Fie ca deja esti parinte, fie ca ai frati, fie ca nu, sigur ai observat ca, in orice familie cu mai multi copii, sunt diferente intre frati. La Meditatii pentru parinti, iti spunem trasaturile specifice pentru fiecare frate, din familia cu doi copii.
„Cred ca familiile cu doi copii sunt familii in care cei mici sunt un pic mai norocosi, pentru ca au cu cine sa se joace atunci cand parintii sunt epuizati, atunci cand parintii sunt la munca, atunci cand parintii nu au disponibilitate”, este de parere psihoterapeutul Gaspar Gyorgy.
In ceea ce il priveste pe primul nascut, de cele mai multe ori, acesta este „copilul-experiment”, cel pe care parintii testeaza o serie de strategii, de tehnici de parenting, dintre care unele sunt mai reusite, iar altele au mai putin succes. De asemenea, bineinteles, primul nascut va beneficia de mai multa atentie din partea parintilor, intrucat, pentru o vreme, este si singurul copil al familiei. Nu in ultimul rand, fratele mai mare, de regula, este responsabilizat odata cu aparitia celui de-al doilea copil si, ca urmare, se maturizeaza de mai devreme.
Al doilea copil are norocul de a avea un frate mai mare, care sa aiba grija de el, un fel de „mini-parinte”. „Daca parintii nu sunt prezenti sa faca temele impreuna cu copilul, daca parintii nu sunt prezenti sa raspunda la niste intrebari, atunci fratele mai mare este acolo”, mai spune Gaspar Gyorgy.
De asemenea, cel mic sau al doilea nascut e un pic mai protejat, pentru ca nu trebuie sa fie el deschizatorul de drumuri. El invata din experientele fratelui mai mare cum este la gradinita, la scoala, la facultate.
Mai multe despre trasaturile fiecarui frate din familia cu doi copii, despre diferitele tipuri de gelozii dintre frati, poti afla acum, la Meditatii pentru parinti.