Cea mai recenta statistica publicata de Centrul European pentru Controlul Bolilor Transmisibile (ECDC) arata Romania este tara europeana cu cele mai multe cazuri de rubeola.
Peste 65% dintre bolnavii depistati cu rubeola anul acesta, in tari europene, au fost inregistrati la noi in tara, arata datele ECDC, potrivit Evz.ro.
Reprezentantii Ministerului roman al Sanatatii (MS) spun ca situatia nu e mai rea decat in anii trecuti si ca de la an la an numarul cazurilor a scazut. „La noi se face imunizare antirubeola din 2007, pe cand in alte tari europene se face din anii '70”, a explicat, pentru Evenimentul Zilei, Oana Grigore, reprezentant al MS.
Rubeola e o boala infectioasa care se transmite usor de la o persoana la alta, pe cale aeriana, prin picaturi de secretie eliminate in timpul stranutului, tusei, vorbitului.
Se manifesta cu febra moderata, marirea ganglionilor si pete rosii si apare mai ales la copii (in Romania, majoritatea cazurilor apar la copii sub 1 an si la cei intre 1 an si 4 ani), insa gravidele risca cele mai mari complicatii.
Potrivit medicilor, daca boala apare la femeia gravida in primele luni de sarcina, determina malformatii la copil (surditate, cataracta, malformatii cardiace, retard), avort, nastere prematura. De aceea li se recomanda gravidelor sa evite contactul cu copii mici care au semne de boala.
In Romania, imunizare contra rubeolei se face dupa urmatoarea schema: la 13-15 luni prima doza, la 7 ani, a doua doza si la 14 ani, o a treia doza (doar fetelor).