Zi de zi ne infuriem sau ne enervam din diverse motive si in intensitati diferite. De cele mai multe ori ne exprimam furia in special prin limbaj. Acesta este un lucru bun, deoarece ne descarcam de tensiunea acumulata. Numai ca important este sa nu folosim un limbaj sau un comportament agresiv sau violent. Este destul de greu, dar nu imposibil.
Este nevoie de autocontrol in doze mari, rabdare si indreptarea furiei in sens constructiv, incercand sa ne gandim ,,De ce m-am infuriat?”, ,,Ce imi doream de fapt sa se implineasca si nu s-a realizat?”.
Cand apare furia?
Furia apare spontan, insa este generata de nenumarate frustrari, dezamagiri, interdictii si neimpliniri ale nevoilor noastre, care au fost acumulate in subconstient. La un moment dat, la actiunea unui stimul mai puternic acestea trec in pragul constientului, presiunea cerebrala creste, simtim o stare de agitatie, pulsul bate cu o intensitate mai mare si…ne manifestam, fiecare in felul lui. De cele mai multe ori se intampla sa ne concentram pe altceva/ altcineva si sa omitem adevaratul motiv al furiei.
De exemplu: aveti de finalizat un proiect foarte important pentru cariera voastra. Ati rugat un coleg sa va ajute la cateva calcule si desene, dar acesta, din cauza lipsei de timp nu le-a realizat in intregime, dar pana la prezentarea proiectului le va face. Va infuriati, il jigniti ,,Daca stiam ca nu esti in stare, nu te mai rugam!” . Adevaratul motiv al furiei nu este faptul ca persoana respectiva este incompetenta (altfel nu mai apelai la ajutorul ei), ci faptul ca ai emotii, este un proiect important in viata ta si iti doresti ca totul sa se termine cat mai repede. Colegul care nu a finalizat desenele apare in mintea ta ca obstacol in implinirea dorintei de a se derula evenimentul cat mai repede. El nu mai este vazut ca un ajutor. In esenta, tu esti tensionat, iar timpul ti se pare ca trece foarte repede, iar tu nu esti gata. Ai o perceptie eronata despre tot ce se intampla in jurul tau, ti se pare ca totul iti merge pe dos si toata lumea se impotriveste. Toate acestea apar datorita incarcarii emotionale si suprasolicitarii fizice si psihice.
Un moment sau un acces de furie iti ofera doua posibilitati:
a) Enervare peste limita, incarcare nervoasa si chiar fapte pe care le vei regreta mai tarziu- te enervezi din ce in ce mai tare, devii violent verbal sau fizic, iti aduci aminte de nenumarate suparari si dezamagiri, dar care nu au nicio legatura cu motivul furiei din acel moment, tensiunea psihica creste si multe alte manifestari neplacute si de natura negativa. Toate acestea nu vor rezolva conflictul, nu-ti vor implini nevoile, ci din contra, vei gasi noi motive de enervare.
b) Reevaluare a dorintelor si nevoilor tale, ordonarea lor dupa prioritati si posibilitati- ne infuriem pentru ca nu am luat nota mare la un examen si consideram ca profesorul a fost exigent, chiar daca noi nu am invatat suficient. Cauza principala a notei mici, stimulul care a declansat furia este faptul ca ne-am fi dorit sa invatam mai mult si nu exigenta profesorului.
Cum ne poate ajuta furia?
In primul rand: sa descoperim adevaratul motiv al ei si apoi sa gasim solutii pentru rezolvarea conflictului interior. De cele mai multe ori cautam o persoana sau un obiect din exterior, ca motiv al furiei noastre. Uitam sa ne autoobservam, sa ne dam seama ce dorim cu adevarat, sa ne exprimam clar nevoile si ceea ce dorim sa obtinem. Toate acestea se bazeaza pe comunicare si dialog.
Incercati ca atunci cand va infuriati sa schimbati pozitia corpului (va ridicati de pe scaun/ din fotoliu, faceti 2 -3 pasi, etc), numarati in gand si fara sa va grabiti de la 10 la 1 si chiar sa iesiti din incapere pentru un minut, timp in care va faceti un ,,plan” de a va exprima ce anume v-a nemultumit, ce v-a enervat, importanta reala a motivului si ce se poate face pentru a nu mai apare din nou furia. In niciun caz sa nu reprimati furia ajungand sa va culpabilizati permanent, ci manifestati-va furia, dar folosindu-va de ea in sens pozitiv.
Furia te poate ajuta sa-ti dai seama ca te-ai supraapreciat, ti-ai asumat responsabilitati care te depasesc sau ti-ai luat angajamente peste puterile tale.
Furia te determina sa te apreciezi corect, sa empatizezi cu cei din jur si impreuna cu acestia sa treceti peste momentele critice si tensionate ale amandurora.
In loc de concluzie
Incercati tot timpul sa nu cadeti in ,,plasa’’ furiei distructive, care duce la manie, ura, construire de scenarii inimaginabile, incarcate de violenta si tensiune nervoasa, ci indreptati-va spre polul opus- al furiei constructive, care duce la iluminare ( ,,Sunt furios pentru ca nu mi-am implinit nevoia de afirmare, de subzistenta sau de afectivitate, distractie, etc), trecere la actiune pentru a-mi implini nevoia, comunicare, socializare si relaxare.