Frumusetile din Transilvania

Transilvania adaposteste atatea vestigii naturale si monumente ridicate de om! Si, in timp ce unele sunt cunoscute si peste hotare (cum ar fi Castelul Bran), altele, desi la fel de valoroase, nu apar atat de mult in lumina reflectoarelor. Hai sa descoperim impreuna cateva dintre ele!

Intr-un alt articol, iti povesteam despre salina si cheile de la Turda. In ultimii ani, datorita renovarilor, Salina Turda a devenit unul dintre cele mai admirate obiective turistice din Romania.

Tot prin Transilvania se afla si celebre atractii, precum Palatul Brukenthal Avrig, din Sibiu, Castelul Corvinilor, din Hunedoara, si Castelul Bran („Castelul lui Dracula”), din Brasov.

Insa as vrea sa vorbesc despre obiective transilvanene pe care poate nu le stie toata lumea, in speranta ca, atunci cand faci o excursie prin Transilvania, vei vizita si aceste locuri.

  • Biserica de sub lac

In cea mai mare parte a anului, nu sunt prea multe lucruri de vazut in comuna Belis din judetul Cluj. Pe orice traseu, ar putea trece chiar neobservata.

Insa, in cele mai toride zile ale verii, atunci cand apa Lacului Belis-Fantanele scade foarte mult, ies la suprafata ruinele unei biserici din piatra, veche de secole. Pe zidurile cladirii, inca mai pot fi observate picturi cu ingeri si scene biblice. In zilele in care biserica este acoperita de apa, fundatia sa se afla la peste 30 de metri adancime!

biserica de sub lacSe spune ca satul Belis, situat la o altitudine de peste 1000 de metri, in zona Muntilor Gilau si Bihor-Vladeasa, a fost intemeiat de ciobani, zona fiind prielnica pentru cresterea oilor. In ceea ce priveste biserica, se povesteste ca aceasta putea fi vazuta din orice parte a satului, intrucat era construita pe un deal, „pentru a fi mai aproape de cer”.

In anii ’60 insa, a fost construit un baraj care urma sa acopere toata comuna cu apa. Locuitorii au fost nevoiti sa se mute, abandonandu-si caminele si satul. Inclusiv biserica si cimitirul ce o inconjura au fost evacuate, fiind salvate icoanele si obiectele de pret, fiind mutate toate osemintele. La putin timp, Belisul a fost inundat de apa si, odata cu el, si biserica.

Pentru a ajunge in Belis, urmeaza drumul european E60 Oradea-Cluj-Brasov, pana in Huedin. Apoi, intra pe drumul judetean DJ101, catre satul Belis. Iar daca tot te afli in zona, iti recomand sa ajungi si pana la pesterile din Apuseni.

  • Canionul 7 Scari

In Muntii Piatra Mare, din Brasov, se afla un traseu ce ofera privelisti minunate, dar care se poate dovedi a fi destul de periculos: Canionul 7 Scari. In timpul iernii, parcurgerea acestui drum este interzisa publicului larg, din motive de siguranta.

Intins pe o suprafata de 160 de metri, defileul sapat in calcar, un loc unic in Romania, format din sapte scari (de unde si numele), ce se transforma in sapte cascade, oferind privelisti incredibile. Intre cele sapte rupturi de panta ale canionului este o diferenta de nivel de 58 de metri – daca prima scara are doar cateva trepte, ultima ajunge la 15 metri. Pentru parcurgerea acestui traseu, este indicat sa porti un echipament adecvat mersului pe munte.

canionul 7 scariTot la Canionul 7 Scari a fost infiintata si o tiroliana ce masoara peste 2000 de metri si porneste de la o altitudine de 995 de metri. Te poti da pe tiroliana daca ai o greutate cuprinsa intre 45 si 95 de kg si o inaltime de cel putin 1,40 m.

Accesul la acest obiectiv se face prin DN1, in zona fostei cabane Dambu Morii. De acolo, traseul este marcat cu o banda galbena.

  • Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Daca te afli in Cluj-Napoca, fa-ti timp sa vizitezi si Muzeul Etnografic al Transilvaniei, impreuna cu Parcul National Etnografic „Romulus Vuia”.

Muzeul are o vechime de peste 80 de ani si a ajuns sa fie cel mai mare de acest gen din Romania. Din patrimoniul muzeului fac parte peste 50.000 de exponate (piese de port popular, obiecte stravechi ale mestesugarilor transilvaneni si dovezi ale obiceiurilor acestei zone), fotografii si reviste de specialitate.

De asemenea, muzeul are si o componenta in aer liber, anume Parcul Etnografic „Romului Vuia”, unde vizitatorii pot admira exponate precum: gospodarii si constructii tipic transilvanene, instalatii populare, case-atelier, biserici din lemn, fantani, porti si troite. Cele mai vechi exponate dateaza din secolul XVII.

Pentru a afla despre programul de vizitare a institutiei si despre tarifele de acces, intra pe site-ul oficial al Muzeului.

Tu ai vizitat pana acum aceste locuri? Ce obiective turistice ne mai recomanzi din Transilvania?

Autor articol: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s