Orice parinte se sperie la gandul ca puiul sau ar putea suferi din cauza febrei, mai ales cand stie ca aceasta s-ar putea agrava. Dar nu toate cazurile de febra la copii sunt grave. Despre situatiile care intr-adevar trebuie sa ne ingrijoreze si ce sa facem iti vorbim acum, la Traieste Sanatos cu Simona.
„Cresterea temperaturii corpului are rolul de a indeparta din microbi sau de a-i face sa fie mai putin activi”, explica dr. Ilinca Tranulis, medic pediatru. „De principiu, febra este un mecanism de aparare.” Asa ca, in majoritatea cazurilor, nu este nevoie sa ne ingrijoram din prima zi, mai ales daca febra nici nu a depasit 38 de grade Celsius.
Totusi, copiii cu varste intre 0 si 6 ani, pot face convulsii febrile. Se intampla rar, dar este o posibilitate, mai ales daca si parintii au trecut prin asa ceva in copilarie. Convulsiile pot aparea cand temperatura creste peste 38,5 grade Celsius.
Dar, inainte de a ne panica, este important sa stim cum sa masuram corect febra la copii, pentru ca nu toate termometrele sunt de incredere. De exemplu, este mai indicat sa folosesti un termometru intrarectal sau sa masori temperatura in axila decat sa verifici fruntea, manutele sau urechile.
Daca copilul are atat febra, cat si dureri si o stare apatica, atunci poti administra antitermice. Nu ii da un antitermic daca are doar o febra usoara, dar el este vesel si comunicativ. Si, cand folosesti un antitermic, incepe cu unul mai slab, pentru a nu solicita degeaba organismul puiului tau.
Mai multe despre cum tratam febra la copii aflam acum, la Traieste Sanatos cu Simona.