Fericirea plutește în aer și în repertoriul Teatrului Ion Creangă! Din luna februarie, la Sala Mare din str. Piața Amzei nr. 13 se vede „Pasărea albastră”, o dramatizare originală după unul dintre cele mai captivante texte ale lumii.
Adresat copiilor peste 6 ani, spectacolul are avanpremiera sâmbătă, 22 februarie, de la ora 11:00, iar premiera tot sâmbătă, de la 18:00. Actuala punere în scenă dezvoltă conceptul de fericire într-un mod ludic și plin de fantezie, adaptat vârstei spectatorilor. După călătoria pe care o vor face Mytyl și Tyltyl, protagoniștii întâmplărilor, publicul își va fi format propria opinie privind acest frumos sentiment și, mai mult de-atât, va descoperi esența lui.
Scrisă de Maurice Maeterlink, laureat al Premiului Nobel pentru literatură, piesa „Pasărea albastră” a atras atenția creatorilor de teatru înainte de a fi publicată oficial (1909). Prima dramatizare i se datorează lui Konstantin Stanislavski (1908), regizor și teoretician rus. De atunci și până acum, subiectul a inspirat, însă, și alte domenii subscrise artei – filmul, pictura, opera sunt câteva exemple. Viziunea propusă de Irina Alexandra Banea, regizoarea și scenarista spectacolului prezent, urmărește o aprofundare, o reevaluare a lucrurilor considerate „simple”:
„Doi copii pornesc în căutarea Păsării albastre a fericirii. Căutarea propriu-zisă este mai importantă decât forma sau culoarea pe care fermecata înaripată o poate avea. Căutarea este și pretextul aventurii care se deschide în față și care are scopul să ne întoarcă, de fapt, spre noi, pentru că nici o călătorie nu este mai frumoasă decât cea a reîntoarcerii după o aventură strașnică! Să fii atent la lumea din jur, să o privești cu drag, empatie și simț critic – iată câteva dintre lucrurile cu care copiii vor pleca acasă după vizionare. <<Pasărea albastră>> este despre universul fanteziei și bucățile de realitate care ne înconjoară, despre mirare și entuziasm pur, imediat.” (Irina Alexandra Banea, regizor)
O inimă bătând, un joc amuzant, un cățel care-și urmează stăpânul peste tot – fiecare spectator își va găsi reflectată, în „Pasărea albastră”, propria înțelegere legată de fericire. Mai mult, va afla sensuri noi, va deveni mai conștient de avantajele realității date – casă, familie, oameni apropiați -, și mai optimist privind împlinirea speranțelor.
Ideea de „casă” stă și la baza conceptului scenografic imaginat de Viaceslav Vutcariov. Văzută ca prim spațiu în care se construiesc visele, ea apare atât în decor, cât și în costume (ca, de exemplu, accesoriu în cazul personajului numit Focul). Ținutele personajelor au o abordare stilizată, cu influențe din commedia dell’arte, clovnerie și arta circului, iar cromatica este de natură fauvistă. Viziunea Suzanei Dan, cea care semnează design-ul și producția video, susține, și ea, latura fantastică a subiectului, prin tematica imaginilor proiectate.
Muzica din spectacol animă, la rândul ei, parcursul dramatic și aduce un aer mereu nou conținutului narativ. Racordată la momente sau la atmosferă, ea este mai curând ghidușă decât comică, mai curând de stare decât filozofică. Compozitorul Radu Mihalache a gândit linia melodică plecând de la referințe impresioniste – sugestii de Brecht, Debussy și Ravel – pe care le-a „diluat” în tonuri ușor de asimilat de micii spectatori.
Coregrafia și mișcarea scenică, coordonate de Alina Petrică, reflectă, și ele, suspansul, doza de mister, emoțiile eroilor, fie că e vorba de frică sau, dimpotrivă, entuziasm, de curiozitate ori bucuria revelației. Echipa de creație este completată de Ana Cebotari, responsabilă cu antrenamentul vocal al actorilor. Datorită ei, textul muzical va fi perceput ca text povestit, armonia sunetelor aliniindu-se astfel la cea a sensului cuvintelor.
Prezențe reale (copiii, bunica, bunicul, pisica, motanul) sau făpturi cu denumiri abstracte (Căpetenia Fericirilor, Dragostea de mamă, Bucuria de a face ce vrei) ori simbolice (Focul, Pâinea, Apa, Timpul, Lumina, Noaptea, Stejarul, Copilul albastru, Pierrot), oricare ar fi natura personajelor din „Pasărea albastră”, toate fac din această dramatizare o adevărată feerie.O feerie completă, unică și expresivă datorită interpretării actorilor din distribuție: Valeria Stoian, Costinel Antone, Vera Linguraru (dublu rol), Iulian Balan (dublu rol), Ioana Bîndac, Marius Boboc, Andra Mirescu (dublu rol), Andreea Gaica, Maria Țăran, Nicoleta Rusu (triplu rol), Ioana Ginghină (triplu rol), Julieana Drăghici (dublu rol), Andreea Mera, Cristian Crețu, Ana Toda, Alexandrina Halic. „Pasărea albastră” va aduce bucurie și optimism, va crea noi amintiri și va reconfigura clasica înțelegere a fericirii, ca stare privilegiată, greu de atins. Spectacolul deschide multe posibilități de interpretare și nici una dintre ele nu este străină de entuziasmul cu care copiii trăiesc ceea ce li se întâmplă, inclusiv clipa prezentă.
Biletele au fost scoase la vânzare și pot fi achiziționate de pe platformele Entertix și Myticket.