Fara discriminare. Fara etichete. Fara violenta

Organizatia Salvati Copiii Romania si-au unit fortele cu cei de la Fundatia IKEA intr-un proiect ce are ca scop sustinerea copiillor discriminati din tara noastra. Initiativa in valoare de 1.8 milioane de euro a fost lansat pe 6 septembrie si se va desfasura pe o perioada de trei ani. Demersul are in vedere sprijinirea copiilor romi si pe cei cu probleme de sanatate mentala.

 

Alaturi de asistenta tehnica furnizata de Salvati Copiii Suedia, programul este implementat de filiala din Romania, iar fondurile au fost colectate de IKEA, prin intermediul Campaniei Jucariilor de Plus.
Elisabeth Dahlin, președinte Salvați Copiii Suedia și secretar general al Comitetului pentru Colaborarea cu Fundația IKEA sustine ca, datorita campaniei initiate de IKEA, milioane de copii din intreaga lume, ce fac parte din categorii marginalizate, au avut acces la educatie. In cadrul acestei initiative, un euro din fiecare jucarie cumparata ajunge la Fundatia IKEA, pentru a ajuta copiii discriminati. Romania este una dintre tarile cu cele mai mari vanzari inregistrate in aceasta arie.
Proiectul va fi sprijinit si de campania „Copiii fara eticheta”, care va atentiona societatea romaneasca asupra efectelor negative ale stigmatizarii si ale stereotipurilor si va promova masurile pentru combaterea acestor aspecte.
La noi in tara, apartenenta la etnia roma este vazuta ca un esec social, bataia inca este considerata o forma de educare a copilului, iar problemele de sanatate mentala sunt, de obicei, tratate cu ajutorul medicamentelor.
Asadar, Salvati Copiii Romania infiinteaza gradinite estivale pentru romi, unde copiii vor beneficia de servicii educationale si de sanatate. Organizatia isi mai propune sa constientizeze oamenii asupra consecintelor violentei fizice si emotionale si sa ofere servicii de consiliere, atat pentru copii, cat si pentru adulti.
Profesionisti din domeniul sanatatii si educatiei publice vor avea parte de o pregatire speciala pentru a putea identifica si rezolva problemele copiilor victimizati din pricina discriminarii.  
De asemenea, un ghid de bune practici pentru educatia timpurie a copiilor de etinie roma va fi distribuit in toata tara celor interesati de acest subiect.

Copiii de etnie roma
Salvati Copiii Romania a mai organizat si in trecut gradinite estivale pentru copiii romi. Gabriela Alexandrescu, presedintele executiv al asociatiei, a explicat ca peste 90% dintre copiii care au participat la aceasta initiativa s-au integrat mai bine in scoli si au avut rezultate mai bune. De asemenea, peste 1500 dintre parinti s-au implicat si au contribuit la dezvoltarea copiilor.
„Foarte multi erau mirati de ce pot face copiii lor, de parca erau diferiti”, povesteste Gabriela Alexandrescu. Scopul integrarii parintilor este de a-i face sa inteleaga importanta unei educatii sanatoase pentru copiii lor.
In cadrul acestui nou proiect, Salvati Copiii va infiinta 30 de gradinite de vara, cu programe educationale pentru prescolarii de etnie roma. De asemenea, in scolile si gradinitele in care se inscriu copii romi, vor fi infiintate servicii de consiliere.
Potrivit unui studiu realizat de UNICEF in 2011, 80% dintre copiii care nu ajung niciodata la scoala sunt copii de etnie roma. Printre motivele mentionate de parintii romi se numara: lipsa resurselor financiare, practicile discriminative ale colegilor si ale educatorilor sau invatatorilor, lipsa unui model pentru cei mici in anturajul apropiat, neincredere in sistemul educational.
Copiii cu probleme de sanatate mentala
Potrivit datelor publicate de Organizatia Mondiala a Sanatatii, in Romania, aproape 20% din copii prezinta riscul de a dezvolta o tulburare mentala. Fie ca este vorba despre autism, depresie, ADHD, anxietate sau tulburari de comportament, aceste probleme pot duce adesea la stigmatizare si izolare.
In tara noastra, serviciile de sanatate mentala sunt oferite in clinici de psihiatrie, iar rezolvarea consta, de cele mai multe ori, in tratarea cu medicamente.
Salvati Copiii va oferi servicii alternative de consiliere psihologica pentru copii si parinti. Astfel, cei cu probleme emotionale si de comportament vor fi ajutati sa se descurce in societate. De asemenea, specialistii vor avea parte de un instructaj cu privire la tratarea tulburarilor mentale.

Violenta fizica, verbala si emotionala
Violenta fizica si verbala reprezinta disciplinarea negativa a copiilor. Bataia si abuzul verbal sunt inca folosite des in familiile din Romania. Totusi, in urma acestor acte de violenta, apar consecinte negative atat in comportamentul concret si imediat al copiilor, cat si in dezvoltarea lor pe termen lung.
In ceea ce priveste consecintele pe termen scurt, cel mic poate repeta actiunea negativa care l-a enervat initial pe parinte sau poate dezvolta un comportament problematic, caz in care adultul nu mai are control asupra copilului.De asemenea, pentru a se proteja, copilul va incepe sa isi evite parintele sau chiar sa minta. Un alt efect negativ ar putea fi imitatia comportamentului negativ. Pe termen lung, stima de sine a celor mici poate fi afectata de violenta fizica si verbala.
Violenta emotionala se refera la amenintare, terorizare, insulta si ridiculizare, separare si negare a afectiunii. In urma acestor actiuni, copilului ii va fi afectata stima de sine, iar dezvoltarea psihica si interactiunea sociala se vor deteriora.  
De aici pornesc anumite tulburari de sanatate mentala. Copiii ajung sa dezvolte probleme de atentie, inteligenta, memorie si exprimare a sentimentelor.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s