Primaria Municipiului Bucuresti, prin Teatrul Ion Creanga, organizeaza, in perioada 07 – 14 octombrie 2017, cea de-a XIII-a editie a Festivalului International de Teatru pentru Copii.
Festivalul se desfasoara sub titlul „100, 1.000, 1.000.000 de povesti” si ofera celor mici un program complex de educatie teatrala si culturalizare.
Evenimentul reuneste 22 de productii adresate copiilor cu varsta cuprinsa intre 6 luni si 12 ani, maratonul FITC 2017 insumand peste 40 de reprezentatii, dar si activitati conexe, adresate tuturor celor care recunosc rolul teatrului si al artei in educarea tinerei generatii.
Vezi aici Programul FITC 2017
Realizate de artisti din 9 tari, spectacolele selectionate prilejuiesc intalniri memorabile, vorbind despre diferentele dintre oameni, despre granite si despre adaptare, productiile alese aducand in atentia copiilor o diversitate de personaje si abordari.
Spectacolele din cadrul Festivalului
Pinguini curiosi, cuprinsi de intrebari filozofice, muncitori care viseaza, din inima unui depozit, o calatorie in jurul lumii in 80 de cutii, sau o poveste cu susul in jos, in care cuvintele scrise pe foi albe devin realitate, acestea sunt doar cateva dintre scenariile care aduc pe scena Festivalului universul plin de mirare si de sens al artelor spectacolului pentru publicul tanar.
Printre invitatii acestei editii se numara teatre si companii din Austria (Teatrul Asou), Belgia (Compania Gambalo; Teatrul de Spiegel), Israel (Teatrul Elmina; Teatrul Nephesh), Italia (Compania Factoria Transadriatica; La Societta della Civetta, Teatrul La Baracca – Testoni Ragazzi; Teatrul Telaio), Polonia (Centrul de Arta pentru copii din Poznań), Rusia (Teatrul CEH), Spania (Compania Da.Te Danza; Compania Markeliñe; Teatrul Labú) si Suedia (Teatrul Tre). FITC se bucura si de prezenta unor trupe valoroase din tara, de la Brasov (Teatrul pentru Copii Arlechino) si Cluj-Napoca (Teatrul de Papusi Puck; MiniREACTOR), programul fiind completat de o suita de productii din repertoriul Teatrului Ion Creanga.
Si publicul adult beneficiaza de intalniri si experiente speciale. Pentru parinti, educatori si specialisti din domeniul teatrului pentru copii sunt programate workshopuri, conferinte si laboratoare de parenting, dezbateri pe teme de interes in domeniul artelor spectacolului.
Festivalul se desfasoara atat la Teatrul Ion Creanga – Sala Mica (Str. Biserica Amzei, nr. 21-23), cat si in alte teatre si centre culturale din Capitala. Printre institutiile partenere care gazduiesc spectacolele si activitatile conexe FITC 2017 se numara: Teatrul de Comedie – Sala Noua si Sala Studio, Teatrul Excelsior, Opera Comica pentru Copii, Centrul National al Dansului Bucuresti si Creart – Centrul de Creatie, Arta si Traditie.
Vezi aici Programul FITC 2017
Festivalul International de Teatru pentru Copii este, de asemenea, un concurs. Astfel, cele mai spectaculoase performante actoricesti si cele mai valoroase productii vor fi recompensate de catre juriul alcatuit din Robert Seguin (Director al Centrelor Culturale Municipale Limoges si al Festivalului „Kaolin si Barbotine”, Franta), Vlad Massaci (Regizor, Romania) si Adrian Titieni (actor si profesor universitar la Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica „I.L.Caragiale”, Romania).
In semn de recunoastere a importantei sale, competitia este sprijinita incepand cu anul 2016 de catre Institutul Cultural Roman, care acorda cele doua distinctii decernate productiilor: Premiul „Cornel Todea” si Premiul „Educatia Timpurie”.
Despre Festivalul International de Teatru pentru Copii
Initiat in anul 2005, Festivalul International de Teatru pentru Copii „100, 1.000, 1.000.000 de povesti” (FITC) este organizat anual de Teatrul Ion Creanga, fiind unul dintre cele mai longevive proiecte de gen din Romania. Inclus in proiectul european Small Size, Performing Arts for Early Years, finantat prin Programul Europa Creativa (2014 – 2020), FITC beneficiaza de statutul de Festival international ASSITEJ si, incepand cu anul 2015, de statutul de eveniment marca EFFE – Europe for Festivals, Festivals for Europe.
PROGRAMUL complet, precum si mai multe detalii despre evenimentele programate pot fi consultate pe www.fitc.ro si Facebook.com/TeatrulIonCreanga.
BILETELE pentru spectacole sunt disponibile in reteaua Eventim si se pot achizitiona online, pe www.eventim.ro, de la Centrul de Relatii cu clientii Eventim (Bd. I.C.Bratianu, nr. 6), din magazinele partenere: Vodafone, Orange, Librariile Carturesti si Humanitas sau de la Casa de Bilete a Teatrului Ion Creanga (Str. Piata Amzei, nr. 13 / nr. tel. 0767 934 374).
Detalii despre oferta de abonamente, biletele pentru activitati conexe si modalitatea de achizitionare a acestora sunt disponibile pe http://www.fitc.ro/bilete-abonamente/.