Fii precaut si responsabil chiar si dupa ce se ridica starea de urgenta! 5 sfaturi de la specialisti

Continuam seria de sfaturi saptamanale de la specialistii BCR implicati in campania #unsfatpezi si va incurajam sa fiti precauti si responsabili chiar daca starea de urgenta se ridica.

Sa respectam masurile de preventie pentru a ne proteja pe noi si cei dragi!

„Niciuna dintre masurile de prevenire a infectiei cu coronavirus nu sunt perfecte luate separat, dar aplicate impreuna ele s-au dovedit foarte eficiente in a combate epidemia. Igiena mainilor, impreuna cu pastrarea distantei de cel putin 3 pasi, impreuna cu purtarea corecta a mastilor care trebuie sa acopere complet si nasul si gura, alaturi de masurile de screening la intrarea in cladirile in care lucram sunt ca ingredientele care impreuna fac o mancare sa fie foarte buna, dar separat sunt insuficiente.

Desi contraintuitiv, e mai greu pentru fiecare dintre noi sa practicam corect aceste masuri de preventie, decat sa stam acasa. Efortul de vointa si de concentrare necesar e mai mare, desi nu pare. Amintiti-va cat de greu ne este sa nu ne atingem deloc fata cu mainile in timp ce suntem la cumparaturi. Pare simplu de facut, dar in realitate e greu de schimbat un comportament banal intrat in rutina.

Dar sunt sigur ca vom reusi pentru ca tinem la sanatatea noastra si a celor dragi. si sa nu uitam ca trebuie sa ne protejam si in mijloacele de transport in comun, unde evitam sa atingem balustrade si alte suprafete. Putem folosi un servetel pentru a ne tine de bare, dar il aruncam imediat dupa. Purtarea manusilor de cauciuc nu prea ajuta, spalarea sau dezinfectarea mainilor da. Daca e posibil, in vremuri de pandemie sau nu, mersul pe jos sau pe bicicleta ramane cel mai sanatos.”, (Dr. Vlad Mixich, expert in politici de sanatate)

Starea de urgenta trece, dar provocarile din cuplu raman!

„Starea de urgenta trece, dar provocarile din relatia de cuplu raman. Potrivit unor cercetari din domeniul psihoterapiei, aproximativ 69% dintre problemele cu care se confrunta un cuplu e posibil sa nu aiba nicio rezolvare. De aceea, cea mai inteleapta alegere consta in dezvoltarea unor abilitati de comunicare inteligenta.

La ce ma refer, cand spun asta?! La a conversa intr-un mod diferit de cel pe care-l practicam de obicei (despre care stim deja atat de bine ca nu duce la conectarea mult visata). in locul conversatiilor ce ajung sa escaladeze sau a confruntarilor verbale ce par sa cauzeze si mai multa durere, data viitoare cand aveti o tensiune in cuplu incercati dialogul constient.

Mai exact, ar fi bine sa parcurgeti urmatorii pasi:

1) Stabiliti care dintre voi vorbeste primul si cine asculta mai intai (altfel, mai mult ca sigur veti avea un dublu monolog).

2) inainte de a formula ceea ce te deranjeaza intr-o maniera inteligenta, adica vorbind despre nevoile si dorintele tale, indrazneste sa-i spui partenerului tau ceva pozitiv (de exemplu, ce apreciezi la el).

3) Ai curajul de a fi vulnerabil si impartaseste-i ceea ce este suparator pentru tine (incepand fiecare enunt cu „eu“: „Eu cred…“, „Eu simt…“, „Eu am nevoie…“; evident, formularea aceasta nu trebuie sa fie un paravan care ascunde cu ipocrizie o acuza, ca in exemplul „Eu cred ca tu esti un idiot“).

4) Nu folosi prea multe cuvinte, pentru ca s-ar putea ca partenerul sa nu retina tot si va trebui sa „oglindeasca“ ce i-ai spus.

5) Comunica-i ceea ce vrei sa faca pentru tine sau pentru relatia voastra si nu doar ceea ce vrei sa nu mai faca.

Apoi, este important ca partenerul (cel care a ascultat):

1) Sa arate ca a fost atent si sa oglindeasca ceea ce a auzit (fara sa adauge de la el cuvinte cu doua sensuri si fara sa minimalizeze mesajul).

2) Sa confirme ca nevoile tale au sens (ca poate intelege cum vezi tu situatia si relatia).

3) Apoi sa „ghiceasca“ emotiile tale, ce simti si ce traiesti in timp ce ii dezvalui nevoile tale.

Iar pentru a te asigura ca el sau ea a inteles cum sta treaba cu dialogul inteligent, incepeti prin a fi tu primul care asculta, pentru ca abia ulterior sa intri in rolul emitatorului.” (Gáspár György, psiholog cliniciant)

Planificam pe termen lung!

„Daca, pe vremuri, accesul la instrumentele de investitii era unul limitat, iar acestea se adresau in principal oamenilor de afaceri sau specialistilor in finante, cu o experienta serioasa in spate, acum oricine are posibilitatea de a investi. Nu conteaza ce varsta ai, nu conteaza ca ai 100 sau 1000 de lei la dispozitie, poti investi intr-o varietate de produse financiare, trebuie doar sa te informezi corect cu ajutorul specialistilor.” (Nicoleta Deliu, coordonator scoala de Bani)

Companiile platesc pretul securitatii cibernetice!

„Cele mai multe atacuri cibernetice sunt indreptate impotriva companiilor sau organizatiilor. Iata cateva date relevante in privinta atacurilor cibernetice: 95% din atacurile cibernetice survin in urma unei erori umane, 76% dintre organizatii nu au un plan de raspuns in cazul unui atac, cele mai multe companii au nevoie de 6 luni sa detecteze o scurgere de date, costul anual al atacurilor cibernetice a depasit 1 trilion de dolari inca din 2018. Concluzia? Angajati un expert in securitate cibernetica!” (Alin Iftemi, Head of Business @Modex)

Un jurnal creativ de visat cu ochii deschisi

„Tineti-va un jurnal creativ! Poate fi un jurnal fotografic de pervaz: ce vedeti pe fereastra la o anumita ora, mereu aceeasi? Poate fi un jurnal de bine: ce lucruri luminoase ati auzit? Poate fi un jurnal de visat cu ochii deschisi: unde si cu cine ati vrea sa fiti? De ce va e dor astazi?” (Cristina Andone, scriitor, trainer de creativitate)


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s