de judecati, de etichetati, de interpretari si sa exprimam toate acestea celor cu care intram in contact. Si dialogul nostru interior este adesea “sacalic”, plin de reprosuri fata de noi insine, inclusiv in ceea ce priveste comportamentul nostru ca parinti.

Atrag atentia ca in comunicarea nonviolenta nu omul este considerat sacal, ci comportamentul prin care trezim in noi sau in ceilalti sentimente de frica, vinovatie, rusine este considerat sacalic. Un alt lucru pe care trebuie sa il constientizam e ca sacalul nu este decat o girafa cu probleme de comunicare. Asadar, este foarte usor ca, prin constientizare, dandu-i sacalului o lectie de comunicare nonviolenta, sa-l putem transforma, imblanzi si face din el o superba girafa.

Pentru a face asta trebuie sa tratam sacalul din noi cu respect, intelegere si acceptare. Asta inseamna sa acceptam ca exista momente in care nu suntem atat de buni si minunati pe cat ne-am dori, ca suntem oameni, facem greseli, inclusiv fata de copiii nostri (iar apoi avem remuscari ingrozitoare). Intelegand insa sacalul, intelegand nevoile pe care am incercat sa le implinim la un moment dat, putem face ca sacalul nostru sa se transforme intr-o frumoasa girafa.

Mai mult, sacalul ne este de multe ori prieten. De fiecare data cand mintea noastra incepe sa emita judecati, sa “loveasca” in cei din jurul sau, sa se victimizeze, avem in suflet un sentiment de amaraciune, care reprezinta de fapt un semnal ca ceva nu este in ordine. Asadar, sacalul este acest semnal interior care ne poate ajuta sa ajungem acolo unde avem nevoie. Sacalul “striga” cerand ca nevoia lui sa fie implinita, iar daca iti constientizezi nevoia in acel moment te transformi in girafa.

De multe ori nu putem sa implinim nevoile in momentul in care le avem, dar acest tip de empatie (care presupune a asculta, a fi prezent, a accepta nevoia din momentul respectiv) este de ajuns pentru a te transforma in girafa si a avea un limbaj care sa asigure faptul ca, mai devreme sau mai tarziu, aceasta nevoie isi va gasi raspunsul.

In momentul in care observ ca prin comportamentul meu trezesc in persoana din fata mea sentimente de frica, vinovatie sau rusine, pentru mine este un semnal clar ca mi-as dori sa pot sa exprim in acel moment ceea ce este viu in mine intr-un alt mod, care sa nu aiba acest efect.

Un mesaj de tip sacal vorbeste despre celalalt si despre ceea ce este gresit in ceea ce face si spune el, pe cand un mesaj de tip girafa este mesajul care vorbeste despre mine, in care imi asum sentimentele si nevoile pe care le am in acest moment si in care reusesc sa exprim aceste lucruri, la un nivel foarte simplu (sunt ingrijorat, mi-e teama, sunt trist pentru ca..).

Ne este insa foarte teama sa recunoastem aceste lucruri fata de copii, pentru ca am fost educati ca adultul este cel care le stie pe toate. Ori copilul va creste, va deveni la randul sau adult si va observa socat ca nu este deloc asa. Mai mult, va ajunge sa fie dezamagit de propriul comportament si de momentele in care nu stie ce sa faca, tocmai pentru ca parintii l-au invatat ca un adult trebuie sa stie tot, ceea ce nu este deloc adevarat.
In fiecare moment avem ceva de invatat, si trebuie sa continuam sa invatam toata viata.


Interviu cu trainerul Monica Reu, realizat de Adriana Titieni in cadrul emisiunii “Meditatii pentru parinti”


Ultimele articole

Un comentariu la „Girafa si sacalul in comunicarea nonviolenta”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s