Studii internationale arata ca investitia in educatia timpurie aduce beneficii de 4 pana la 6 ori mai mari decat suma cheltuita. Mai mult, varsta la care copiii isi incep educatia determina posibilitatile lor de a avea succes in viata.
In Romania, chiar si atunci cand oficial sunt inscrisi, majoritatea copiilor care provin din familii sarace nu merg la gradinita regulat. Cand ajung in clasa I, ei au deja un decalaj greu de recuperat fata de ceilalti copii si risca sa paraseasca scoala timpuriu. Absenta educatiei prescolare creste riscul abandonului scolar, nevoia de educatie speciala, somajul, dar si infractionalitatea in randul adultilor.
Asociatia „Ovidiu Rom” invita pentru al doilea an consecutiv toate Primariile din tara sa aplice pentru o finantare care sa le ajute sa aduca la gradinita fiecare copil sarac cu varsta intre 3 si 6 ani. Proiectul se va extinde dupa ce a obtinut rezultate spectaculoase in primul an. Rata prezentei zilnice a copiilor la gradinita aproape s-a dublat fata de anul scolar precedent si a crescut constant din septembrie 2010 incoace, ajungand la 84% in martie, o prezenta record pentru cele 19 comunitati sarace unde a fost pus in practica proiectul.
Metoda „Ovidiu Rom” este premierea copiilor care nu inregistreaza nici macar o zi de absente nemotivate cu un bon valoric de 50 lei pe luna, ceea ce presupune un efort financiar de 150 de euro pe an pentru fiecare copil cuprins in proiect. Aceasta suma acopera necesarul de materiale educationale si de tichete sociale.
„Am reusit sa schimbam mentalitatea unor parinti care, la inceput, spuneau «copilul meu sta foarte bine si acasa», iar acum zambesc bucurosi cand vad ca cei mici au invatat culorile”, povesteste Erika Rendes, coordonator al proiectului din comuna Band, judetul Mures.
Pana acum, in proiect au fost inclusi 1.300 de copii, iar Asociatia Ovidiu Rom spera ca va reusi sa extinda in urmatorul an scolar initiativa la inca cinci comunitati sarace si la mai multi prescolari. Pentru a fi selectate, in respectiva comunitate trebuie sa existe aproximativ 50 de copii foarte saraci, cu varste intre 3 si 6 ani, care nu merg la gradinita, dar si un mediator scolar calificat si un asistent social care sa fie disponibil sa mearga din casa in casa pentru a-i convinge pe parinti sa-si trimita copiii la gradinita. Proiectul este sprijinit in acest al doilea an al punerii sale in aplicare de Ministerul Educatiei si de Carrefour.
Sursa: Adevarul