Ghidul Töpfer pentru primii ani de viață aduce împreună importanța alimentației și importanța nutriției emoționale, astfel încât sugarul să aibă toate atuurile unei dezvoltări armonioase și sănătoase, încă din primele zile.
Urmărește podcast-ul video pregătit de Töpfer și realizat de psihologul Adriana Mitu și află informații utile oricărui părinte aflat la început de drum:
Ghidul Töpfer Ep. 1 – Etapa atașamentului la copii
În etapa atașamentului, copiii învață despre lume și despre relațiile cu ceilalți, iar atunci când părintele răspunde la nevoile fizice și emoționale ale celui mic, constant, acesta crește cu sentimentul că este într-un spațiu sigur și că relațiile cu ceilalți sunt de încredere. Află mai multe informații importante despre etapa atașamentului urmărind primul episod al Ghidului Töpfer pentru primii ani de viață:
Ghidul Töpfer Ep. 2 – Etapa explorării la copii
În etapa explorării, situată în jurul vârstei de 1 an și jumătate – 3 ani, cel mic este interesant de ceea ce îl înconjoară și de interacțiunea cu diverse lucruri. Acum, micuțul devine mobil și face primiii pași către independență, iar noi, părinții, trebuie doar să fim acolo, ca stâlpi ai siguranței lor și ca factor încurajator în explorare:
Ghidul Töpfer Ep. 3 – Etapa diversificării la copii
Etapa diversificării este, poate, etapa cea mai intensă din alimentația unui bebeluș. Poate fi plină de culoare, cu emoții contradictorii, cu momente haioase, dar și haotice. Pentru cei mici este un moment de descoperire tactilă și nu numai. Pentru ei poate părea un joc, dar cu suportul potrivit din partea părinților, în scurt timp vor înțelege care este scopul mesei și al mâncării. Află mai multe de la psihologul și psihoterapeutul Adriana Mitu, în episodul 3 al Ghidului Töpfer pentru primii ani de viață:
Ghidul Töpfer Ep. 4 – Dezvoltarea sănătoasă a bebelușului
Dezvoltarea sănătoasă a bebelușului în primii 3 ani de viață se împarte pe 4 paliere: motrico-senzorială, verbală, socio-emoțională și cognitivă. Fiecare copil se devoltă în ritmul propriu și ca să avem siguranța că se dezvoltă optim, trebuie să fim atenți la achizițiile pe care le face și să observăm cum se dezvoltă.
Află mai multe urmărind-o pe Adriana Mitu într-un nou episod din Ghidul Töpfer pentru primii ani de viață:
Ghidul Töpfer Ep. 5 – Jocul copilului 0-3 ani
Jocul copilului pare că este doar o activitate prin care cel mic își ocupă timpului liber. În realitate însă, prin joc el cunoaște foarte multe din lucrurile înconjurătoare. Descoperă, explorează senzorial, observă și își exersează gândirea. Pe măsură ce copilul crește, joaca și jocurile se schimbă. Important este să își mențină interesul pentru această activitate. Află mai multe despre etapele jocului în perioada de vârstă 0-3 ani urmărind-o pe Adriana Mitu într-un nou episod din Ghidul Töpfer pentru primii ani de viață:
Ghidul Töpfer Ep. 6 – Copii mici, emoții mari
Din punct de vedere cerebral, copilul nu are capacitatea să se autoregleze emoțional, întrucât aceea parte a creierului care se ocupă cu asta ajunge la maturitate abia in jurul vârstei de 20 de ani. Cu toate acestea îl poți învăța să își gestioneze emoțiile prin coreglare, adică prin puterea exemplului. Află mai multe despre etapele gestionării emoțiilor celor mici din podcastul de educație emoțională a bebelușului din seria Ghidul Töpfer pentru primii ani de viață:
Ghidul Töpfer Ep. 7 – Temerile copiilor
Teama de abandon, teama de necunoscut, teama de zgomote puternice sunt doar câteva dintre temerile copiilor în primii trei ani de viață. În general, copiii mici se tem de lucrurile pe care nu le înțeleg sau nu le cunosc. Deoarece în această etapă de vârstă conștiința propriei persoane abia se formează, fricile încep să devină specifice. Ei se tem de animale mari, de apă, de persoane cu măști sau cu barbă. Ce ar fi de făcut pentru a-i ajuta pe cei mici să navigheze această perioadă poți afla de la psiholog și psihoterapeut Adriana Mitu într-un nou episod al Ghidului Töpfer pentru primii ani de viață:
Ghidul Töpfer Ep. 8 – Încrederea în sine a copilului
Încrederea în sine este dezvoltată cu precădere în perioada explorării, adică în întervalul de vârstă 1 an și jumătate – 3 ani. În funcție de cum reacționeaza părinții la explorările copilului, cel mic va fi sau nu încrezător în abilitățile specifice vârstei sale. Află ce este de făcut pentru a-i ajuta pe cei mici să fie curajoși, să încerce lucruri noi și să simtă că poate să facă singuri multe lucruri urmărind un nou episod din seria Ghidul Töpfer pentru primii ani de viață, cu psiholog și psihoterapeut Adriana Mitu:
Ghidul Töpfer Ep. 9 – Autonomia copilului în etapa 0-3 ani
Copilul vrea în mod natural să facă de unul singur multe lucruri, dar procesul dezvoltării autonomiei poate avea de suferit dacă suntem prea critici, dacă încercăm să facem în locul lui sau avem teama că el nu se va descurca. Asta va interfera cu dezvoltarea unei autonomii sănătoase, dar îi poate crea și insecurități, făcându-l să creadă că nu are abilități pentru a reuși de unul singur. Află mai multe despre cum îl poți încuraja pe copil să experimenteze și cum să fii alături de el pe toată durata procesului urmărind un nou episod din seria Ghidul Töpfer pentru primii ani de viață, cu psiholog și psihoterapeut Adriana Mitu:
Ghidul Töpfer Ep. 10 – Autonomia copilului în etapa 0-3 ani
Când cel mic răspunde la orice cu „Nu”, înseamnă că a intrat în „etapa lui NU”, iar pentru tine, ca părinte, poate fi o perioadă epuizantă și frustrantă. Urmărește un nou episod din Ghidul Töpfer pentru primii an și află de la Adriana Mitu, psiholog și psihoterapeut în lucru cu copiii, cum să gestionăm refuzurile repetate al celor mici și cum să ne poziționăm, astfel încât dinamica familiei să nu aibă de suferit:
Ghidul Töpfer Ep. 11– Importanța rutinelor
Pentru a-i sprijini pe copii să crească sănătos și armonios e nevoie să le oferim un cadru în care ei se simt în siguranță și în care lucrurile sunt predictibile. În acest sens e nevoie, încă de timpuriu, de un set de reguli și rutine care să îi ajute să înțeleagă limitele și structura fiecărei zile. Urmărește un nou episod din Ghidul Töpfer pentru primii an și află de la Adriana Mitu, psiholog și psihoterapeut, cât de importante sunt rutinele în dezvoltarea echilibrată a copilului:
Ghidul Töpfer Ep. 12– Relația copilului cu mâncarea
Ceea ce facem în primii ani de viață are un impact deosebit de important asupra modului în care copilul se va raporta la mâncare și la rutina de masă. De ce este bine să nu forțăm copilul să mănânce tot din farfurie și cum îl poți ajuta să aibă o alimentație sănătoasă poți afla urmărind-o pe Adriana Mitu – psiholog și psihoterapeut în lucru cu copiii – într-un nou episod din Ghidul Töpfer pentru primii an: