Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) a transmis ieri un comunicat de presa in care considera ca Educatia ramane 'Cenusareasa' Romaniei, in urma deciziei luate de Guvern, de a nu majora, pana in 2014, bugetul alocat invatamantului.
„Din pacate, ca in fiecare an, sistemul educational romanesc ramane in coada listei de prioritati a Guvernului Romaniei. In acest moment, educatia din tara noastra se confrunta cu o subfinantare cronica, iar ceea ce guvernantii nu inteleg este faptul ca fara bani nu se poate face reforma. Alocarea a 6 la suta din PIB sistemului de invatamant nu este un moft, ci o reala necesitate”, se arata in comunicat.
„Invatamantul are nevoie de fonduri consistente pentru infrastructura si pentru motivarea resursei umane. Altfel, ne vom condamna elevii sa invete intr-un sistem depasit de vremuri si care va deveni din ce in ce mai neatractiv pentru oamenii valorosi. In 2011, invatamantul a primit aproximativ 3 la suta din PIB, in conditiile in care media procentului din PIB in tarile UE este de circa 5,2 la suta. Din nefericire, Romania nu are un prim-ministru care sa fie constient ca, fara modernizarea educatiei, aceasta tara nu se poate dezvolta. Ar trebui, macar de aceasta data, sa luam exemplul tarilor care ne sunt superioare, conform caruia a investi in educatie inseamna a acorda o sansa in plus poporului, pentru o viata mai buna”, a afirmat Simion Hancescu, presedinte FSLI.
Aplicarea prevederilor noii legi a educatiei nationale (nr. 1/2011), care se refera la asigurarea unei finantari a invatamantului de minimum 6% din PIB si de cel putin 1% din PIB pentru cercetare, a fost amanata cu doi ani, pana in 2014, potrivit Legii pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificati in cadrul fiscal-bugetar si a unor masuri financiar-bugetare aplicabile pana la 1 ianuarie 2014, publicata pe site-ul Ministerului Finantelor Publice /MFP/.
Noua Lege a educatiei nationale, nr.1/2011, prevede ca pentru finantarea educatiei nationale se aloca anual din bugetul de stat si din bugetele autoritatilor publice locale minimum 6% din produsul intern brut al anului respectiv, iar pentru activitatea de cercetare stiintifica se aloca anual, de la bugetul de stat, minimum 1% din produsul intern brut al anului respectiv.
Sursa: Agerpres